М’ясоїдство і канібалізм очима закарпатської школярки

zakarpatpost.net продовжує серію публікацій про те, яким бачать життя діти. Наступною нашою гостею є 10-річна Юлія Поп із Мукачева. Дівчинка виклала свої роздуми на тему харчування. У текст внесено тільки орфографічні поправки, думку школярки збережено повністю.

Чому люди їдять людей?

Із історії відомо, що первісні люди харчувалися плодами дерев та ягодами полів. Про м’ясо вони не знали. Лише пізніше, коли люди дізналися про вогонь і створити зброю, почали полювати і поїдати братів своїх менших.

Згодом традиція їсти м’ясо настільки поширилася, що поїдати люди почали не тільки тварин, але й собі подібних. З’явилося жертвоприношення та канібалізм. У деяких племенах це є й досі.

Наприклад, у Новій Гвінеї під час похорону вибирають мозок покійника і з’їдають його. Це вважається честю. Вчені пояснюють таку незвичну традицію порушенням генів.  До речі, в тому племені люди часто хворіють і живуть у середньому 35 років.

Нині всі говорять про гуманність. Людей їсти сьогодні вважається дикістю. Але нормально харчуватися м’ясом, навіть влаштовувати свята вбивств, як у Закарпатті фестиваль різників, або собачі бої чи поєдинки між півнями. Закінчуються вони завжди смертю слабшого. Але ми живемо у сучасній Україні, а не в давньому Римі, щоб влаштовувати гладіаторські сутички. Думаю, так бути не повинно!

Про здорову їжу сьогодні багато говорять з телеекранів, але люди не задумуються, наскільки небезпечним може бути м’ясо. Через нього передається багато захворювань та паразитів.

Ще більше дивує, коли люди п’ють кров. Так часто роблять м’ясники. Ще й виставляють фотографії у Фейсбуці. Бридко дивитися на подібне!

А чим є м’ясо? Тварина у останні хвилини життя розуміє, що вона помирає. У її організмі залишається страх. А люди вбирають у себе цю енергію смерті, а потім дивуються, чому вони так часто хворіють.

Усьому в житті є логічне пояснення. Правда,  хтось краще закриває очі і вуха і не хоче чути гіркої правди, бо відмовитися від поїдання трупів бажають не всі, думають що якщо смачно, то це вже корисно.

Але смерть – вона є смертю незалежно від того, хто помирає. Тварини мають таке ж дихання, такі ж органи як і ми, такі ж емоції, так же вміють радіти і сумувати, хоча хтось каже, що людина – єдина розумна істота на землі. Та це не правда! Скільки коней, собак, котів, морських свинок, свиней та птахів рятували людей від загибелі. Тому можна сказати, що з’їдаючи тварин ми поїдаємо людей. Якщо не в прямому значенні слова, то в переносному.

Так чому досі у світі панує жорстокість і людство досі не навчилося користуватися дарами природи, яка завжди щедра і прекрасна. Вона дає всім нам тільки чисту воду, чисте повітря, чисті продукти, а людина вже сама псує їх своїм втрачанням.

Якби люди їли тільки овочі та фрукти, не забруднювали навколишнє середовище, то жили б як і наші далекі предки – тисячоліттями.

Тому варто задуматися, чи в правильному напрямку рухається людство.

 

zakarpatpost.net