Москаль: «Я повинен взяти пістолет і перестріляти всіх, причетних до справи у Мукачеві?» ВІДЕО

Коли влітку 2015 го – після скандальної перестрілки в Мукачеві Президент Порошенко екстрено “перекинув” Геннадія Москаля з Луганська до Ужгорода, експерти відзначали: “занадто коротка лава запасних, на все форс-мажору не напасешся – їх, форс-мажорів, багато, а Москаль – один “.

Минуло трохи менше півтора років, і сьогодні Геннадій Геннадійович спокійно рапортує: “Відновив вертикаль влади в області”. Владі не кланів – під п’ятою з яких тривалий час перебувало Закарпаття, але центру – Києва. “Балога? Вплив? Нуль у нього впливу?!», – Рішуче відрізає Москаль у відповідь на профільні питання LB.ua.

Раніше він точно так само упорядкував мирне життя в прифронтовій частині Луганської області (точніше, того, що від неї залишилося). Ще раніше – в минулому, ще довоєнної дійсності – в Криму. Геннадій Москаль в українській політиці так довго, що згадувати його регалії та ефективні іпостасі можна нескінченно. Напевно ясно одне: нинішній пост – незважаючи на граничний як для держчиновника вік – для нього явно не останній. Лава, як було сказано, коротка, Москаль – такий один.

Соня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua

“Вплив Балоги на Закарпатті – нуль, а Ющенко – рідкісний шахрай”

Рада, що, нарешті, зустрілися, в Києві ви тепер – рідкісний гість. Тому питань до вас накопичилося дуже багато. Почну, мабуть, з аналогії. Аналогії з Арсенієм Яценюком, що зробив на вас, судячи з усього, не найбільш благотворний вплив. Пам’ятайте, коли прем’єрські ініціативи Яценюка не знаходили підтримки в парламенті, він погрожував подати у відставку. Так і ви. З липня 2015 року – моменту призначення на посаду губернатора Закарпатської області – ваша прес-служба вже двічі анонсувала ваше бажання покинути пост. Причому саме прес-служба – щоб у вас самого, як я розумію, залишався простір для маневру.

Так, було таке.

Вперше це сталося 4 листопада 2015 року, тоді ви нібито заявили про намір повернутися в Луганськ (раніше Геннадій Москаль був головою Луганської військово-цивільної адміністрації – С.К.). Але причиною демаршу послужив конфлікт із народним депутатом від БПП, головою закарпатського осередку «СОЛІДАРНІСТЬ» Валерієм Пацканом.

Вірно.

На сьогодні проблема вирішена?

Я поставив питання в Адміністрації президента ребром: або областю керує легітимний представник – посаду глави адміністрації прописана в Конституції – чи це буде робити партійний осередок.

Партійний осередок БПП намагалася керувати Закарпатською областю?

Сьогодні областю керує голова обласної державної адміністрації.

А тоді?

До мого приходу вся влада була в руках так званого клану Балог (Балоги брати – Віктор і Павло, а також їхній двоюрідний брат Василь Петьовка – С.К.). Область їм нібито віддали за те, що вони підтримували нинішнього Президента.

Віктор Балога очолював штаб Порошенка під час передвиборної кампанії, це правда.

У мене була розмова з Президентом на цю тему. Він чесно сказав, що виборча кампанія була короткою, все робилося швидко. Що нікого, крім Балоги, він там не знав. І, дійсно, “своїх” людей в регіоні у Порошенка не було.

Складалося враження, що Віктор Балога втратив вплив – колишнє, так точно – на Закарпатську область після гучних подій літа 2015 року – стрільби в Мукачево (яку влаштували між собою представники двох угрупувань, одну з них представляв “Правий сектор” – С.К.) , Саме з цими подіями пов’язане ваше переведення з Луганська на Закарпаття. ЗМІ писали про те, що перестрілка, в результаті якої загинули три людини і шестеро були поранені, була банальним розбиранням між Балогою і депутатом Ланьо. Це правда?

Це краще запитати у Михайла Ланьо та Віктора Івановича (Балоги – С.К.). Я впевнений, що клан Балоги займався контрабандою сигарет, але не це стало причиною візиту до нього «Правого сектора» (одна з версій свідчить, що Балога і Ланьо нібито не поділили між собою контрабанду сигарет, перший нібито контролював потоки через КПП, другий – через «зеленку» – С.К.). Ніхто не хоче говорити правду, тому що, швидше за все, правда в тому, що Балога не хотів допустити участі Ланьо у виборчій кампанії на місцевих виборах. Їх результат він прекрасно розумів. Спочатку заявляв, що візьме 100% місць в обласній раді, потім зійшов на 80%, потім на 60%, з часом гарантував 50%. Але вийшло так, що Балога виявився в меншості, разом з “Батьківщиною”. Зрозуміло, що такий противник (як Ланьо, вельми впливовий в регіоні – С.К.) йому не потрібен.

Що стосується “Правого сектора”, думаю, пан Ярош дізнався про існування місцевого осередку свого об’єднання з випуску новин. По суті, ПС був “кишеньковою армією” Віктора Балоги.

Офіційні свідчення слідчим органам за даним фактом ви давали?

Я слідчого (у даній справі – С.К.) в очі не бачив. Але ось суд вже двічі повертав обвинувальний акт.

Так. Буквально 15 липня колегія суддів Мукачівського міського суду повернула справу зі стрільби в Мукачево на доопрацювання.

Повернула тому, що у звинувачення виявився один текст обвинувального акта, у захисту – зовсім інший.

Ви – досить впливова людина. Чи не могли прийти до Луценка (як генпрокурору – С.К.) і запитати, що, взагалі, відбувається?

Це все було до призначення Луценка. Слідство дотягли до року, коли обвинувачених вже не можна далі тримати під вартою, і сяк-так направило справу до суду. А ми вказували на масу людей (причетних до справи – С.К.) і їх місцезнаходження. Хто їх затримає тепер?

Основна частина слідства велася до Луценка, але судові рішення були вже при ньому.

Луценко прийшов (до Генеральної прокуратури – С.К) пізніше. Що він може?

Ви могли поговорити з Президентом. Справа-то резонансна.

Я все прекрасно розумію. Ви мене про це питаєте, люди запитують, тому шуму було багато, а результат де? Справу забрала Генеральна прокуратура, щось з неї “зліпила”, за іншими епізодами  пред’явила підозру очільнику ПС (закарпатського – С.К.), а він поїхав.

Куди поїхав? Ви ж говорили, що він попрямував в зону АТО?

Частина (з членів закарпатського “Правого сектора” – С.К.) в зоні АТО, частина – виїхала в сусідні країни. Я буду в Генеральній прокуратурі, зайду до Луценка, хоча, думаю, що навантаження в перші місяці роботи йому вистачає.

Він працює вже 4 місяці.

Я обіцяю, що ми обговоримо це питання.

Від цього залежить і ваша репутація, в тому числі.

Я – не слідчий, не прокурор, не суддя.

Але досить впливова людина …

І що, я повинен взяти пістолет, поїхати в Донецьку область і перестріляти всіх (причетних до справи про стрілянину в Мукачево – С.К.), якщо від них боїться правоохоронна система?

Цими словами ви нагадали мені чудову вашу цитату: «Зараз, якщо я побачу тут когось з автоматом (мається на увазі в Закарпатській області – С.К.), я в змозі самостійно його роззброїти».

Так немає нікого з автоматом.

Навели порядок?

Немає ні лівих секторів, ні правих, ні центральних. Для тих, хто хоче воювати – така можливість є в зоні АТО. На Західній Україні в камуфляжі зі зброєю в руках ходять тільки на Різдво, іншого приводу немає. А ось щоб їздити на фронт, під виглядом волонтерів привозити сюди зброю, створювати збройні угруповання – при мені такого немає і ніколи не буде, поки я на Закарпатті працюю.

Ви впоралися з угрупованнями або з Балогою?

Область (Закарпатська – С.К.) повністю перейшла під управління адміністрації. Мій попередник взагалі не підписував ніяких документів. Йому їх привозили, він за папочку – і до пана Балоги, а той вирішував, що підходить, а що – порвати.

Адміністрація президента якось вплинула на ослаблення позиції Балоги в регіоні?

Не знаю, чи була участь з боку Адміністрації президента. Скажу просто, що я відновив державне управління територією Закарпатської області. І сьогодні вертикаль підпорядкування виглядає так: Кабінет міністрів, Адміністрація президента, Президент України. Ніяких Балог я не визнавав і визнавати не збираюся.

І як ви оцінюєте рівень впливу Віктора Івановича (Балоги – С.К.) на ситуацію в області?

Як нульову. Все, на що він впливає сьогодні – місто Мукачеве.

Де мером обрано його син Андрій.

Так, але за фактом керує Балога-старий, як колись – з державою разом з Ющенко (мається на увазі під час президентства Віктора Ющенко – С.К.).

Це коли він очолював Адміністрацію президента?

Так. Знаєте, Віктор Андрійович був дуже зайнятий, у нього не було часу (на управління країною – С.К.), він все збирав рушники, вишиванки, гроші на «Лікарню майбутнього». Шахрай рідкісний. Смог запудрити людям мізки, що «ці руки ніколи не крали», але, як виявилося, насправді, ще як крали.

Ви оприлюднили на своєму сайті інформацію про фінансування «Лікарні майбутнього» великим бізнесом, опозиційними політиками і депутатами з різних фракцій. Пізніше – подання про притягнення Віктора Андрійовича до кримінальної відповідальності в 1994 році. У вас є ще козирі в руках? Чому так пізно повідомили про ці факти?

Чому ж пізно? А кому я міг раніше їх розповісти? Ось, з приходом Луценка (в ГПУ – С.К.) і почав. Тому що у Луценка неприязнь до Віктора Андрійовича ще більше моєї, напевно.

«” Опоблок “і” Відродження “об’єдналися з БПП не навколо мене, а проти Балоги»

Повернемося до сьогоднішніх подій. Я питала вас про вплив Віктора Івановича Балоги.

Та ні у нього ніякого впливу!

Думаєте, відносини (Балоги – С.К.) з Президентом нівельовані?

Він (Балога – С.К) любить розмірковувати в фейсбуці про високе – Обаму, Меркель, Порошенко, Олланд. Такі чиновники, як я, для нього – замілкі, так що про це судити я не можу.

У «Єдиного центру» (партія Балоги – С.К.) 19 депутатів в обласній раді. У БПП, лідером списку якого на місцевих виборах були ви – 15.

Послухайте, Балога вважався господарем області, а зумів зберегти лише 19 місць в облраді, хоча націлився на всі 64. Я ж прийшов тоді, коли виборча кампанія вже почалася.

Тобто ваші 15 – не так вже й погано?

Справа не в цьому. Свою роль тут зіграли тертя з керівництвом партії (закарпатського осередку БПП, який очолює Валерій Пацкан – С.К.) щодо того, «кого беремо, кого не беремо». Список виборчої комісії подає керівник партії, і він у нього. Всі, кого ми пропонували (але в список Пацкана вони не потрапили – С.К.), все одно пройшли в облраду, але вже від «Батьківщини», «Єдиного центру», інших партій. Якби мене послухали, у БПП було б 22 депутати в облраді, у Балоги залишилося б – 15-16.

А ви Президенту не доповідали про ситуацію?

Що вже після бійки розмахувати кулаками?

Треба було в процесі повідомити, за результат – як глава списку – ви відповідаєте.

Я і відповів. Більшість в облраді зробив? Зробив.

Так, але більшість в Закарпатській облраді – це окрема пісня.

Що не так? Обласна рада Сьогодні не штормить, ділянка не штормить. «Єдиний центр» голосує разом з нами.

Я уточню для читачів. Більшість, про який ви говорите, складається з БПП, “Опоблоку», «Відродження» та Партії угорців. “Опоблок” і “Відродження” – відмінна компанія для БПП!

Вони об’єдналися не навколо мене, а проти Балоги. Ви ж пам’ятаєте, ніщо так не об’єднує людей, як спільні вороги.

А з Президентом ви такий формат коаліції узгоджували? З точки зору репутації, комбінація – досить ризикована.

До Адміністрації президента я дзвонив після обрання мене головою обласної ради БПП. А на регіональному рівні такого формату як коаліція не існує – лише у Верховній Раді. «Єдиний центр», «Батьківщина» та ін. просто голосують разом з нами, засідання проходять тихо. Не думаю, що Закарпатська обласна рада доставляє Президенту якісь незручності.

Хіба що репутаційні.

А коли «Відродження» голосує разом з БПП у Верховній Раді?

Так вони допомагають неіснуючій коаліції голосами, щоб всі думали, що вона існує.

Це – їхнє право. Але якщо “Оппоблок” і “Відродження” пішли проти Балоги, я, що, повинен був сказати: «Ідіть звідси і об’єднуйтеся з« Єдиним центром »?

Дійсно, чого соромитися, якщо в ВР таке відбувається …

Звідки риба гниє?

З голови. А голова у нас, Геннадій Геннадійович, де – у Верховній Раді або на Банковій?

Україна – парламентсько-президентська республіка. Голова – в Парламенті.

Де-юре. А де-факто?

І де-юре, і де-факто, і де-конституційно.

Ото ж бо Президент змушений особисто збирати голоси (в ВР- С.К.) в ключових випадках.

Я нічого про це не знаю, ні в яких розборках участі не беру. Я підтримую стосунки лише з депутатами від Закарпаття, зокрема, з колишнім губернатором (Закарпатської області – С.К.) Лунченко.

Але в Раді Закарпатті представляють ще й три брата Балоги.

Ні з ними, ні з іншими депутатами я стосунки не підтримую.

“Медведчук особисто привозив полонених на обмін”

Говорячи про вплив Віктора Балоги на Закарпатську область, не можна не згадати ще про одну людину, яка також грала серйозну роль в житті регіону – Віктора Медведчука. Його вплив в області відчувається?

Працюючи в Луганську, я знав про його (Медведчука – С.К.) участі в обміні полоненими. Багатьом в Україні це може не сподобатися, але крім Медведчука, який особисто привозив полонених, я нікого не бачив. Ось, скажіть, хто ще – наприклад, від СБУ – міг би сходити в “ЛНР”?

Він особисто привозив полонених на обмін?

Так, це – те, що я бачив на власні очі. Все проводилося в суворій таємниці, але один такий випадок я застав. Розповідаю як. У Луганській області (під час губернаторства – С.К.) ми створили дві обласні швидкі допомоги. Одна обслуговувала глибинку, друга – прифронтову територію. Вона збирала наших поранених солдатів, офіцерів і мирне населення, далі їх везли в Лисичанськ в лікарню другого рівня (медустанови третього рівня залишилися всі в окупованому Луганську, коли (бойовики – С.К.) мобілізували швидкі допомоги). У суботу та неділю я завжди був на лінії фронту, оскільки багато населених пунктів розбомблено, люди жили в підвалах, торгові точки зруйновані і розграбовані. Ніхто з підприємців туди не хоче вкладати гроші – йдуть бойові дії. Тому ми возили мирним жителям допомогу. Одночасно заїжджали на 29 блокпост, питали командира, що потрібно військовим. Бійці від допомоги часто відмовлялися, оскільки отримують її від волонтерів, просили допомагати місцевому населенню. Але якось замовили нам згущеного молока, печива і міцної кави, тому що вночі чергувати важко, кава все-таки бадьорить.

Щось ми занадто далеко відійшли від Медведчука.

Так ось привезли ми на блокпост цю згущенку, під’їжджаємо – все оточено. Про обмін я знав, оскільки у нас просили «швидкі». Подивлюсь, думаю, як проходить обмін полоненими. Антитерористичною операцією тоді керував нинішній глава СБУ Василь Грицак. Йому доповіли про мене, він дав добро на мою присутність. Є таке село Жолобок, за ним – майданчик, де Попаснянський та Слов’яносербський район, в районі містечка Фрунзе. Дивлюся, під’їжджає машина. Виходять наші військовополонені, близько 20, і веде їх один пан Медведчук.

З тієї території на нашу?

Так. Потім бере наших полонених і веде на ту територію. Ми привіталися.

І ви це запам’ятали?

Потім я довго випитував, хто привіз полонених, жодного прізвища, крім Медведчука, не прозвучало.

Грицак вам не пояснив, чому так?

У спецслужбі є таке правило: ніколи не питай те, що тебе не стосується.

А чим ви поясните таку впливовість Медведчука?

Не знаю, я з ним, та й взагалі ні з ким, не спілкувався, хоча Грицак пропонував залишитися. Коли я розповідаю про цей обмін, в Україні ніхто це не сприймає. А що я повинен сказати, що полонених привіз Карлсон?

«Гроші (відкати) з Закарпатської митниці до Києва не йдуть. Київ змушений миритися »

Хочу повернутися все-таки до ваших тонких спекуляцій можливою відставкою. Друга, за версією вашої прес-служби, 6 травня була 2016 року – після скандалу навколо спроби змінити начальника місцевої митниці.

Тоді рейдерським шляхом хотіли “віджати” митницю, потім і область.

Хто хотів?

Хто хотів, той вже не хоче.

Вичерпно, звичайно. Але давайте детальніше. У травні ви заявили, що призначення нового в.о. начальника Закарпатської митниці пов’язано з позитивним голосуванням групи «Відродження» імені Віталія Хомутинника за призначення Володимира Гройсмана прем’єр-міністром. Через кілька днів прес-служба від вашого імені – чи не ви самі, зауважу – видала наступне спростування: “Нещодавно в одній із заяв Геннадія Москаля була озвучена інформація про причетність Віталія Хомутинника до незаконних кадрових змін, які повинні були відбутися на Закарпатській митниці. Інформація виявилася неперевіреною “.

І моя заява (про причетність Хомутинника до Закарпатської митниці – С.К.) була емоційною.

Як же так вийшло?

Не люблю, коли щось робиться за моєю спиною, і не даю це робити за чиєюсь спиною в подальшому. Цей інцидент вичерпано, поставлено крапку. Цей лист великої книги ми перевернули. Більше ніяких спроб (рейдерського захоплення митниці – С.К.) далі не було і немає.

А як ви його перевернули, розкажіть, будь ласка? Ви ніколи про це не говорили.

Є ситуації, де можна говорити публічно, а є – де треба промовчати.

Тема дуже серйозна, ви звинуватили Хомутинника.

Не розкручуйте цю тему. Ставте крапку, йдемо далі.

Віталій Хомутинник сьогодні не «кришує” митницю?

Ні. І до Закарпаття зараз не має ніякого відношення.

Але ж вся країна знає: митниця – його “тема”!

Я завжди кажу: якщо є банда, повинна бути і контрабанда. Про контрабанду може говорити той, хто нею займається, і той, хто з цим бореться. Решта можуть слухати, що-де-то то знати.

Скажу одне: ніякі гроші (відкати – С.К.) із Закарпатською митниці до Києва не йдуть.

Сьогодні?

(Пауза – С.К.)

Геннадію Геннадійовичу, ви ж явно щось не договорюєте.

На сьогоднішній день ніякі гроші до Києва не йдуть. Не скажу, що Київ нас за це любить. Так, не любить, але змушений з цим миритися. Змінити начальника митниці легко. А зі мною що робити? Прибрати мене не дасть Президент. А зміна начальника митниці нічого не змінить. Ось вам реальна ситуація на Закарпатті.

Я знаю вас багато років як людину принципову, яка завжди говорить правду-матку в очі. І коли ви спочатку говорите про те, що Колесникова (керівника Закарпатської митниці – С.К.) намагаються зняти через торги між Гройсманом та Хомутинником (і його правою рукою паном Скоробагачем), а потім за це вибачаєтеся, та ще й запрошуєте Хомутинника в область – на дні добросусідства України та Словаччини, це виглядає, м’яко кажучи, дивно.

Ми запрошували всіх депутатів Верховної Ради України. А Володимир Колесников продовжує працювати. Так що давайте йти далі.

“У Києві, на Печерську немає такої вишки, з якою можна було б подивитися на всю Україну»

Отже, ви стверджуєте, що контрабанда на Закарпатті подолана?

Так, контрабанди там немає. Що на сьогоднішній день можна везти до Європи з України? ..

Горіхи, сигарети, … деревину

Ні. Горіхів – немає. Якщо в Польщі ще можна везти горілку, то угорці, словаки, румуни горілку не п’ють, вони п’ють свє – фруктове- зі слив, малини, чорниці і т.д. Дерево, “ліс” – так. … Ось недавно ми зупинили 200 вагонів “лісу”. Дивом 120 розібрали, залишилося 80. А сигарети сьогодні не йдуть. Не можу сказати, що вони вовтузяться фурами (нелегально через кордон – С.К.). Буває, хтось візьме два блоки (сигарет – С.К.), у кишенях розкладе. Я в такому випадку говорю прикордонникам і митникам: якщо у нього там (на кордоні іншої держави – С.К.) не забрав і ви не чіпайте. Всі знають, в якому ми становищі перебуваємо.

А ви митницею вручну керуєте?

Ні, просто висловлюю свою думку.

У минулому році була гучна історія, пов’язана з вирубкою лісу на кордоні зі Словаччиною, на суму більш ніж мільйон доларів. Вона якраз співпала з вашим призначенням.

Ми цей факт виявили, повідомили про нього в Прикордонну службу.

Чим закінчилася історія? Відомо, що проводилися обшуки в офісах компаній в Києві, у Львові. Але подальшої інформації немає.

У справі є затримані, багато звільнених. Люди думають, що межа, це коли ти перетнув лінію, і вже…

У Словаччині.

Але ж є ділянки, де потрібно кілометрів п’ять – шість йти лісом. Там рубають контрольно-слідові смуги і ділянки для огляду. Ці землі і ліси закріплені за Державною прикордонною службою. Нам туди вхід заборонений.

Угу. 53 гектара приватного кордону поблизу Угорщини (приватний кордон виявили працівники СБУ – С.К.)!

Ці землі були відчужені до мене. Тому важливо, щоб проведення децентралізації не звели лише до об’єднання громад. Необхідно повернути все, що захопив Янукович. Сьогодні земля за межами населених пунктів не контролюється обласною держадміністрацією, і тут найбільше зловживань. Люди роками пасли там худобу, косили траву, а приходять кияни і кажуть: «Ми отримали (цю землю – С.К.) від Госгеокадастру», і ніхто нічого не знає.

Ця проблема – загальна для всієї країни.

Я працював в Закарпатті в 2001-2002 році, тоді у нас було Управління земельних ресурсів. Заявки на землю, розташовану за межами населених пунктів, подавалися до обласної ради, все було прозоро. Янукович процес централізував. Головне, що все йшли на вибори – будь-які – зі словами: «Ми прийдемо і  зрушимо вертикаль».

«Жити по-новому»?

Хіба ми живемо по-старому? Я як раз і кажу, що слова потрібно підкріплювати конкретними справами. За що народ мене особисто – як главу обладміністрації – “вбиває”? За ліси, відповідальність за які я особисто не несу.

Ви – представник влади, ось шишки і летять.

А що я можу зробити? Люди запитують, чому ліс рубають, крадуть, чому такий бардак? А все тому, що в Києві, на Печерську немає такої вишки, з якою можна було б подивитися на всю Україну.

Головне, що на Печерську є “вишка”, яка розуміє, як на цьому заробляти.

Не може Держагентство лісових ресурсів з 30 чоловік керувати лісами по всій Україні, як і землями! Ось, при Януковичі з’явився архітектурно-будівельний контроль. Де в Україні будують більше, ніж на Закарпатті? Ніде. А на щомісячних нарадах по соціально-економічному становищу (області – С.К.) з главами районних адміністрацій показник введення житла в експлуатацію -25-30%. Все Закарпатті в будівництві, люди на заробітках, інвестують в першу чергу в будівництво будинків, а показник в мінусі. Все тому що архітектурно-будівельний контроль вимагає хабар в розмірі 2,5 доларів за квадратний метр (при введенні житла в експлуатацію – С.К.). Поки долар був по 8 грн – несли, а зараз хто буде давати такі гроші?

Президенту, Луценко про це говорили?

Так.

І що?

Цим займаються спеціальні служби.

Але ви ж губернатор!

Я відкрито говорю про ці факти.

Це замість того, щоб піти і написати заяву в генпрокуратуру.

У нас щопонеділка проводиться оперативка, куди приходить прокурор, начальник служби безпеки.

Так а справу чому не порушили за цим фактом?

Потрібен заявник, наслідок вимагає конкретики.

«Контролерів до хрону, а результату – нуль, зеро»

Поговоримо про ваші стосунки з Володимиром Борисовичем Гройсманом. На вашу другу “відставку” він відреагував досить жорстко, заявивши, що не дозволить розмовляти з собою мовою ультиматуму.

Так я після цього з ним жодного разу і не говорив.

Стривайте. Заява щодо відставки було 6 травня, 10-го – відбулася ваша спільна (з Гройсманом – С.К.) зустріч з Насирова. Тоді прем’єр заявив, що розраховує на місцеву владу, керівництво ОДА (Закарпатської – С.К.), яке візьме на себе відповідальність за порядок на митниці, викорінить так звані сірі та чорні контрабандні схеми. Логіка дивна. Чому ви повинні викорінювати контрабанду, а не Насиров, в безпосередні обов’язки якого входить керівництво митницею?

Я не знаю, звідки взявся Насиров.

Я знаю. Його Поставив Хомутинник. Натомість – люди Хомутинника голосують в парламенті за президентські ініціативи.

Навіть при Януковичі Калетник (Ігор Калетнік- С.К.) був професійним митником. Правда, він перейшов на бік ворога – разом з митним капіталом – фінансував комуністичну партію. Макаренко (Анатолій – С.К.) – перший ставленик нинішньої влади (курирував митний напрям в ГФС з 05.06.2014 по 23.03.2015 – С.К.) – теж професійний митник …

Що ви маєте на увазі під цим поняттям?

Що вони хоч щось розуміють в цій сфері. Але коли людину беруть з вулиці, для мене це дивно.

Насиров – з вулиці?

А де він працював? Мені його біографія невідома. У нас 19 пунктів пропуску, можна було хоч раз приїхати на Закарпатя та подивитися, що там митники роблять. Немає такого дня, щоб до нас не приїжджали бригади з головного управління СБУ, з НАБУ, про що я дізнаюся з Інтернету.

Проїжджають “повз” вас?

Хіба вони повинні мені доповідати? На митницю приїжджають перевіряти негласно. Правда, перевірка не встигла ще виїхати з Києва, як в Інтернеті вже пишуть, на яких машинах вони їдуть. Зараз ось «чорна сотня» (міжвідомчий підрозділ для контролю роботи митниці – С.К.) у нас сидить, працює.

“Дітище” Володимира Гройсмана.

А результат де? Контролерів до хрону, а результату – нуль, зеро.

Немає результату?

Ні. Тому що я сказав (працівникам митниці – С.К.): якщо хтось попадеться на хабарі, контрабанді, провезенні, повбиваю всіх і порозгонив.

Чому їм це говорить губернатор, а не глава відомства?

А чому, коли я прийшов (на посаду голови Закарпатської ОДА – С.К.) в розпал виборчої кампанії, очолюючи список (БПП – С.К.), займався не роботою …

А списком обласної ради.

Якби я тоді не “створив” – відверто – обласну раду, яка працює разом зі мною …

Він проголосував би за вашу відставку.

Я б розбирався зараз не з контрабандистами, а з іншими антисоціальними елементами, займався б розбірками в обласній раді. Так ось коли я прийшов працювати, брендовий одяг для елітних київських бутиків, взуття (по-закарпатськи топанки), духи, елітний алкоголь, iPhone, про які говорив Насиров – сьомий, шостий і п’ятої моделі, інші мобільні телефони, IPAD, спортивне харчування, засоби гігієни – все це йшло контрабандою через Закарпаття. Причому не КАМАЗами, як раніше. КАМАЗи – це …

Вчорашній день?

Позавчорашній. Ось, потрібні власнику магазину 100 костюмів “Бріоні” або, він знаходить (на Закарпатті – С.К.) “Армані” людину, у якої є “бусик” (мікроавтобус – С.К.), і той везе замовлення в Київ. Тільки ви перевірте бирку (у товару, який проходить через митницю – С.К.), що там написано? Що костюм в продаж випустив якийсь приватний підприємець “Бріоні”, а не італійський будинок моди.

Зараз такй чином товар возиться?

Ні.

Взагалі нічого? Контрабанди на Закарпатті точно більше немає?

Ні. Судячи з того, що товари-то в магазинах є, вона перейшла на якусь іншу митницю, яку – не знаю.

До пана Насирова сьогодні багато претензій не тільки у вас. Чому його не поміняють, як думаєте?

Не знаю. Я з ним не спілкуюся і бачити його великого бажання немає.

Після тієї зустрічі “на трьох” – (з Гройсманом – С.К.)?

З ним – ні.

А зустріч хоч конструктивною була?

Украйній мірі, я зумів відстояти свої інтереси.

Чи не вважаєте його (Насирова – С.К.) ефективню людиною?

Не вважаю. Можливо, є якісь політичні домовленості (про недоторканність Насирова на посаді глави. УКРІНФОРМ – С.К.)

Звичайно, є, якщо група Хомутинника віддає голоси коаліції.

Я не знаю. Але на сьогоднішній день можу впевнено сказати, що область гроші з контрабанди не збирає і до Києва не возить. Дайте Біблію, Коран, Тору – на будь-яку руку покладу (мається на увазі “поклянуся” – С.К.)

А хто “кришує” тоді Закарпатську митницю?

Ніхто.

Наглядачі ні? Завжди ж були.

Були, але загули. У разі найменшої підозри – я даю команду начальнику митниці усунути людину з посади.

Ви можете дати команду начальнику митниці?

Я пишу на його ім’я офіційного листа, докладаючи факти, і прошу усунути конкретну особу на період перевірки. У нас дуже хороші відносини з правоохоронними органами сусідніх країн, я можу перевірити будь-яку інформацію.

Але Насиров – під час вашого з ним конфлікту – говорив про те, що до Колесникова (керівника Закарпатської митниці – С.К.) є багато питань, які вимагають перевірки.

А що, до роботи Насирова питань немає?

“Держлісагентство” судиться з держадміністрацією. І це – в одній державі, ви можете собі таке уявити?!

Що можете сказати про радника Романа Насирова – колишнього соратника Калетника – Геннадія Романенко?

Ніколи його не бачив, але чув, що такий є. На Закарпаття він ніколи не приїжджав і мені не дзвонив. У начальника митниці питав – йому він також не дзвонить і ніяких команд не дає.

А раніше дзвонив?

Не знаю! Спільних знайомих у мене немає.

Сьогодні достатньо зателефонувати і сказати чарівну фразу: «Я, якщо не від Кононенко, то, хоча б, від Насирова».

До мене ні з якими пропозиціями з приводу митниці ніхто не звертався!

Як же? Раніше ви неодноразово раніше заявляли, що «впливові люди з Києва дзвонили вам для того, щоб скасувати розпорядження про заборону експорту необробленої деревини».

За ліс?! Так це – «інше весілля».

Хто конкретно тоді дзвонив?

Хто мені тільки не дзвонив! Компанії, куди “ліс” (із Закарпаття – С.К.) поставлявся як дрова (за документами – С.К.), повідомили, що дрова їм не потрібні – вони займаються целюлозно-паперовою промисловістю, виготовленням паркету, меблів і т. д. І тепер ця дама, яка виграла конкурс і виконує обов’язки глави Держлісагентства (Христина Юшкевич – С.К.) судиться з нами (на Закарпатській митниці була затримана партія “лісу”, що прямувала на експорт, через нестикування в документах Юшкевич заявила, що визнати те, що “ліс” – це не дрова, може лише спеціальна експертиза, проводити яку дуже дорого, і у держави немає таких коштів. Постачальники “лісу” подали в суд на митницю. – С.К.), ми виступаємо третьою стороною , “Держлісагентство” судиться з державною держадміністрацією в одній державі, ви можете собі таке уявити?!

Президенту про це говорили?

Чому я повинен про це говорити? Поки що вони ( “Держлісагентство” – С.К.) не виграли ні один суд (за словами Москаля 7 вересня Ужгородський міськрайонний суд виніс рішення у справі незаконного переміщення українського лісу в Румунію – С.К.).

Про нову поліцію: «У ПТУ і то два роки вчаться! Люди добрі, одумайтеся! »

З Президентом часто спілкуєтеся?

У міру необхідності.

Але в Києві буваєте рідко …

У Києві – так. У нас є закрита лінія прямого урядового зв’язку. Якщо я буду потрібен – Адміністрація президента знайде мене де завгодно.

Ваші слова про відновлення вертикалі на Закарпатті трохи суперечить тренду, проголошеної децентралізації Порошенко.

А бардак рівнозначний децентралізації? Децентралізація не повинна полягати лише в об’єднанні громад. Закарпатська область на 78% – а деякі райони на 98% – дотаційні. У такому вигляді успішність цієї реформи викликає великі сумніви. Як за таких умов можна створити платоспроможну громаду?

Об’єднавши кілька суб’єктів.

Бідний одружується на бідній – і сім’я стане багатою?! Я не вірю в казки! Це ми виховувалися на тому, що є “чудо-піч”, яка може на шару нагодувати, “килим-літак”, “золота рибка”. Але це все не працює!

Я уповноважений Президентом України на державне управління територією Закарпатської області. Чим я керую? 9 департаментів, 6 управлінь. Одночасно тут 60 центральних представництв органів виконавчої влади безпосередньо підкоряються Києву. От скажіть, це не маразм? Коли лікарня третього рівня, де проводяться складні операції на головному мозку, підпорядковується обласній держадміністрації, а не Міністерству охорони здоров’я, і фінансується з обласного бюджету. У той же час, лаборант, який робить аналіз води в Санепідемстанції, Києву підпорядковується!

Я не дарма задавала питання про вашу комунікацію з Президентом. Все, про що ви говорите, – проблема державної політики.

Ні! Читайте Конституцію! У ній написано: «Кабінет міністрів створює, ліквідує та реорганізує міністерства та центральні органи виконавчої влади». Все! Порядок повинен навести прем’єр-міністр.

Так скажіть про це Гройсману!

Якщо моя порада буде потрібною, мене знайдуть. Що, якщо сьогодні адміністрація (закарпатська обласна – С.К.) не може отримати гроші за вересень. Їх просто немає! Навіщо тоді ми тримаємо 60 центральних органів виконавчої влади, які не несуть ніякої користі області?! Абсолютно! Виключно шкоду.

Якщо ви про це не хочете говорити, уявляю, як іншим губернаторам.

Я не знаю, що роблять інші губернатори, але мене завжди дивує, чому, якщо людина може за себе постояти, її сприймають як дебошира.

В даному випадку, навпаки. Користуючись своїм авторитетом і наводячи порядок у своїй області, можете допомогти іншим.

Так я на всіх нарадах говорю про цю проблему!

Чи не слухають? Ви ж уже рік на цій посаді?!

Не бачу поки ніяких змін. Я що, повинен сам ліквідувати і вигнати всіх? Децентралізація повинна початися з Києва! Київ повинен віддати (регіону – С.К.) повноваження всіх тих, ким керувати не може. А він поняття не має, які є підрозділи, що зжили себе і абсолютно непотрібні сьогодні суспільству.

Ви так – слідом за Насировим – і Гройсмана назвете непрофесіоналом!

Почали «за здравіє», закінчуємо, як завжди, «за упокій»!

Все, про що ми говоримо, – сфера відповідальності прем’єр-міністра.

Це – колективна відповідальність Кабінету міністрів.

Але ж імідж Гройсмана – як ефективного прем’єр-міністра – страждає в першу чергу.

Добре. От скажіть, скільки в Закарпатті поліції? Ви можете мені сказати?

Я – не Хатія Деканоїдзе.

Так я сам їх порахувати не можу! І Деканоїдзе не може. Є Управління національної поліції, яке підпорядковується Києву. Є Управління нової патрульної поліції, яке підпорядковується Києву, але не підпорядковується Національній поліції. Є підрозділ по боротьбі з наркотиками, який підпорядковується Києву, але не підпорядковується по вертикалі. Є підрозділ з кіберзлочинності і так далі. А результат де?

Ось я викликаю людей з Управління по боротьбі з економічною злочинністю та кажу: «Хлопці, подивіться, люди приходять зі скаргами на незаконну вирубку лісу». А вони мені: «Ми підкоряємося Києву. Телефонуйте Деканоїдзе ». Та щоб я здох, чи не подзвоню!

Чому? Гордість?

Та тому що це все – карикатура на реформу! І загиблі в Дніпрі поліцейські – на совісті Деканоїдзе! Не можна випускати в суспільство – де йде війна, панує депресивний стан, з повністю обвалився ринком зброї – людей, які три місяці провчилися на поліцейського! У ПТУ і то два роки вчаться! Люди добрі, одумайтеся!

На Закарпатті теж був запуск патрульної поліції!

І що?! Чим він закінчився? Селф, парковка (маються на увазі штрафи за неправильну парковку – С.К.). Хіба зменшилася кількість ДТП? Ні, виросла!

Не хочеться цитувати радянські книжки, але «все починається з малого». Все і одразу, так не буває!

Реформа проводилася для того, щоб людині було краще і безпечніше жити в суспільстві!

Ось Аваков і Деканоїдзе зараз би заперечили, що зростання злочинності і реформа поліції пов’язані між собою.

Як же не пов’язані?!

Відчуваю, найближчим часом зустрічі з Володимиром Гройсманом вам не уникнути.

Якщо людина говорить про ті речі, які повинні робитися в країні, не бачу приводу для виклику (до прем’єр-міністра – С.К.).

З ваших слів виходить, що децентралізація у нас не працює?

Ось, приходять до мене дві громади. Я беру олівець і при них записую їх доходи і витрати. І між ними – діра, хто її буде закривати?

Громади самі не хочуть об’єднуватися. Їх шантажують тим, що не дадуть фінансування.

Та ні! У нас створили офіс реформ, його очолила людина, які жодного дня ніде не працював, отаман реєстрового козацтва. Приходить він у село і каже, що після об’єднання людям підвищать пенсії, знизять тарифи на газ і житлово-комунальні послуги. Ще й 20 мільйонів кожному селу виділять. І люди вірять!

Я вигнав його. Які на Закарпатті козаки?! Ні, і не було їх ніколи. Якщо людина не може толком пояснити, навіщо об’єднуються два села, і як їм стати багатшими, про що далі говорити?

Ось нам закидають, що ми – єдина область, яка не має перспективного плану об’єднання територіальних громад.

У Кабміні кажуть?

В Адміністрації Президента. … Коли в Раді пишуть нормальні закони (я два рази був в парламенті), вони не приймаються. А як тільки напишуть якусь дурість – відразу проходить (через Верховну Раду – С.К.) У законі сказано: об’єднання громад – добровільне, а вже ближче до кінця йдеться про те, що адміністрація повинна розробити перспективний план (об’єднання громад – З .До.). Я попросив знайти в архіві перспективний план створення колгоспів у Закарпатській області (за часів СРСР – С.К).

Збігається?

Збігається! Значить, відповідно до перспективного плану створення колгоспів, на кожного жителя вийде по 0,003 га землі. Тому що землі немає, територію займають ліси, річки, гори, а далі – кордони. Виникає питання: якщо перспективний план (об’єднання громад – С.К.) повинна підготувати облдержадміністрація, подати на обласну раду, обласна рада повинна затвердити, чим політика Закарпатського обкому КПРС відрізняється від політики законодавця, який написав такий поганий закон?

Але закон пройшов через парламент. А хто у нас контролює більшість? Адміністрація Президента!

Чому ви говорите тільки про більшість? Я не знаю, хто за нього голосував і хто автор цього законопроекту.

“На все воля Президента і Божа!”

Геннадію Геннадійовичу, останнє запитання. У грудні минулого року вам виповнилося 65 років. Згідно із законом про держслужбу, це – пенсійний вік. Але у Президента до вас особливе ставлення і своїм рішенням він продовжив вам термін перебування на посаді до 2019 року.

Це неправда! Він підписав погодження ще за старим законом (про держслужбу – С.К.), який говорить, що «держслужбовцям першого рангу – яким є – якщо є необхідність,  строк   перебування на службі може продовжити той, хто призначав його на посаду». Мене призначав Президент України своїм указом. Відповідно, я звернувся до нього в минулому році, і він продовжив термін моє перебування на посаді, оскільки в законі “Про місцеві державні адміністрації” написано: «Голова обласних и районних державних адміністрацій призначається на строк повноважень Президента України».

Порошенко продовжив ваше перебування на посаді губернатора до закінчення своїх повноважень.

Так! Коли прийняли новий закон (про держслужбу – С.К.), цей пункт випав, але є статті в Конституції, де зазначено, що закон немає зворотної дії. Що прийнято, то прийнято.

Ось і все!

… У жінок чомусь не прийнято питати вік, у випадку з чоловіком весь час звертають на нього увагу. Коли після першого Майдану Луценко запросив мене заступником міністра, тоді говорили: «Чи міг би молодший молодше взяти». Я зібрав усіх, кого цікавив мій вік – а на Богомольця будівля в 10 поверхів – і кажу: «Біжимо на 10 поверх, якщо я прибіжу не перший, відразу йду до Луценка» (звільнятися – С.К.).

Дивлюся, Віктор Федорович не унікальний зі своїми пеньками.

Я прибіг першим і ще хвилини 2-3 чекав інших. Пересуди закінчилися.

Що далі? Після Закарпатській області?

Працювати.

Куди призначить Президент?

Сьогодні я повертаюся в Закарпатті. А там – на все воля Президента і Божа!

zakarpatpost.net

One thought on “Москаль: «Я повинен взяти пістолет і перестріляти всіх, причетних до справи у Мукачеві?» ВІДЕО

  • 26.10.2016 at 09:05
    Permalink

    Цікаво, Москаль розповів про нездатність Порошенка і його команди тримати ситуацію в країні під контролем і про подальше процвітання схеми керуючих областями від Порошенка!

Comments are closed.