Тема для закарпатського прокурора, або заплутана справа про штани

Як відомо, боротьба з різного роду контрабандою є однією з пріоритетних завдань у нашій державі. Але, є одне но…
Про це наголошував, перебуваючи на Закарпатті наприкінці липня й головний прокурор Юрій Луценко. Щоправда, при цьому варто згадати, що очільник ГПУ закликав підлеглих боротися не з приватними підприємцями, які заробляють на хліб, а полювати на крупну рибу. Як мовиться, рубанути злочинність у самий корінь.

Та, схоже, підлеглі не надто почули свого шефа чи неправильно зрозуміли…

– Свого часу з 7 по 29 квітня 2015 року один з приватних підприємців через Закарпатську митницю ввіз на територію області товар подрібненими партіями, сумарна вартість яких не перевищувала 500 євро за один привіз, а сумарна вага – не більше 50 кг. – розповідає адвокат Іван Немеш. – Тобто не було ухилення від сплати податків до бюджету держави.

Однак працівники ДФС та прокуратури  вбачили в цьому злочин. Відтак, 17 червня слідчий слідчого управління ДФС Макарович за погодженням з прокурором Закарпатської прокуратури у кримінальному провадження Яремою та на підставі ухвали Ужгородського міськрайонного суду, разом з працівниками державної фіскальної служби провели огляд і склали протокол про вилучення 3 969 джинсових штанів та 2 850 спортивних штанів.

Хоча, підкреслю, в ухвалі слідчого судді спортивні штани та спортивні костюми не значились. У вказаному клопотанні слідча Макарович просила надати доступ  до речей на вилучення джинсових штанів, які (на їх думку) ввезені через митний пост на законних підставах  дрібними партіями з 14 по 16 червня 2016 року. Огляд вказаних речей слідча Макарович просила у кримінальному провадженні, яке розпочато за дії невстановлених осіб в період з… 7 по 29 квітня 2015 року. До слова, таким же способом було ввезено у нашу область одяг та інструменти. Відомості про вказане правопорушення були внесені аж 24 травня 2016 року. Вказані дії невстановлених осіб у цьому провадженні кваліфікуються за ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу.

Як мені пояснив адвокат, у кримінальному провадженні  від 24.05.2016 року посадові особи ДФС за сприяння прокуратури умисно фальсифікували у кримінальному провадженні від 24.05.2016 року ніби то вказаний товар завозився незаконно одними і тими ж особами та одним і тим же способом, та такий підлягав вилученню. Однак органом досудового розслідування такий товар вилучився у кримінальному провадженні, до якого згідно матеріалів прокуратури даний товар не має відношення.

Адвокат Іван Немеш оскаржив це рішення. Підставою оскарження захисник вважав  незаконні дії слідчої Макарович та прокурора Яреми, які всупереч рішенню суду крім джинсових штанів забрали у великій кількості ще й спортивні штани.  Закарпатський апеляційний суд під час розгляду підтвердив незаконність вилучення джинсових та спортивних штанів.

Таким чином апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду про арешт майна, а клопотання слідчої ДФС повернути прокурору і встановити строк 72 години для усунення недоліків.

Адвокат зазначив, що він подав заяву до Генеральної прокуратури України, прокуратури Закарпатської області, НАБУ та антикорупційної прокуратури про внесення відомостей до ЄРДР щодо слідчої Макарович та прокурора Яреми, які зловживаючи та перевищуючи свої службові повноваження незаконно вилучили спортивні штани.

В ДФС в Закарпатській області відповіли, що не можуть автору цієї публікації надати відповіді у зв’язку з тим, що вони стосуються безпосередньо відомостей кримінального провадження.

У свою чергу, з прокуратури Закарпатської області повідомили, що розглянули скаргу, на яку надали відповідь адвокату Івану Немешу у встановлений законом термін. У вказаній відповіді надано вичерпну інформацію на поставлені запитання. Крім того, у прокуратурі відповіли,  що журналіст не є стороною у справі – тому вони не можуть надавати більш детальну інформацію. Що стосується запитання про законність вилучення майна представника Немеша – судом першої інстанції накладено арешт на майно про яке йдеться у скарзі.

Як стало відомо, 29 серпня цього року, Ужгородський міськрайонний суд ухвалив знову накласти арешт на згадане майно.

У свою чергу адвокат Іван Немеш вважає, що суд першої інстанції не перевірив, на якій підставі вилучили джинсові та спортивні штани. До того ж відомості не внесені в ЄРДР. При цьому постановив таке судове рішення всупереч вимогам кримінального процесуального закону, який зобов’язує суд першої інстанції після скасування рішення суду першої інстанції виконувати вказівки вищого суду.

Також адвокат Іван Немеш повідомив про те, що подав письмову заяву на слідчого суддю Ужгородського міськрайонного суду про відкриття щодо останнього кримінального провадження за постановлення завідомо неправосудного рішення.

Вважає, що таким чином слідчі органи, за сприянням прокуратури звертаються до слідчих суддів з клопотаннями у кримінальних провадженнях, що внесені до ЄРДР за фактами вчинення кримінальних правопорушень в інший час,  при інших обставинах, основною метою якого є вилучення у громадян товарів. У таких випадках прокурорам та слідчим сприяють суди.

Іван ЛАДЖУН, журналіст

https://zakarpatpost.net