В Ужгороді надавачі комунальних послуг ніяк не поділять між собою будинки

Гра без правил

У житлово-комунальній сфері Ужгорода, принаймні, в окремому її сегменті, запанувало двовладдя. Як наслідок – втрачається довіра до нової форми управління в сфері житлово-комунального господарства, грубо порушуються права мешканців будинків.

Чому таке стало можливим, з’ясовували журналісти газети «Наш Ужгород».

Скористалися можливістю вибору

– Ми зареєструвалися 25 травня цього року, а вже вранці наступного дня зателефонували з поліції, що в нас «не покошено». Раніше такого ніколи не було, я це пов’язую саме з фактом реєстрації Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ), – розповідала голова такого об’єднання «Заньковецької, 17» Мар’яна Ракущинець. – Чому саме звідти телефонували, а не з міських служб – можу лише здогадуватися.

Голова ОСББ пояснила, чому співвласники відокремилися від житлового ремонтно-експлуатаційного району.

– Нашому будинку 47 років, за весь цей час не проведено жодного капремонту, а повинні були відбутися вже два. За один рік з такого 100-квартирного будинку, як наш, надходило 54 тисячі гривень квартплати, як за весь минулий період не можна було зібрати кошти на ремонт – не розумію… – продовжувала пані Мар’яна. – Нас «перекидували» до різних ЖРЕРів, але довший час перебували у п’ятому. Дуже задоволені, що розлучилися з ним, адже то була кабала. Якщо нас не влаштовуватимуть послуги компанії, з якою уклали договір до кінця року, – просто його не продовжимо. Усім поки що ми задоволені.

Як пішли від ЖРЕРу – виникли проблеми

Першою і поки що єдиною управительською компанією, яка надає послуги з обслуговування будинків, є «Хаус менеджмент групп». Її директор Микола Пастухов виправляє мене в термінології: «Не обслуговування, а управління! Так зазначено в Законі «Про особливості здійснення прав власності в багатоквартирних будинках», прийнятому торік. Замовникам він надав можливість самостійно вирішувати, що для них краще – ЖРЕР чи компанія, вони не прикуті до одного виконавця навічно, як дотепер. Завдяки змінам у законодавстві у комунальній сфері стала можливою конкуренція на ринку послуг».

«Хаус менеджмент групп», зареєструвавшись у лютому цього року, є першою і на сьогодні єдиною управительською компанією в обласному центрі. Вже уклав угоди з вісьмома багатоквартирними будинками з прямим обранням управителя (мешканці можуть звернутися до компанії безпосередньо, без створення об’єднання співвласників), а також із 35-ма ОСББ. Це – в позитиві. А в негативі – шлейф скандальних повідомлень у ЗМІ, протидія окремих депутатів міської ради, що працювали або працюють у комунальних підприємствах. «Хаусівці» вважають ці публікації замовними.

У кількох номерах цілими сторінками друкувалися «обурені листи» жителів міста, в яких ішлося про «нечесну гру» компанії. Ці номери викуповувалися і безплатно роздавалися в усіх будинках ЖРЕРу №5, з яким у компанії є суперечності.

– Я не реагував на ці публікації, бо вважав це нижчим за власну гідність. Якби хоч частка з опублікованого відповідала дійсності, то вже давно відповідав би у суді, – продовжував Микола Пастухов. – Жодна зі скарг, які надходили до правоохоронних органів, не призвела до порушення кримінальної справи, штрафних санкцій тощо. Не було прецеденту про порушення нами норм законодавства. І це не дає спокою опонентам.

Правила – для чесного змагання

Але конкуренція, якщо вона включає підкилимні механізми впливу на ринок, перестає бути вільним змаганням. І саме об такий «камінь» спіткнулася ужгородська управительська компанія.

– Створюються нові правила ринку. Управління будинком здійснюється або забудовником, який його звів, або це право надається окремій управительській компанії, – каже директор управительської компанії Микола Пастухов. – Всі учасники ринку мають однакові права, кожен із них може боротися за свого клієнта, але завдяки якості надаваних послуг, не за допомогою шантажу чи важелів упливу на місцеву владу. Якщо наші конкуренти вдаються до підкилимних методів завоювання або утримання ринку, то ми – відкриті.

– Першопрохідцями, якими себе вважаємо, звичайно, бути складно, – продовжував директор управлінської компанії. – Законодавством не врегульовані багато аспектів нашої діяльності, через що виникають додаткові труднощі. Люди часто не розуміють – хто ми такі і для чого. Порівнюють нас із ЖРЕРами чи то якимись іншими структурами. Це очікувано, адже мешканці мало ознайомлені з практикою управління своїм будинком, до того ж вони пасивні. Тому левову частку часу виходу на ринок ми витратили на консультативну роботу, рекламні акції тощо. Чимало ґуль собі набили, нажили опонентів (не скажу «ворогів», бо такими їх не вважаю), але маємо багатющий досвід.

По два підмітальники, і … два рахунки

Житловий ремонтно-експлуатаційний район №5 на сьогодні є одним із найбільших у місті завдяки тому, що у його підпорядкування перейшли кілька розформованих комунальних підрозділів. Керівник цього ЖРЕРу Анатолій Ковальський, окрім того, що є депутатом міської ради, відомий ще й тим, що є власником або співвласником кількох будівельних фірм. Але про це – пізніше.

Взаємовідносини управительської компанії «Хаус менеджмент» і ЖРЕРу №5 демонструють, яких нецивілізованих форм набуває боротьба за ринок. Навіть у ті будинки, з якими «Хаус менеджмент» уклав угоди про утримання, рахунки за надання послуг протягом попередніх місяців продовжують надходити і від управительської компанії, і від ЖРЕРу №5.
На прибудинкові території щодня виходять прибиральники від обох сторін. Двоє працівників чистять-косять-підмітають, двоє керівників … чекають оплати.

Рахунки за надання послуг на одних і тих самих майданчиках – від двох підприємств одночасно! Багато мешанців, вичікуючи, чим ця «комедія» закінчиться, взагалі перестали платити. Сумлінних зупиняють складнощі вибору, несумлінні радіють зручній нагоді не платити.

В обох підприємствах у розмовах із кореспондентом запевняли: рівень оплати за рахунками становить близько 70 відсотків. Раніше на комісії міської ради йшлося про оплату на рівні всього 20 відсотків…

«Хаусівці» стверджують: готові потерпіти з оплатами, навіть вибачити боржникам їхні суми, лише б довести справу до переможного завершення. ЖРЕРівці не чинять особливого тиску на неплатників, але й далі гнуть свою лінію.

«Хаус менеджмент» пережив неприємну історію через невизнання його протоколів про утримання будинків № 19, 21 і 23 на вул. Заньковецької. У міській раді (щоправда, не одразу, а зі значним запізненням) визнали їх нечинними. Порушенням визнано «ненадання у визначений термін відомостей щодо підтвердження права власності на квартири». Хоч ці порушення усунули, втім, вказані будинки залишилися за ЖРЕРом.

Микола Пастухов переконаний, що вільний ринок, конкуренція усе розставлять на місця. Кожний гравець отримає те, на що заслуговує.

За ЖРЕРом – історія й досвід

В ЖРЕРІ №5 впевнені у власній правоті. Головний інженер Віра Рожак на цій посаді- від початку 90-их років, а її загальний трудовий стаж у комунальній сфері – 37 років. На брак фахової майстерності, життєвого досвіду їй скаржитися не доводиться. Віра Іванівна наводила чимало позитивних прикладів діяльності підприємства. Серед них – наявність сталих контактів із мешканцями, особливо старшого віку, стабільний і високопрофесійний кадровий склад.

– Ми виконуємо ті роботи, які неспроможні здійснити «хаусівці», бо кваліфікація їхніх працівників недостатня, – розповідала Віра Іванівна. – Якщо їх десять або й менше на півсотні будинків, то чого можна очікувати? За сам лише виклик сантехніка або електрика там тариф – 100 грн. У нас такі екстрені виклики здійснюються без оплати».

– Ми здатні віднайти кошти і провести дорогий ремонт у будинку. Цього компанія-конкурент не зробить. І де, взагалі, їхня ліцензія на проведення тих робіт, які здійснює? – запитувала вона.

Про виставлення рахунків від двох підприємств головний інженер висловилася: «Це – безглуздя, яке минеться, щойно люди зрозуміють, хто їм потрібніший».

З одного боку – у віданні ЖРЕРу №5 нині є аж 100 комунальних будинків (80 є багатоквартирними). З іншого – аж два десятки багатоповерхівок з лютого відійшли від нього до «Хаус менеджмент групп». Надто мало часу пройшло для того, щоб люди – отримувачі послуг – могли впевнитися, хто з цих двох їм потрібніший.

…Але де ЖРЕР – там будфірми

Ми теж від такого висновку утримаємося. Але є факти, які багато про що говорять. Біля входу до приміщення ЖРЕРу №5 знаходяться вивіски: приватне підприємство «Ужбудсервіс», ТОВ «Ужгородміськбуд». І – все. ЖРЕРу неначе й не існує.

І далі – ще цікавіше. Люди, які працюють в «Ужбудсервісі» й ЖРЕРі – одні й ті ж. Як така «багатопрофільність» відбивається на якості надання комунальних послуг у будинках – судити не беремося.

Міська рада у вигляді профільного департаменту демонструє небажання відділити комунальне підприємство від приватного. Хоча б територіально.

Різкий сплеск кількості ОСББ в Ужгороді (за останні 9 місяців їхня кількість подвоїлася і сьогодні перевищила позначку 200) є показником якщо не втрати довіри до комунальників, то, принаймні, відчутного зменшення цієї довіри.

Василь БЕДЗІР, “Наш Ужгород” ексклюзивно для zakarpatpost.net