Хто стежить за закарпатцями в Інтернеті?

Останнім часом Інтернет настільки увійшов у наш побут, що без нього важко уявити сучасне життя. Він майже витіснив радіо і телебачення та супроводжує нас всюди: і вдома, й на роботі… Ми оточуємо себе Інтернетом всюди: у комп’ютері, в ноутбуці, у планшеті, в телефоні, намагаємося зв’язатися невидимими нитками з іншими, похизувати фотографіями, чи поділитися думками про наболіле. Електронною поштою користуються нині навіть діти, не кажучи вже про такі соцмережі, як Facebook, Твіттер та ВКонтакті… ну і ще – YouTube. Якщо від російських Однокласників та «Mail.ru» наразі у зв’язку з політичною ситуацією дехто відмовився, то це не означає, що дані людини не можна знайти у всесвітній павутині.

У той же час на своїх сторінках ми залишаємо чимало особистих даних: імена, дати народження, номери телефонів, домашню адресу, місця працевлаштування і навчання… А за записами навіть можна визначити чим живе та чи інша людина, який у неї характер, які уподобання, які настрої, чим вона цікавиться, що її непокоїть. Проаналізувавши бодай поверхово отриману інформацію, про користувача можна дізнатися дуже багато… тим більше, що записи підкріплені ще й світлинами.

Слід зазначити, що безпека комп’ютерних даних вимірюється не лише відсутністю вірусів – троянів, черв’яків та інших бридких шкідливих програмок, розрахованих на те, щоб злегка або серйозно зіпсувати програмне забезпечення, але й тим, що сама про себе оприлюднює людина.

Між іншим, дані про користувача збирає навіть браузер… якому ми цілковито довіряємо.

«Google Chrome експлуатують 50 відсотків користувачів Інтернету, тому, бази даних Google є чи не найбільш повними і репрезентативними. Для користувачів Google Chrome розробники підготували цілу низку корисних і не дуже інструментів, націлених на збір даних. Отже, Google Chrome може підлаштовуватися під користувача, видаючи ту інформацію, яку потребує його клієнт. Під кожного користувача створюється профіль, де Google запам’ятовує вік, стать і інтереси, виходячи з пошукових запитів і відвідуваних сайтів. Google дуже дружній до майже усіх сучасних пристроїв, платформ і деяких програм, тому запросто подружить і синхронізує ваш смартфон і ноутбук між собою. Це може бути дуже корисним при втраті пристрою. В такому випадку Google пропонує знайти його на карті, зателефонувати на нього, заблокувати, а також стерти всі дані. Але якщо задуматися, то виходить, що Google не тільки допомагає знайти втрачені речі, а й постійно знає, де ви знаходитеся, з ким ви спілкуєтеся, про що ви думаєте і чого ви хочете», – пише «espreso.tv».

Отже, в Інтернеті за нами постійно стежать… тотальний контроль дій, щоправда, більшість із нас не помічають. Так само відбувається і з найпопулярнішою у світі соціально мережею Facebook. Вона легко пристосовується до різних електронних пристроїв: смартфонів, айпадів, айфонів, а ще підлаштовується під різні сайти…

«Іноді можна помітити на сайті кнопку “подобається” з впізнаваним знаком Facebook. Це означає, що на сайті є плагін цієї соціальної мережі, і навіть, якщо ви не натиснете на кнопку “подобається”, цей сайт вже буде приписаний в вашу “особисту справу”, а відомості про ваші інтереси скориговані. Facebook також знає про те, коли у кого день народження, хто з ким і як довго знайомий, відсоток одружених і неодружених, кількість людей, яким подобаються котики і які сумують через осінь, а також іншу інформацію про людей. Вся ця інформація, як і документи з фотографіями, зберігається на великому сервері, з вашим унікальним номером», – повідомляє «espreso.tv».

Здавалося б, усе це дрібнички для пересічного користувача, але якщо мова йде про контрольовані мережі, до яких може мати доступ держава, та ще й інша (як у випадку із ВКонтакте та Mail.ru)… то це вже не до сміху.

А тепер про телефони… Усі наші розмови, смс, ммс, надіслані іншим фото та інші дані також ніколи не зникають… Натиснувши кнопку «видалити», ми просто більше не побачимо їх на своєму мобільному пристрої, тоді як на сервері інформація все одно залишається. За необхідності вона будь-коли може бути використана.

До речі, смартфони можуть заносити в системні поля фотофайлів координати точки, в якій зроблено знімок. При його публікації в соціальних мережах онлайн-ресурси можуть автоматично зіставити координати і видати навіть точну адресу місця зйомки.

У даному випадку пригадуються фраза, яку завжди кажуть американські поліцейські: «Ви маєте право зберігати мовчання, бо всі ваші слова можуть бути використані проти вас». Отак і з Інтернетом…

Отже, думаймо, що говоримо і що пишемо, що оприлюднюємо і що воліємо залишити в таємниці, адже за нами будь-якої миті хтось може пильнувати.

І це – не обов’язково якісь спецслужби… Як правило, найчастіше подібною діяльністю займаються шахраї… які вистежують потенційних жертв у всесвітній павутині.

Адже скільки останнім часом скоюється крадіжок із платіжних карток, скільки трапляється пограбувань, коли зловмисники знають, що хата залишилася без догляду, бо господиня чи господар виставляють світлини про те, як вони засмагають на морі, чи катаються у горах на лижах.

Уявіть, що ви живите у будинку зі скляними стінами і всім довкола видно кожен ваш крок, чути кожне слова. Приблизно так відбувається і в Інтернеті.

Ніхто не каже, що потрібно відмовлятися від ґаджетів, бо без різних новітніх технологій сьогодні йти в ногу з часом практично неможливо. Просто варто бути обережними і мати на увазі, що конфіденційна інформація одного разу може стати публічною.

zakarpatpost.net