В Ужгороді відзначили річницю найбільшого університету Карпатського регіону

Минулого вівторка в Ужгороді з нагоди 71-ї річниці від дня створення Ужгородського національного університету відбулися дві знакові події – засідання Міжнародного консорціуму університетів на тему «Спільні освітні програми у контексті євроінтеграції вищої освіти» та урочисте засідання Вченої ради УжНУ. А передували їм мистецький конкурс художньої самодіяльності «Студентська осінь», розважально-концертна програма «З Днем народження УжНУ!» та лекція на тему «Ужгородський національний університет. Історія та сучасність»

У роботі консорціуму взяли участь делегації Національного університету «Острозька академія», Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Кошицького технічного університету, Закарпатського Угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, Карлового університету (м. Прага, Чехія), Університету Миколаса Ромеріса (м.Вільнюс, Литва), Вищої щколи бізнесу – Національного університету Луїса (м.Сонч, Польща), Пряшівського університету (Словаччина), Поморської Академії у м.Слупськ (Польща), Західного університету ім. Васіле Голдіш м.Арад (Румунія), Технічного університету м.Клуж-Напока (Румунія) та інші.

У другій половині дня розпочалося урочисте засідання Вченої ради. У вітальній промові ректор ужгородського університету професор Володимир Смоланка наголосив, що 71 рік тому УжНУ волею долі постав на перехресті шляхів, культур, світоглядів та історичних перспектив Сходу і Заходу Європи, що має вирішальний вплив на формування його європейського характеру. Сьогодні УжНУ – один з найкращих і найбільших університетів усього Карпатського регіону, є його науковим, освітнім, громадським та культурним осердям, навколо якого вибудовуються усі суспільно значущі події.

Офіційно історія Ужгородського національного університету розпочалася у 1945 році з чотирьох факультетів, хоча устремління кращих синів і доньок Срібної Землі заснувати на її теренах освітній заклад вищого ґатунку мають кількасотлітню історію і сягають часів масштабної подвижницької діяльності духовного світоча і просвітителя єпископа Андрея Бачинського. Реалізувати ж цю високу мету вдалося лише після возз’єднання нашого краю з Великою Україною.

За 71 рік свого існування університет став alma-mater для більше 70 тисяч фахівців різних спеціальностей. Сьогодні на Закарпатті немає жодної крупної організації чи невеликої приватної установи, жодного трудового колективу, де би не працював випускник УжНУ, а сам він є найбільшою за кількістю співробітників установою Закарпаття, у якій навчаються 13 тисяч студентів, а їхню підготовку здійснюють понад 1200 науково-педагогічних працівників. Навчання в університеті – нова якість життя та новий етап у становленні молодої особистості, яка завтра матиме вирішальний вплив на розвиток суспільства. Для реалізації власних ідей, вподобань, талантів, наукового і творчого потенціалу у нашому університеті є усі можливості. Студенти активно долучаються до громадської роботи, буяє творче життя: концерти, літературні читання, мистецькі перфоманси, спортивні події, краєзнавчі подорожі, ініціаторами та рушійною енергією яких є саме студентство.

Кажуть, що студентські роки – найкращі. І це дійсно так. Вступ до нашого університету – це вступ у велику сім’ю однодумців, змога займатися улюбленою справою, оволодівати справою свого життя, знайти вірних друзів та зустріти своє кохання.

Сьогодні Україна проходить через надзвичайно складний етап розвитку, захищаючи від агресивно налаштованих сусідів свою незалежність. Свобода, державність – нікому не даються у подарунок. Їх мало вибороти, їх треба відстояти. Серед відважних воїнів українських Збройних Сил, бійців добровольчих батальйонів, які зупинили ворога на східних рубежах Вітчизни, уберегли наш рідний край, наш виш, є випускники УжНУ, а в студентських аудиторіях тепер, поруч з учорашніми школярами, навчаються ветерани війни, яким усього 25-30 років.

Розробляючи стратегію розвитку університету, ми визначили для себе, що УжНУ ХХІ століття – це дослідницько-інноваційний університет, який займатиметься створенням системи інноваційної освіти та елітної підготовки фахівців – зазначив наприкінці свого виступу Володимир Смоланка.

Після цього відбулася церемонія вручення почесного доктора (honoris causa) УжНУ міністру юстиції Угорщини Ласло Трочані, який активно долучився до розбудови  та становлення  українсько-угорських відносин у сфері освіти і науки та зробив вагомий внесок  у розвиток європейської демократії. Л.Трочані прочитав присутнім лекцію з конституційного права.
З річницею заснування Ужгородський національний університет привітали генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, ректор Кошицького технічного університету Станіслав Кмет, перший проректор національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк, ректор Донецького національного університету Роман Гринюк, член Колегіуму ректора Карлового університету (м.Прага, Чехія) Ян Благослав Лашек, керівники університетських делегацій з Польщі, Румунії, Чехії. Атмосферу свята доповнили іскрометні концертні номери у виконанні артистів Заслуженого Закарпатського академічного народного хору та переможців конкурсу художньої самодіяльності «Студентська осінь».

Після вітальних виступів ректор В. Смоланка вручив почесні грамоти працівникам університету, а чоловіча хорова капела «Боян» урочисто виконала гімн УжНУ.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, фото автора, ексклюзивно для zakarpatpost.net