В Ужгороді вже дев’ять лебедів

Сьогодні прилетіли ще два (на фото)

Оселилася нова пара біля моста Масарика. Поки що з  «корінними» пернатими, які живуть в Ужгороді ще з літа вони не контактують і тримаються осторонь. Як ми вже раніше повідомляли, п’ятеро лебедів найбільше часу проводять у районі драмтеатру, а та пара, яка з’явилася в місті першою, в основному облюбувала територію біля пішохідного моста, інших же – періодично відганяє.

Слід зазначити, що всі лебеді ручні і не відмовляються від пригощань. Переважно ужгородці годують їх хлібом, хоча цього робити не можна, адже борошняні вироби негативно пливають на процеси травлення птахів. Харчуватися лебеді в природних умовах повинні водоростями, а на Ужі їх, до речі, достатньо.

Цікаво, що королівські птахи настільки звикли до підгодовування, що деколи за хлібом виходять навіть на берег.

Крім того, як  уже писав  zakarpatpost.net, на лапці одного з лебедів є відмітка Будапештського орнітологічного центру, заснованого Германом Отто у 1893 році, коли ще Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини.

Відкрито було центр для того, аби взяти під контроль міграцію птахів.

До  слова,  у ті часи працівники установи досліджували  поведінку та переселення пернатих не тільки в Будапешті, але й на території сучасного Закарпаття.

Наразі в центрі живуть шість видів  лебедів, у тому числі шипуни (які зараз оселилися в Ужгороді).

Кільцювання ж птахів угорські орнітологи  запровадили  ще в 1899 році (тогочасна Угорщина була третьою після Німеччини та Данії державою у світі, яка почала  облікувати чисельність дикої птиці за допомогою спеціальних відміток.

На сьогодні в Будапештському орнітологічному центрі окольцовано 435 дорослих лебедів та 95 молодняку.

Тож нова пара ймовірно також прилетіла в Закарпаття саме звідти. Де вона мешкатиме  та чи приймуть її інші пернаті у зграю, ми дізнаємося вже зовсім скоро.

zakarpatpost.net