Чи вплине збільшення мінімалки на субсидії?

Підвищення мінімальної заробітної плати, 
якщо воно відбудеться, не вплине на розрахунок субсидій
У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» пройшла пряма телефонна лінія ужгородців з начальником управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради Андрієм Біксеєм. Актуальні питання-відповіді щодо субсидійного процесу пропонуємо вашій увазі
– Це турбує Ганна. Скажіть, будь ласка, в який термін розглядають заяви щодо субсидій, які подані в електрон-ному вигляді?
– Справа в тому, що до заяви в електронному вигляді має бути обов’язково накладений електронний цифровий підпис. Якщо ні, тоді потрібно підтвердити особистим підписом.
– А якщо я вже отримала підтвердження про те, що заяву взято до розгляду, скільки я повинна чекати результат?
– Підтвердження про розгляд заяви не вважається накладенням цифрового підпису, тому треба чітко зрозуміти, чи ви пройшли авторизацію і поставили свій цифровий підпис. У  разі  отримання  надісланих  з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній електронний цифровий або електронний підпис із застосуванням електронної  системи  ідентифікації,  що  використовує  базу клієнтських  даних банків, субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акту обстеження  матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в зазначений строк заяви і декларації подаються нові заява і декларація.
– Доброго дня, пане Андрію, дуже приємно почути вас. Це Оксана. Стало відомо, що з початком нового року мінімальна зарплата значно підвищиться. Ось я працюю вчителем, чоловік – держслужбовець, тому думаю, що навіть на ту субсидію, яка нам цього року вийшла, наступного року годі й сподіватися. Що б ви сказали?
– Ну офіційно поки що немає інформації щодо підвищення зарплатні, коли ж буде затверджено рішення, тоді можна щось коментувати. Але хочу Вам сказати, що підвищення мінімальної заробітної плати, якщо воно відбудеться з 1 січня 2017 року, не вплине на розрахунок субсидій, які люди будуть одержувати у наступному році. У наступному опалювальному сезоні будуть враховуватися доходи за 2016 рік. Тобто підвищена мінімальна заробітна плата зможе впливати на розрахунок субсидій аж у 2018 році.
– Дякую за інформацію, будемо сподіватися, що все в нас буде добре. 
– Спасибі за дзвінок.
– Доброго дня, мені за 81 рік уже, дочка не працює, не розумію, чому минулого року щомісячна субсидія була у сумі 280 гривень, цього року – 70 гривень.
– Це на опалювальний період?
– У мене взагалі немає опалення, обігрівач включаю. 
– Дивіться, перший момент, пов’язаний з опаленням: зверніться терміново до ЖРЕРу, щоб вони склали акт обстеження внутрішньобудинкових мереж по вашій квартирі, де вони зазначать наявність у вашій квартирі електроопалення й обігрівання електроконвектором. Згідно з 848 постановою Кабміну, навіть якщо ви користуєтеся обігрівачами, можна скласти акт і вам субсидія буде нараховуватись не на освітлення, а на опалення. Тобто замість пільгових 120 кВт матимете 65 кВт на 1 метр опалювальної площі. По-друге, щодо непрацюючої доньки. Із квітня цього року для працездатних, але непрацюючих осіб  у розрахунок субсидії береться дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму. Тому у першу чергу прошу вас вирішити питання з легалізацією електроопалення через ваш ЖРЕР.
– Добрий день, це пенсіонерка Надія Василівна, ветеран праці, 33-го року народження, мешкаю по вулиці Станційній, 4. Мені би потрібна субсидія на воду і телефон. 
– На телефон субсидія не призначається.
– Також багато треба платити… Раніше я користувалася субсидією, тепер ходити нікуди не можу. Багато доводиться платити за воду, колонка не працює, тільки холодна вода є.
– Давайте я запишу вашу адресу, дані, перевіримо і зв’яжемось із Вами.
– Доброго дня, мене звати Марія, мене цікавить питання: які доходи враховуються під час призначення субсидії і чи треба її переоформляти кожний сезон? 
– Переоформляти не потрібно, якщо вам була призначена субсидія і не було ніяких змін в складі сім’ї, в надавачів житлово-комунальних послуг, у встановленні обладнання, то автоматично робляться запити по всім комунальним службам, в тому числі в податкову, і субсидія нараховується далі. Усі громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її в цьому (2016-2017 рр.) опалювальному сезоні. Інформація про розмір субсидії буде відображена у рішеннях про призначення субсидії, які надійдуть поштою та у листопадових платіжках за оплату комунальних послуг.
– А на який термін призначається субсидія?
– На рік.
– Дякую, до побачення. 
– Алло, Андрію Борисовичу, у мене до вас таке запитання. У якому відсотковому співвідношенні визначається субсидія до доходу сім’ї, тобто яку суму маємо сплачувати? 
– Є формула розрахунку, береться середньомісячний дохід на одну особу, ділиться на прожитковий мінімум, ділиться на 2 і множиться на 15 %.
– Ось я знаходжуся у декретній відпустці. 860 грн, які я отримую по догляду за дитиною – це дохід сім’ї, він враховується? 
– Так. Всі виплати Вам враховуються, крім одноразової допомоги при народженні дитини.
– Спасибі!
– Добрий день, мене звати Валентина Петрівна, з Сечені, 29. Я в минулому році отримувала субсидію, цьогоріч нічого не подавала, але мені ніякі рішення не прийшли. Це автоматично продовжується, так?
 – Коли у вас закінчилася субсидія?
– У вересні.
– Мало прийти повідомлення поштою. А в квитанціях за жовтень була субсидія чи ні?
– Ще нічого не прийшло, тому що в мене все йде переплатою.
– Ну за жовтень вам мав прийти новий перерахунок поштою.
– Ні за газ, ні за електроенергію не прийшло.
– Давайте я запишу ваші дані, з’ясуємо.
– Доброго дня! Мене звати Олена. Скажіть, будь ласка, чи можна оформити субсидію, якщо ми знімаємо квартиру? Договір оренди ми не укладали.
– Доброго дня. Якщо Ви в цій квартирі проживаєте і сплачуєте рахунки за тепло, газ, світло й воду, то маєте можливість звернутися до управління праці і соціального захисту, оформивши договір оренди житла у довільній формі. Рішенням уряду не визначено жорстких вимог до такого документу: договір не потрібно завіряти нотаріально, достатньо лише двох підписів – власника житла та орендаря. Такий документ є офіційним підтвердженням права людини на субсидію і він береться до уваги місцевими органами соціального захисту населення на користь сім’ї.
– Це Петро Васильович з Ужгорода. Скажіть, будь ласка, а якщо у мене є борги за житлово-комунальні послуги, я можу претендувати на отримання субсидії?
– Звісно що так. Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.
– У квартирі зареєстровано двоє людей, одна не проживає. Яким документом можна підтвердити непроживання особи для призначення субсидії?
– Вам потрібно звернутися до нас за адресою пл.Шандора Петефі, 24, подати документи і у декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» вказати людей, котрі зареєстровані, але не живуть з Вами. Зокрема, треба написати: «зареєстровані, але не проживають».
Разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі. А також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою. Це може бути довідка з місця роботи або навчання в іншому місті, чи перебування на лікуванні тощо. На підставі цієї заяви ми направимо до Вас державного соціального інспектора, який прийде, перевірить інформацію та складе відповідний акт. Потім ми готуємо подання на комісію, яка приймає рішення: призначити субсидію, скажімо, не на двох чоловік, а на одного.