Осіння цінова «лихоманка» по-закарпатськи

Цієї осені подорожчала не тільки електроенергія та підвищилися ціни на житло, цінники на деяких продуктах також змінилися… не в кращий для споживачів бік. Передусім це – імпортні продукти: цитрусові, банани, сири, риба та м’ясні вироби. Якщо вартість товарів зростатиме так стрімко, то невідомо, з якими цінами ми зустрінемо цьогорічну зиму…

Лоток яєць майже за сто гривень

За даними ГУ статистики, ціни на споживчому ринку Закарпаття у вересні 2016 р. порівняно з попереднім місяцем зросли на 1,9%, в той час як по Україні – на 1,8%. Виходить, закарпатці – найбагатший народ у державні. Але ж ні… бо зарплати в нашій області одні з найнижчих в Україні. Зокрема, якщо в країні середня зарплатня становить 5202 гривні, то в нас – тільки 3864.

Найбільше цієї осені подорожчали харчі. Статисти кажуть, що на 0,2%. Утім насправді – ще на більше. Приміром, якщо ще нещодавно магазинне яйце можна було придбати за 82 копійки, то тепер воно коштує 2,30 -2,80 гривень. Тобто, лоток обходиться у 84 гривні… а це – майже сотня!

Картопля за кілька тижнів зросла в ціні з 3 до 4,55 – 5 гривень, морква, буряк – із 4 до 6 гривень. Капуста ще недавно вартувала 3-4 гривні, зараз же – 6.

 Крім того, зросли ціни на м’ясо та м’ясопродукти – на 2,2%. Скажімо, яловичина, свинина наразі коштують 70-90 гривень, куряче філе – 75 (хоча ще зовсім недавно кілограм можна було купити за 65  гривень). У той же час вартість молока підвищилася на 1,6%, сиру – на 1,4%, масла – на 1,0%.

Звісно, не харчами єдиними живе людина, але як же без них… живитися сонячною енергією людство, на жаль, ще не навчилося… Дійсно золота пора дивує золотими цінами.

Зима  буде голодною і холодною?

На жаль, реформи в нашій державі, як правило, містять елементи  шокотерапії для населення. Вони змушують людей все сильніше затягувати паски. Справа в тому, що уряд на три місяці пускає ціни на харчові продукти у «вільне плавання». Йдеться, зокрема, про дитяче харчування, хліб, борошно, крупи, яйця, соняшникову олію та м’ясо-молочні продукти, овочі та фрукти.

Що з цього буде, краяни відверто побоюються… і не тільки просте населення, але й аналітики прогнозують зовсім не райдужну перспективу, хоча й намагаються трохи  заспокоїти людей.

«Регулювання цін – це планова економіка, а планова економіка – це Радянський Союз. Звичайно, інколи виникають певні складні обставини, коли держава зобов’язана брати участь у формуванні ринкових цін на продовольчі товари (молоко, хліб тощо), але відмова від регулювання цін державою, тобто створення ринкової ціни – це правильне рішення. На запитання, що буде з цінами на продукти харчування я відповім просто – у перший період вони зростатимуть. Спочатку, по деяких позиціях, вони можуть піднятися настільки так, що люди взагалі перестануть купувати ту чи іншу продукцію або споживча активність знизиться до такого рівня, що виробники будуть вимушені зменшувати ціни, як це відбулося, скажімо, з гречкою. Тобто, ціни на неї піднялись до такого рівня, що люди просто перестали її купувати. Відтак, 3-місячна відмова від держрегулювання вводиться для того, щоб зрозуміти, яка буде тенденція. Якщо по деяким позиціям ціни, так би мовити, «зашкалюватимуть» і буде виражатися невдоволення серед споживачів, то, можливо, після цього знову буде введено обмеження на певні товари», – каже Укрінформу економічний експерт, керівник центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

До речі, експеримент розпочався ще 1 жовтня і триватиме до кінця року. Тож його перші плоди починаємо пожинати вже… Не дарма кажуть у народі, що курчат по осені рахують… так, певно, вважають і наші урядовці, запроваджуючи свої горе-новації.

Слід зазначити, що цьогорічна осінь взагалі багата на цінові сюрпризи. Скажімо, як  повідомило головне управління статистики в Закарпатській області, у вересні-жовтні одежа зросла у вартості на 6,4%, взуття – на 11,3%, тарифи на транспорт також подорожчали на 0,3%. А ще – послуги відпочинку та культури – на 0,7% (внаслідок подорожчання послуг кінотеатрів – на 3,7%), плата за навчання у вишах на 19,4%, а в школах, гімназіях та  ліцеях – на 10,4%.

А людям, між іншим, ще й потрібно оплачувати квитанції за енергоносії та газ… які також вражають ціновою політикою (серед ЖКГ тарифів зафіксовано зростання цін на електроенергію на 27,8%, водопостачання – на 13,9%, водовідведення – на 11,2%)… Тож добре було б на зиму впасти у сплячку, заховавшись від реальності кудись у лісову барлогу. Тим більше, що  в нашому краї знайти  лігво в лісі не складно… або ж викопати його… десь у серці Карпат… Бо ж хату чи квартиру треба прогрівати, освітлювати та ще й платити за майно податок на нерухомість.

zakarpatpost.net