15 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1884 – Черговий етап у боротьбі за колоніальні володіння на африканському континенті – конференція у Берліні з африканських питань.

1889 – Бразилія стала республікою. Це сталось внаслідок військового перевороту, що мав на меті повалення імператорської форми правління. На той час імператором був Педро ІІ.

1919 – Симон Петлюра стає головою системи влади в Україні. Це сталося внаслідок рішення верхівки Директорії та уряду Української Народної республіки.

1920 – Відбулося перше засідання Асамблеї Ліги Націй, що була створена на рік раніше.

1934 – Чергова сторінка в історії телебачення перевернута – в СРСР вийшла перша телепередача зі звуковим супроводом.

1940 – Бомбування англійського міста Ковентрі. Німецька авіація згидувала бомби протягом 10 годин, а всього в операції приймало участь близько 500 німецьких літаків.

1945 – в австрійському місті Аугсбург було засновано першу Українську вільну академію наук на чолі з Дмитром Дорошенко. Засновниками виступила група вчених, що працювали на еміграції.

1946 – В освітніх закладах України почали навчати новому правопису. Стилістика та граматика була наближена до російських правил написання та вимову слів.

1988 – Виведення на орбіту космічного корабля «Буран». Взагалі, згідно планів розробників, корабель призначався для багаторазового запуску, але він вийшов на орбіту всього раз. Після того, як «Буран» двічі обігнув Земну кулю, він приземлився в автоматичному режимі.

2001 – завершений процес делімітації кордону між державами. Делімітація проводилася з обізначення сухопутних кордонів. Процес проводила та контролювала спеціально створена україно-російська комісія.

2004 – Подія, що мала визначні наслідки: на Першому Національному каналі України вперше був використаний формат дебатів у прямому ефірі. Учасниками дебатів стали два основних кандидати у президенти – Віктор Янукович та Віктор Ющенко.

15 листопада народились:

1738 – Гершель Фрідріх Вільгельм, видатний астроном, на рахунку якого безліч відкриттів. На честь Гершеля названі кратери на Місяці, Марсі та Мімасі, а також кілька новітніх астрономічних проектів, зокрема космічний телескоп Гершель. Також Гершель захоплювався написанням музики.

1837 – Філософ Африкан Спір. Народився в Єлизаветграді, українському містечку. В першу чергу відомий за рахунок впливу, який він мав на погляди та переконання таких гігантів думки, як Ніцше та Лесінг.

1884 – Микола Радзієвський, український диригент та композитор. Протягом семи років (1928-1935) виконував обов’язки головного диригента Київської опери.

1930 – Письменник Джеймс Грем Баллард. Славу літератора отримав у другій половині 20-ого століття . Популярність йому принесли науково-фантастичні оповідання і романи. Більш пізні твори письменника відрізняються зміною сюжету та типу. Він почав писати психопатологічні трилери (найвідоміші: «Автокатастрофа», «Бетонний острів»).

1954 – народився Александр Квасневський, польський державний і політичний діяч, президент Польщі в 1995-2005 роках (переобраний в 2000 році на другий термін).

1966 – Дмитро Стус, син дисидента Василя Стусa. Як і батько, Дмитро пішов літературною стежкою. Наразі він є письменником, літературознавцем, редактором. Також Дмитро виконує обов’язки почесного голови Міжнародної журналістської премії ім. В. Стусa.

http://www.parta.com.ua