Липове Мукачево

В місті над Латорицею висадили липи на дев’яти вулицях.

У середу комунальники міста продовжили висаджувати деревцята – липи.

Працівники комунального підприємства «Ремонтно-будівельне управління» висадили 120 лип на вулицях І.Зріні, Я.Мудрого, О. Духновича, Одеська, К.Карого, М. Лучкая, пл.Злагоди, М.Токаря, І.Франка.

За сприятливої погоди осіння толока в Мукачеві триватиме і надалі.

Липа одне з чудес природи, своїми корисними та лікувальними властивостями відома давно.

Що ж це за дерево таке, що ж у ньому такого особливого? А хто ж не знає липового меду?

Липу в дикому стані можна зустріти в різних місцях, адже величезне сімейство липових містить близько 350 видів (повстяна, кавказька, амурська, широколиста, серцелиста, манджурская …), які ростуть навіть в тропіках і субтропіках. Вона далеко поширилася і на північ, так як не дуже теплолюбна. Що цікаво, що в спорідненості з нею виступають такі дерева як баобаб, шоколадне дерево. Адже всі вони відносяться до порядку мальвових.

Розселилася липа ще в епоху льодовикового періоду, адже вона не мерзлячка. І як тільки хвиля холоду відсунулася, вона стала розселятися по рівнинах. Адже холод витіснив її в гори, де і зараз спостерігаються ізольовані ареали, що дали нам таке видове різноманіття рослин, що дуже відрізняються зовні між собою.

А ось у культурних насадженнях липа завоювала собі великі території, стала окрасою багатьох міст. І не тільки зеленою прикрасою. Поділилася вона й своєю назвою – Лейпциг, Лієпая, Липецьк, такі міста знають всі. А що вже говорити про села, всілякі Липки, Підлипки. Щільною стіною стоять липові алеї, радуючи всіх навколо своїм пишним листям. Адже її щільне листя глушить шум, захищає від вітру, добре очищає повітря від газів, пилу, диму. А в Китаї ця рослина вважається «деревом просвітлення», адже під його густою кроною так приємно вести бесіди, та й просто насолодитися тишею й прохолодою.

Липа, що росте в Закарпатті, називається серцелистою (Tilia cordata). Назва говорить сама за себе, вона має невеликий лист серцеподібної форми, але правда трохи асиметричний, одна половинка трохи менше іншої. Край листка схожий на пилочку з дрібними зубчиками. Що характерно, опале листя швидко перегниває, тому підстилки під нею немає. А от ґрунт дуже швидко збагачується кальцієм, структура стає рихлою та поживною.

Користується популярністю і липова алея в Ужгороді, яка займає п’яте місце в рейтингу семи чудес Закарпаття. Вона має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Розташована вона на набережній річки Уж, займає площу 1 га, протяжність – 2,2 км.

Славетна тим, що найдовша в Європі. Липи посаджені 1928 року чеськими ботаніками. Їх тут близько трьохсот. А поруч з липами ще дві дендрологічні пам’ятки – «Партерний сквер» та «Ясен Масарика».

Алея стала улюбленим місцем для прогулянок мешканців міста. Липи різних сортів квітнуть майже цілий місяць.

https://zakarpatpost.net