19 листопада – цей день в історії України та світу: У Закарпатті комуністи створили компартію

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1190 – заснований Тевтонський орден, чернечий лицарський орден Римо-Католицької Церкви заснований у 12 столітті, що складався переважно з вихідців з «тевтонських» (східно-німецьких) земель. Орден брав участь у хрестових походах за визволення Палестини, відіграв значну роль у християнізації Східної Європи та поширенні західно-европейських звичаїв на її теренах.

1891 – В Німеччині продано першу іграшкову залізницю. Через декілька років ця іграшка стала найпопулярнішою в країні.

1916 – Імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав Галичині автономію. Це сталося через бажання імператора помирити поляків з українцями. В результаті підписано угоду між двома посольськими представництвами. Однак початок війни не дозволив її реалізувати.

1917 – З Биховської в’язниці була організована втеча генералів Денікіна, Корнілова і Лукомського на Дон.

1919 – США виходить з Ліги Націй. Це сталося внаслідок ратифікації Версальського договору.

1942 – Початок контрнаступу радянських військ під Сталінградом. Під час нього було оточено двадцять дві дивізії німецької, італійської та румунської армій. Загальна чисельність радянських солдат склала близько 330 тисяч.

1944 – Створення Комуністичної партії Закарпатської України. Партія виступила ініціатором возз’єднання Закарпатської України з радянською Україною, а також декретів про перехід влади у Закарпатті від Чехословацької СР до уряду Закарпатської України.

1969 – Легендарний бразильський футболіст Пеле забиває свій тисячний гол на своєму 909-му футбольному матчі.

1978 – Секстанська акція, що потрясла весь світ – масове самогубство членів секти «Народний Храм». В результаті акції загинуло 911 людей.

1986 – В СPСР приймається Закон про індивідуальну трудову діяльність

1989 – Почесне перепоховання учасників дисидентського руху, членів Української Гельсинської групи, а саме В. Стуса, Ю. Литвина, О. Тихого.

1997 – Експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія». В команді космонавтів здійснив свій політ і український космонавт Л. Каденюк.

2003 – Була підписана декларація про спільні дії в Україні. Сторонами декларації виступили 4 основні політичні сили на той час: Комуністична партія, Соціалістична партія, блок Тимошенко та блок «Наша Україна».

2004 – Відкриття музейно-культурного центру «Шедеври мистецтва України». Сама експозиція була відкрита в відомій пам’ятці архітектури Києва – будинку з химерами.

19 листопада народились:

1711 – Михайло Ломоносов, вчений-натураліст, геохімік, поет, реформатор російської мови.

1831 – Джеймс Абрам Гарфілд, 20-й президент Сполучених Штатів Америки. До історії своєї країни Гарфілд увійшов в складі так званої четвірки «загублених президентів» (разом із Разерфордом Гейсом, Честером Аланом Артуром та Вільямом Генрі Гаррісоном), що керували країною після Громадянської війни. Гарфілд запам’ятався як президент з надзвичайно коротким строком повноважень – його вбили через 100 діб після прийняття ним президентської присяги (менше часу на посту президента провів лише Вільям Гаррісон – 31 день).

1917 – Індіра Ганді, прем’єр-міністр Індії у 1966-1977, 1980-1984 рр. В історію своєї країни Індіра Ганді увійшла не тільки як перша жінка, що очолювала протягом декількох років уряд Індії. Розумний і енергійний політик, вона багато зробила для зміцнення міжнародного авторитету держави що став одним з лідерів Руху неприєднання до військових блоків.

1918 – Гендрик Кристоффель ван де Гулст, голландський астроном. Його відзнаки за роботу: медалі ім. А.С.Еддінгтона Лондонського королівського астрономічного товариства (1955), ім. Г. Дрепера Національної АН США (1956), ім. Б.Румфорда Лондонського королівського товариства (1964), медаль Кетрін Брюс Тихоокеанського астрономічного товариства.

1962 – Джоді Фостер, американська акторка. Лауреатка двох премій «Оскар» (1988, 1991), двох «Золотих глобусів», трьох нагород БАФТА та інших.

1983 – Дарія Вербова, відома канадська модель українського походження. У 2008 році увійшла в десятку найбільш оплачуваних моделей світу – заробила $3,8 млн. У вересні 2008 року Дарії Вербовій відкрили зірку на алеї слави в Торонто.

http://www.parta.com.ua