У цьому році в Закарпатті ремонтували дороги до природних пам’яток

Півсотні проектів в сфері дорожнього господарства, вісім – з впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел енергії, три – із вдосконалення систем протипаводкового захисту територій. Це не повний перелік проектів, які цього року втілюють на Закарпатті за кошти державного фонду регіонального розвитку. Всього в області за рахунок цих коштів реалізовують 90 проектів на загальну суму 110 з половиною мільйонів гривень. Про це під час брифінгу розповів директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман. За його словами, всі програми і проекти, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду обов’язково співфінансуються з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків., повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

У переліку об’єктів – стратегічно важливі, як для області так і для окремого району чи міста. Серед таких Міжнародний аеропорт «Ужгород», реконструкція якого триває. Для відновлення значної частини інфраструктури аеропорту цього року за кошти з державного фонду у співфінансуванні з обласного бюджету зводять огорожу навколо аеродрому, проводять реконструкцію трансформаторної підстанції, технічних будівель тощо. Цей проект планують продовжувати і в наступному році, як і реконструкцію будівель колишньої котельні в обласному центрі під спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів та учасників АТО на який цьогоріч з державного фонду регіонального розвитку виділили мільйон гривень. Водночас до кінця року планують завершити будівництво спортивного комплексу в місті Тячів з універсальною спортивною залою та двоповерховим адміністративним корпусом. Спорткомплекс загальною площею понад дві тисячі квадратних метрів розрахований на 470 глядачів.

Серед доріг, ремонт яких вдалося провести в цьому році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку – автомагістраль, яка веде до єдиного на Закарпатті вантажного пункту пропуску між Україною й Румунією – КПП «Дяково» на Виноградівщині, дороги до унікальних туристичних «перлин» Закарпаття – «Долини нарцисів», реабілітаційного центру бурих ведмедів та озера Синевир.

Завдяки коштам державного фонду вдалося вирішити давню проблему з водопостачанням села Мужієво, Берегівського району. Проектом передбачено, зокрема, будівництво магістрального водопроводу з Берегова до села довжиною майже п’ять кілометрів, насосної станції для водопостачання, резервуарів для чистої води та поглинаючих фільтрів.

«Наразі області з державного фонду регіонального розвитку надійшло 77 мільйонів гривень, що становить 70 відсотків від передбаченої суми. З них вже освоєно майже 60 мільйонів, тобто 54 проценти, – повідомив Д. Ман. – Це один з кращих показників в державі по використанню коштів». Він наголосив, на жаль, фінансування на реалізацію проектів в область надходить не рівномірно щомісяця протягом року, що ускладнює стовідсоткове освоєння коштів. «Практично у грудні ми очікуємо 33 мільйона із запланованих 110-ти. Водночас за інформацією, яку ми отримуємо з районів від розпорядників коштів – реалізаторів проектів, практично всі кошти з державного бюджету будуть використані», – сказав Д. Ман.

 zakarpatpost.net