ТОП-100. Впливові люди. Закарпаття владне

Сайт zakarpatpost.net продовжує серію ексклюзивних публікацій рейтингу відомих закарпатців із журналу «Впливові люди» – ТОП-100

Передмова

За останні два роки, поки газета «НЕДІЛЯ» тримала паузу і не оприлюднювала рейтинг впливових людей, кардинально змінилася розстановка сил серед найбільш впливових людей Закарпаття. Нинішній рейтинг – якісно нова спроба оцінити можливості і дії людей, які впливали і впливають на життя суспільства.

Багатьом цей рейтинг відкриє нові імена, а декому допоможе по-іншому поглянути на відомих людей. Найімовірніше, у наступному році зміниться і вплив сьогоднішніх номінантів ТОП-100 на життя Срібної Землі. Тому багато з них можуть залишити цей список, поступившись місцями новим людям.

Цьогорічний «ТОП-100. Впливові люди Закарпаття» має кілька особливостей.

Рейтинг складається з 10 розділів. Чільне місце посів розділ «Знакове Закарпаття», у якому є прізвища тих людей (і не обов’язково навіть закарпатців), які, за нашим опитуванням, усіма своїми силами і можливостями змінювали за ці роки і продовжують змінювати як Закарпаття, так і Україну. Вони – найбільша, найглобальніша, найсвітліша, найвпливовіша сила, яка «зробила» цей проект.

Відносно великою частиною імен у цьому рейтингу стали імена, вперше почуті закарпатцями під час Революції гідності. Вони – ті, які досі називають себе революціонерами – таки зуміли перетворитися на впливову, хоч інколи і деструктивну силу.

Готуючи це видання, газета «НЕДІЛЯ» також враховувала думки експертів у різних галузях, анкети представників ЗМІ, громадських діячів, волонтерів, студентів, представників бізнесу. Кожен із опитаних нами закарпатських експертів визначав вплив на основі 3 критеріїв:

особистість (власна харизма, фінансові можливості, посадові повноваження, кількість людей, на яких має вплив персона);

публічність (можливість публічними закликами чи діями впливати на процеси в Закарпатті чи державі, публічний рейтинг, впізнаваність, наскільки людина активно використовувала протягом останніх років свої можливості для впливу);

непублічний вплив (неофіційні контакти з іншими впливовими людьми, можливість залучити фінансові ресурси, «порішати через знайомих», пролобіювати певні рішення чи кандидатури, фінансові активи, капітал, який належить персоні або контролюється нею).

ЗАКАРПАТТЯ ВЛАДНЕ

1. Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА

Нинішній губернатор спростував твердження, ніби неможливо вдруге увійти до тієї самої річки. Щоправда, Закарпаття уже не зовсім те, що під час першого губернаторства Геннадія Москаля (2002-2003 р.), це він неодноразово підкреслював. Але більшість проблем ті самі, тільки ще більше загострилися. Тому доводиться бути одночасно і головним правоохоронцем, і митником, і ньюсмейкером, і полемістом. А ще – фахівцем із залучення інвестицій, формувальником позитивного іміджу області, залагоджувачем одних конфліктів й ініціатором інших. Одні ролі вимагають безкомпромісних бійцівських чеснот, інші – максимальної дипломатичності й толерантності. Ужитися всім цим амплуа в одній людині практично неможливо, для цього потрібна ціла багатопрофільна команда, яку губернатор і очолює. Це не так людина-оркестр, як людина-диригент із залізними нервами і ще твердішою волею. Навряд чи хто інший ще так знає специфіку державного управління сучасної України – як на центральному, так і на регіональному рівні. Багато чого на Закарпатті зараз здійснюється у ручному режимі – така специфіка нинішньої доби, і Москаль з цим уміло справляється.

2. Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

За останні 25 років вже кілька закарпатців обіймало дуже високі державні посади – хай не найперші, але й не другорядні. Уперше подібну висоту підкорила жінка, ставши віце-прем’єром, на якого покладено питання, пов’язані з євроінтеграцією України. Хоч вона народилась у Києві, проте прабатьківська Ясіня, як і все Закарпаття, лишається для неї рідним краєм. Адже звідси її дід – один із творців Гуцульської республіки і командирів Карпатської Січі Дмитро Климпуш. Звідси її батько – екс-міністр транспорту Орест Климпуш. Для цілої Європи вона стала символом сучасної закарпатки – вродливої, ділової, успішної, націленої на конкретний результат для своєї держави. Наразі Іванна Климпуш формує імідж України та її інтегральної частини – Закарпаття, з якого для багатьох європейців і починається наша країна.

3. Михайло Рівіс, голова обласної ради

Роль місцевих і особливо регіональних рад в умовах нинішніх реформ доволі складна. За плечима М.Рівіса – великий досвід роботи і у місцевому самоврядуванні, і у виконавчій владі, і у представницькій. Зараз доводиться освоювати нелегке ремесло спікера обласної ради. Всупереч першим побоюванням, сесії під його головуванням виявилися робочими, конструктивними, результативними – навіть коли журналісти нудьгували і не знали, де взяти «смаженого». Рада працює на диво злагоджено. Чимала заслуга у цьому самих депутатів, але немало залежить і від голови, який вміє вислухати всіх, врахувати думки, розібратися в ситуації і винести правильне рішення, налаштувати усіх на конструктив. Він уміє непомітно контролювати ситуацію, завчасно уникаючи гострих кутів. Продовжив закладені його попередниками багаті традиції міжнародної співпраці. Під його керівництвом облрада приймає рішення виключно у форматі поіменного голосування. При цьому результати обов’язково оприлюднюються на офіційному сайті в день прийняття рішення і також зберігаються там протягом необмеженого строку.

4. Денис Ман, директор департаменту економічного розвитку, депутат обласної ради

Молодий політик стрімко крокує сходами виконавчої влади Закарпаття. До його честі, попри зміни «профілів», залишається вірним обраній тактиці: публічність, креативність, відкритість.

З-поміж зручно «вмощеного» у головні кабінети будівлі на площі Народній чиновництва його вдало вирізняє готовність до спілкування і з журналістами, і з громадою. Зауважимо, політична квота, за якої він, скоріше за все, опинився у цьому приміщенні, наразі жодним чином ним не використовується. Натомість, постійна й активна присутність у медійному просторі вже зробила Дениса Мана впізнаваним і симпатичним для соціуму.

Призначення молодого і не надто досвідченого спеціаліста керівником одного з надпотужних структурних підрозділів ОДА (економічного) миттєво збурила спротив активістів. Зважаючи на креативність, комунікабельність Мана, а ще радше – на його молодий вік і готовність до навчання, варто сподіватися, що наступні кроки на новій посаді дозволять скепсису критиків дещо збавити амплітуду.

5. Олександр Петік, заступник голови ОДА

Він був призначений у Закарпатську ОДА у серпні 2015 року, відразу після того, як область очолив Геннадій Москаль. До цього кілька місяців Олександр Петік працював головою Сватівської РДА Луганської області, у той час коли Луганщиною керував саме Г. Москаль. За плечима Олександра Петіка керівництво Кіровоградською ОДА та участь в АТО у складі 24-го окремого штурмового батальйону ЗСУ («Айдар»).

За майже рік роботи на Закарпатті його складно назвати публічною людиною, однак, як показує практика, керівники апарату ОДА рідко коли відзначаються публічністю, разом з тим, з огляду на посадові обов’язки, можна говорити про те, що саме Олександр Петік «тримає руку на пульсі» життя нашого краю.

6. Олег Воєводін, начальник управління СБУ у Закарпатській області

У липні 2015 року (через кілька днів після мукачівської перестрілки) Петро Порошенко призначив керівником Служби безпеки в Закарпатській області Олега Воєводіна. У період 18 листопада 2013 – 11 червня 2014 полковник вже працював на посаді заступника начальника УСБ області.

За словами президента України, Воєводін має досвід боротьби з контрабандою на Одещині, а також із сепаратизмом.

Уже за рік, в інтерв’ю журналістам, полковник Олег Воєводін повідомив, що управління приділяло увагу таким резонансним подіям, як встановлення обставин «мукачівського» інциденту, виявлення і викриття злочинних груп, що спеціалізуються на контрабанді й нелегальній міграції, корупціонерів, хабарників, у тому числі (як це не прикро) й тих, хто носить погони.

Щодо ситуації довкола проявів сепаратизму, то, за словами очільника відомства, вони контролюють обстановку в області. З початку року оголосили 15 офіційних застережень громадянам України, дії яких могли зашкодити інтересам держави.

7.Василь Скрип, начальник управління охорони здоров’я ОДА

Навряд чи хтось може сказати щось погане про Василя Васильовича Скрипа, хоч він аж двічі брався за дуже непросту справу – очолював одне з найскладніших обласних управлінь – із дивною назвою «охорони здоров’я».

Василь Васильович, хоч іноді було й дуже важко, залишався при одній політичній силі. Через це його і призначали на головну медичну посаду Закарпаття не раз, через це ж і звільняли. Скрип – із совісних інтелігентів. Його поважають і цінують, що буває не так часто, колеги. Завжди спокійний, виважений, привітний, Василь Васильович уміє приховувати хвилювання, хоча колись ця риса може коштувати йому здоров’я. Хороший менеджер, управлінець, хоча й сім раз відміряє, поки відріже. Зумів залишити по собі добрі спогади всюди, де працював, зокрема, на Свалявщині і Перечинщині. Завжди завбачливо залишав за собою – на час «походів» у чиновницьке крісло – посаду керівника обласної фтизіатрії і навряд чи «залетить» ще кудись далі чи вище цього закладу. Що б не робив, де б не працював, відчувалося, що не на словах, а на ділі вболіває за свою справу, живе роботою.

8. Петро Грицик, заступник голови обласної ради

Один із найдосвідченіших політиків у нинішньому скликанні Закарпатської обласної ради. За плечима Петра Васильовича керівництво Перечинською райрадою та РДА, третя каденція в обласній раді. Минулого року був обраний депутатом Закарпатської обласної ради від партії «Відродження», відтак став одним із лідерів фракції у обласній раді. 14 червня більшістю голосів депутатів його було обрано заступником голови обласної ради. Дана посада була вакантною протягом півроку, отже, обрання Петра Грицика свідчить як про посилення впливу партії «Відродження» в області, так і про зростання його особистого рейтингу.

9. Марія Бадида, начальник ДПІ у м. Ужгород ГУ ДФС області

У її біографії було багато чого: начальник державної податкової інспекції в Ужгороді, депутат Ужгородської міської ради, кандидат економічних наук, доцент університету. Результати її наукових досліджень було впроваджено в Комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності та в Державній податковій адміністрації України. Талановитий педагог, вдумливий економіст, енергійна, дійова особистість спрямовує свої знання, вміння й наснагу на підготовку молодих спеціалістів, пробуджуючи в них інтерес до активної участі в розбудові економіки України. Людина виняткової ерудиції і пам’яті, котрій можна тільки позаздрити. Знає економіку Ужгорода, як мало хто ще. Але головне – вона чарівна жінка з неповторним шармом, любляча мати і бабуся. Минулорічна виборча кампанія, проведена під гаслом «Жінка бруду не боїться», зробила її максимально відомою в Ужгороді й області. Нехай цього разу не вдалося стати мером – заділ на майбутнє зроблено вагомий.

10. Назарій Павлій, голова Хустської районної державної адміністрації

Назарій Павлій належить до молодої генерації політиків. Він – людина сучасна, цілеспрямована, відповідальна, керується принципом Сенеки: «Сумніваєшся – не роби, а коли робиш – то вже не сумнівайся!» Перед тим як очолити Хустську РДА, працював у суді, займався адвокатською діяльністю. Каже, що завжди прагнув справедливості, хотів захищати слабших, допомагати тим, хто шукає правди.

Назарій Павлій розуміє, що інколи йому доводиться приймати непопулярні рішення, тож переконаний, що саме у таких ситуаціях найважливіше – залишатися людиною, правильно аргументувати свої вчинки і ставитися з розумінням до будь-яких ситуацій, знаходити компроміс із іншими.

Своєю ключовою метою бачить розвиток рекреаційної галузі, створення нових робочих місць для мешканців краю, пошуки інвесторів заради того, аби запрацювали нові підприємства, а населення мало вдома стабільний дохід. Назарій Павлій постійно працює над собою, на його думку, будь-які досягнення – це робота. Як над професійним рівнем, так і над характером.

Наступна публікація – ЗАКАРПАТТЯ САМОВРЯДНЕ

Попередня десятка – ЗАКАРПАТТЯ ПОЛІТИЧНЕ

Друковану версію журналу «Впливові люди Закарпаття» – ТОП-100 купуйте у кіосках.

zakarpatpost.net