Із 1 січня усі закарпатські чиновники будуть подавати декларації

Не встигла громадськість оговтатись від електронної звітності наших рідних нардепів, як показувати статки запропонували  практично усім держслужбовцям і правоохоронцям.

Те, що чиновники та силовики повинні оприлюднювати майно – добре, адже декларують статки і в інших державах, однак далеко не все відбувається насправді прозоро. Скажімо, ті, хто найбільше імітує боротьбу з корупцією, найчастіше й очолюють процес, або ж… як кажуть, що найкращий спосіб побороти мафію – очолити її.

Утім чи будуть наші поводирі вказувати у звітності правду. Мова йде не тільки про головних поліціантів та прокурорів, які дійсно мають що декларувати, але й про службовців. Якщо у звітності далеко не всі закарпатські міські  голови вказали навіть автомобілі на яких їздять, то що можна казати про їхніх підлеглих. Відомо ж, що риба гниє з голови. Далі – про ще важливіше. Не  всі вони тримають гроші в українських банках… а в закордонних рахунки ніхто не перевірить.

До речі, декларації незабаром заповнюватимуть також депутати міських, районних та обласних рад. У багатьох із них є свій  бізнес… І це, звісно, нормально. Але чи варто від них усіх чекати правди у звітності? Навряд чи… Та навіть правда може бути половинною, адже підприємства, квартири та транспорт можна юридично оформити й на братів та сестер, навіть на кумів чи сусідів…

Отже, друга хвиля е-декларування, що стартує з першого дня нового року, завершиться 1 квітня. Смішно? Чи це просто символічно? Можливо, дату обрано не випадково?  Можливо, на день сміху з нами серйозно пожартують…  або навпаки – матимуть нас за дурнів…

Принаймні, як передає Еспресо.TV, днями  на брифінгу  заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький заявив:

“Суб’єкти публічного права також будуть подавати декларації, але вони будуть подавати в другому етапі. Це директори державних підприємств, керівники державних установ, комунальних підприємств. На сьогоднішній день це нами відпрацьовується. Друга хвиля е-декларування наступить 1 січня 2017 року і завершиться 1 квітня 2017 року. Вони також мають подати е-декларацію.”

Радецький також повідомив, що серед тих, хто здав декларації на першому етапі, в першу чергу будуть перевірені е-декларації депутатів, прокурорів та суддів.

Що ж… які б статки не вказали декларанти у звітності, головне навіть не це, а те, як житимуть і з чого всі інші закарпатці… ті, кому навіть декларувати ніщо… та й не потрібно…

zakarpatpost.net