Не хлібом єдиним, але й фруктами… живуть закарпатці

У  Закарпатті почався Різдвяний піст

До масового вегетаріанства Закарпаття не готове. Дуже вже в нас люблять розводити свиней та смакувати салом. Кури є чи не в кожному господарстві у сільській місцевості, а без ковбаси та шинки на столі не проходить жодне свято. Однак що саме чого їсти – вирішує кожен індивідуально. І є в нашому краї й чимало людей, які відмовилися від тваринної їжі.

Закарпатські Адами

Якщо своє життя людство почало у Едемському саду, то наші предки харчувалися виключно плодами. Згадаймо тільки дерево пізнання добра і зла, за яке Адам і Єва втратили земний рай…  Полювати на здобич людина почала вже пізніше… і це – Біблійська аксіома.

«І зростив Бог із землі кожне дерево, принадне на вигляд і на їжу смачне, і дерево життя посеред раю, і дерево пізнання добра і зла (Буття 2.9). І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти.  Але з дерева пізнання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти помреш! (Буття 2. 16-17)».

Звичайно, ми живемо не в Едемському саду, а в Карпатах, але сучасні Адами у нашому краї є.

Про людину, яку називають закарпатським Робінзоном, і який вже 15 років мешкає у оселі, схожій на курінь у Кам’яниці Ужгородського району у нашому краї знає багато хто. Декого його поведінка відверто дивує, у декого викликає непорозуміння, а когось – навіть дратує, мовляв, має дружину і дорослого сина, а впадає в дитинство.  Сам Олег запевняє, що живе у повній гармонії з природою, відчуває її пульсації й почувається дуже добре. Справді зі здоров’ям у нього все гаразд, та й емоцій вистачає. Адже змінивши міську одноманітність на завжди багатогранні враження у осерді лісу, сумувати йому ніколи не доводиться. Та й чоловік не сидить, склавши руки, сам собі здобуває харчі, веде господарство, заготовляє ягоди і гриби. Та харчується самітник виключно живою їжею рослинного походження і запевняє, що це дає йому енергію та міць.

Живе Олег за природним календарем і у всьому тримає курс на натуральне. З його слів, колись він утримував домашню птицю та овець, кіз і кроликів. Але відколи перестав їсти м’ясні страви, ніби вдруге народився. До речі, за фахом він біолог, тож на рослинах знається добре, йому відомо про корисні властивості кожної. Отже, раціон має справді здоровий і збалансований. Та й на життя не нарікає, навпаки, усміхається і випромінює позитив.

Інший вегетаріанець, учитель із селища Дубове Тячівського району Траян Мустяце, відомий усім українцям завдяки участі у медіа-проекті «Ukraїner». Мандрівник, який змінив і власне життя, і дозволяє відкривати очі на довколишній світ іншим також не вживає м’яса. Запевняє, що близькі до його вибору довго ставились несерйозно, а сам він одного разу дійшов висновку, що в житті потрібно робити якісь зміни, при чому – вагомі.

— Почалося все шість років тому із того, що я кинув палити. Потім майже одразу перестав їсти м’ясо. Із їжі тваринного походження вживав тільки рибу. Саме нею замінив м’ясну продукцію. Утім поступово перейшов до більш суворої форми вегетаріанства – веганства, виключивши з раціону молочну продукцію, яйця. І вже два з половиною роки я зовсім не вживаю термічно обробленої продукції. Саме це й називають сироїдінням. Але це право кожної людини – харчуватися тим, чим вона бажає, – стверджує Траян.

Між іншим, відколи він змінив харчовий раціон, не хворіє зовсім, навіть на ситуації що відбуваються довкола почав реагувати більш спокійно, виважено та мудро.

І таких,  як ці двоє… досить багато.

Живі плоди – здоровий організм і сила

Вегетаріанцями люди стають із різних причин. У когось виникають проблеми зі здоров’ям, хтось не може дивитись на знущання над тваринами, хтось – просто експериментує, а хтось – шукає істину…

Нині про вегетаріанство ведеться дуже багато диспутів, але більшість науковців сходяться на думці про те, що їжа таки повинна бути живою… а смерть (вбита тварина) такою її зробити не може. Тож, чи не її вживання саме й  призводить до смерті, тобто, до старіння? Чи не це мав на увазі Творець, коли  наказував нашим далеким предкам не вживати щось заборонене? Чи був той плід насправді плодом? Чи під алегорією малася на увазі якась жива істота? Наразі ми можемо тільки будувати домисли. Проте все більше вчених переконують, що м’ясо викликає  передчасне зношування і старіння організму.

Багато відомих людей у різні часи дотримувались вегетаріанської системи харчування. Скажімо, Альберт Енштейн, Ленардо да Вінчі, Григорій Сковорода, Піфагор не їли м’яса. А сьогодні пропагують вегетаріанство такі зірки Голлівуду, як Том Круз, Наталі Портман, Джаред Лето, Камерон Діаз, Мадонна…

До речі, аби не їсти м’яса, зовсім не обов’язково пробувати якісь східні медитації, більшість закарпатських вегетаріанців, веганів та сироїдів є або православними, або греко-католиками і переконують, що завдячуючи постам, до яких вони звикли з дитинства, змінити раціон їм було зовсім нескладно.

А нещодавно,  як пише газета «Експрес», американські вчені виявили, що у вегетаріанців не тільки міцніше здоров’я, але й більш насичене та яскраве статеве життя, ніж у любителів м’яса. Автор роботи Майкл Вассерман з Університету Каліфорнії припускає, що причина цього у тому, що продукти рослинного походження впливають на рівень фітоестрогенів. Зокрема. під час дослідження, Вассерман і його колеги протягом 11 місяців стежили за групою мавп. З’ясувалося, що чим частіше мавпи їли листя дерева Millettia dura, що містить сполуки, які нагадують естроген, тим вища в їхньому організмі ставала концентрація естрадіолу (статевого гормону) і кортизолу (стресового гормону). При таких змінах рівня гормонів тварини частіше спаровувалися і рідше чистили один одного. При цьому відомо, що холестерин може підвищуватися у людей, які активно споживають м’ясо, яйця і молочні продукти. А закупорка судин та уповільнення кровотоку до статевих органів загрожує проблемами в інтимній сфері.

А ще… науковці дійшли висновку, що ті, хто не їсть м’ясо, мають набагато менше ризиків захворіти онкологічними захворюваннями, а у Голландії сироїдство взагалі визнали офіційним методом лікування раку.

Напевно, не дарма Ісус казав: «І плоть вбитих тварин в тілі його стане його власною могилою. Бо кажу Я вам істинно, той, хто вбиває – вбиває себе, що поїдає плоть вбиту – куштує від тіла смерті».

Дієтологи досі вважали, що повноцінні білки (тобто ті, які містять всі вісім незамінних амінокислот, котрі не виробляє організм) є тільки в м’ясі, рибі, яйцях і молочних продуктах. Але дослідження, проведені в Каролінському інституті (Швеція) та в інституті Макса Планка (Німеччина), показали, що більшість овочів, фруктів, насіння, горіхів і зернових є джерелами повноцінних білків, які до того ж легко засвоюються і не містять токсичних домішок. Вживання в їжу в достатній кількості натуральних продуктів повністю виключає можливість нестачі білка в організмі. Не варто забувати, що рослинний світ в кінцевому рахунку є джерелом всіх видів речовин, потрібних людині.

Слід зазначити, що незабаром розпочинається різдвяний піст і багато хто із наших краян (не вегетаріанців) перестане вживати м’ясо. Тож чи варто сприймати релігійну «дієту» так уже критично? Адже це справді період очищення… і від поганих думок, і від тваринної їжі… а ще й неабияка можливість зробити для себе щось корисне та відчути інші грані життя.

zakarpatpost.net