Нижньобистрянський інтернат моніторив уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Адміністрація та персонал Нижньобистрівської школи-інтернату на Закарпатті створюють умови для комфортного проживання та навчання дітей.

Це засвідчили члени моніторингової групи у складі представника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області, які 25 листопада 2016 року здійснили візит без попередження до Нижньобистрівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів, що розташована у с. Нижній Бистрий Хустського району Закарпатської області.

У школі-інтернаті навчаються 157 учнів з Хустського, Міжгірського, Тячівського районів та м. Хуст. У закладі реалізується право дітей на базову загальну середню освіту, вихованці забезпечені раціональним харчуванням, адміністрація сприяє організації відпочинку та оздоровленню вихованців у дитячих санаторіях, таборах відпочинку тощо.

Слід зазначити, що всі діти, з якими поспілкувалися учасники моніторингової групи, легко йшли на контакт. Вихованці ділилися враженнями від навчання в інтернаті, розповідали про своє життя, учні старших класів поділилися планами на майбутнє. Усі діти чисті та охайні, одягнені по сезону. Усе це може свідчити про комфортну психологічну атмосферу в закладі.

Моніторингова група дійшла висновку, що адміністрація та персонал учбового закладу створюють умови для комфортного проживання та навчання дітей. Проте в ході візиту були виявлені недоліки, які можна усунути найближчим часом, повідомив zakarpatpost.net регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Олег Григор’єв.

«У дитячих спальнях немає іграшок, особистих фотографій, стіни просто поштукатурені, деінде розвішані картини. Відсутні навіть кімнатні рослини, які можливо хоч трохи створювали б домашню атмосферу. Все це схоже на нежитлові приміщення», – зазначив регіональний координатор Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор’єв.

Серйозним порушенням, яке виявили монітори, є недотримання норми житлової площі на одну людину. Більшість кімнат перенаселені, деякі ліжка стоять практично впритул, що порушує право на приватність вихованців. Оскільки в житловому корпусі є вільні приміщення, у них можна облаштувати спальні та розвантажити перенаселені кімнати. Штучне освітлення у кімнатах недостатнє, читати у вечірній час неможливо.

Під час бесід без присутності адміністрації та вчителів, діти розповіли, що в спальні кімнати їх пускають лише ввечері, за годину до сну. Весь інший час вони проводять у навчальному корпусі чи на вулиці. Питання вільного доступу є системним порушенням у більшості освітніх інтернатів. Персоналу зручніше закрити корпус і не допускати туди дітей до визначеного часу, щоб усі були під наглядом. Це призводить до нівелювання особистих потреб і побажань дітей.

За результатами візитів будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого та направлені до Міністерства освіти і науки України, Хустської районної і Закарпатської обласної державних адміністрацій.

zakarpatpost.net