Жінка більше 10 років взимку виходить на вулицю в літньому одязі. ВІДЕО

Кому зима, а кому – привід надіти нові босоніжки. “Снігуронька” Галина Кутерева більше 10 років хизується взимку в легких платтячках і шортах.

Жінка працювала вихователем у дитсадку, зараз на пенсії.

Перехожі часто обертаються, пропонують обігріти, поділитися одягом, підвезти на машині, але Галина відмовляється, пояснює, що це свого роду «морозна терапія», якої її навчили в школі довголіття.

“Снігуронька” переконана: гуляти в -30 у босоніжках і шортиках не холодно. Головне – настрій. До своєрідною терапії Галина долучила чоловіка і дочку.

Вона з посмішкою розповідає, що нерідко люди співчувають їй, запрошують підвезти на машині.

Галина Кутерева вже 10 років оздоровлюється “морозної терапією”.

Га роботі жінку люблять усі без винятку. Ще б пак: мало хто з дорослих готовий з ними бавитися цілими днями і говорити практично на одній мові.

Чоловік теж відвідує клуб разом зі своєю Снігуронькою. Ось тільки чутливості до морозів він не втрачає. Дочці подобається, що мама так молодо виглядає, пише «КП». А секрет простий:

—  Коли у нас є настрій, є здоров’я. Якщо є здоров’я, є і довголіття. І якщо всі люди на землі будуть добрими і доброзичливими, вони будуть жити довгим, радісним, щасливим життям. Я б хотіла побажати всім людям в новому році саме такого раю на землі.

Школа довголіття Василя Макарова існує вже не одне десятиліття. Спочатку вона працювала на АвтоВАЗі, потім перемістилася в непримітне офісна будівля і перетворилася в клуб «Довгожитель».

—  Тут розроблена спеціальна методика, за якою ми тренуємо свій організм, – розповіла ще одна учасниця клубу Тетяна Будаєва. – Ми затримуємо дихання, обливаємося холодною водою, ходимо на колінах, лікуємо суглоби. Я стала відчувати себе набагато краще. Тепер і в лікарню ходжу зрідка, і таблетки не п’ю. А адже гінеколог мені операцію призначав! А потім подивився через якийсь час – і все скасував.

Однак ніхто з членів клубу феномен Галини Кутеревої пояснити «морозний феномен» не може.

—  Я просто стала іншою людиною, – каже сама Снігуронька. – Я вважаю, що хвороби посилаються в покарання за спробу прожити чиєсь інше життя. А тепер я інша. І лікарі не знаходять більше колишніх захворювань, тому більше в лікарні ходити немає потреби. Я обов’язково буду жити більше ста років, причому без хвороб, довго і щасливо. У здоровому розумі й твердій пам’яті.

ДУМКИ ФАХІВЦІВ

«Це ефект тренування судин»

Василь МАКАРОВ, голова міжнародного товариства «Довгожитель», кандидат медичних наук

Чесно кажучи, я не знаю, чи був у Галини рак. Ось у чоловіка її онкологічні захворювання точно були. Але багато людей, приходячи до нас, не називають свої хвороби. Згодом вони самі проходять, і це стає просто не важливим. Всі захворювання мають причини: переживання, страждання, поганий настрій, від цього всього знижується імунітет. Рак теж виникає тоді, коли у людини є або образа, або ревнощі, або заздрість. У клубі ми поступово змінюємо ставлення людей до негативних подій, шукаємо скрізь щось позитивне. Це ціла система, що складається з простих елементів. Вони виробляють здорові звички. Тренування судин робить їх еластичнішими. Попереджаються інфаркти, інсульти, атеросклероз і тисячі інших хвороб, які пов’язані з судинами. І морозостійкість – це всього лише побічний ефект від тренування судин. Кров відмінно циркулює судинами, і у людини виникає відчуття тепла у всьому тілі.

Насправді майже кожен член нашого клубу може сказати, що йому стало набагато простіше переносити спеку і холод. Просто не всі готові привернути до себе увагу своїми можливостями. Галина не соромиться ходити роздягненою. У минулому році в 30-градусний мороз вона пішки приходила до нас на заняття, а це приблизно в трьох кілометрах від її будинку. Я, наприклад, вранці бігаю в футболці і в мороз, і в спеку. Від мене сахаються, як від ненормального. Тому коли по місту ходжу, одягаюся, як звичайні люди, хоча мені часом і тепло. Проте, я вважаю, в чому і коли ходити – це особиста справа кожного.

«Можливості нашого організму не безмежні»

Ніна Ковалюнас, психолог:

Ясно, що з фізіологічної точки зору це неможливо: потрібно відключити теплові рецептори. Йоги домагаються такого ефекту, але йдуть до цього десятиліттями. А у випадку зі «снігуронькою»  мова йде про аномалію. І вона рано чи пізно повинна закінчитися. Можливості нашого організму не безмежні. Є запас, який ми витрачаємо в екстрених випадках, а якщо жінка “включила” його величезною силою волі і витрачає постійно, цей запас скоро закінчиться. “Снігуронька” раптово почне реагувати на холод, так само як колись перестала. І як її організм це переживе, важко передбачити.

«Здорова людина – істота не ідеальна, але гармонійна, в якій є усього в міру»

Ілля Ворожейкін, психоаналітик:

Психіка має величезну владу над тілом. Іноді це може проявлятися як явне нездоров’я. Наприклад, існує особливий клас розладів, які назвалися психосоматичними. Особливість їх у тому, що симптоми, тобто зовнішні фізіологічні прояви, у них тілесні. Причини ж лежать у психологічній області, або простіше сказати, душевній.

З іншого боку, лікарі прекрасно знають, що настрій має величезне значення для одужання від, здавалося б, суто соматичних, тілесних хвороб. Та й взагалі: «Якщо людина хоче жити, то медицина безсила». Людський організм і, тим більше, людська психіка має значні ресурси. У професійному спорті ніколи не обходиться без психологічної підготовки, правильний душевний настрій дає можливість в значній мірі змінювати власне фізіологічний стан і використовувати власні ресурси повніше. Взагалі, під впливом ідей, людина здатна на дуже багато – не відчувати болю, переносити страждання, виживати в нелюдських умовах.

Але одна з особливостей сучасної людини полягає в тому, що ми на кожному кроці впадаємо в крайнощі – чимось сильно захоплюючись або «з головою» занурюючись в щось одне, вся решта життя поступово починає відходити на інший план. Починаємо «розвивати», гіпертрофовано в собі окремі елементи, частини, щоб зробити з себе «супермена». Сильнодіючих ж засобів і потужних технологій в даний час для цього більш ніж достатньо. Нерідко забуваємо про те, що по-справжньому повноцінна і здорова людина – це людина, хай не ідеальна, але гармонійна, в якій є усього в міру.

А  в соцмережах користувачі радіють за Галину і діляться власними секретами морозостійкості.

Ольга

Коли захоплювалася веганством, через пару місяців, будучи все життя великою мерзлячкою, в +10 ходила в майках, тіло було теплим, помолодшала років на 15, забула про креми, ліки. Самопочуття і настрій були супер. Зайнялася цим після гіпертонічного кризу і збільшення ваги на пару розмірів. Прийшла в норму за 3 місяці, потім ще років 15 трималася моя вага. Розумію жінку, в цьому щось є!

111

На пенсії, та що ви! Я думала, їй років 30, ну 35 максимум!

На пенсії ???

Виглядає супер! Ніякого целюліту! Після таких діагнозів нехай хоч гола в снігу спить, – результат то позитивний! Хоча, одягнутися могла б і скромніше, нема чого навмисно взимку в декольте і трусах хизуватися. А так молодець, здоров’я і довголіття.

Це точно

Нехай краще в гумових шльопанцях ходить. Перелом стегнової кістки в її віці дуже небезпечний. Хоча не можна не відзначити, що для своїх 55+ жінка виглядає прекрасно.

Гм…

Журналістка точно підмітила – при розмові Галина мерзне! Я старий, пам’ятаю колись популярний був такий гуру – Порфирій Іванов, бігав взимку в трусах, претендував на святість і право повчати. Знали його люди, розповідали, що насправді він завжди синюшний, навіть вдома мерзне. Спав біля печі. Справляв дуже жалюгідне враження. Людина, за типом терморегуляції – тропічна тварина (мавпа), і на морозі замерзає. Ці випадки – результат виживання на кілька хвилин, для понтів. Спробувати можуть майже всі, істерики (психологічний термін) – будуть спочатку в захваті, але в більшості – передозуйте і серйозно захворієте! Пам’ятаю, знайомий невропатолог протягрм трьох років ходив моржувати, потім підхопив страшну пневмонію, вилікував насилу – і зав’язав. Хлопці, природа (свій генотип) завжди каже правду – так що раджу і не намагатися.

Молодець!

При її колишніх діагнозах вона жива, здорова і дуже добре виглядає –  і це чудово! У морозостійкості є межі. Поверхневе короткочасне охолодження не тільки не шкідливо, а більш ніж корисно – тренування судин тощо. Отже, здоров’я всім і кожному!

Тетяна

Скільки знову скептиків тут зібралося! Я давно читала про цю даму і рада, що у неї все добре і що вона жива-здорова. Ви згадали про Порфирія Іванова, який теж ходив в мороз в легкій одежі… Люди ходять гарячим вугіллям, битим склом, яке купою навалено в одному місці і не обпалюють свої ступні і не ріжуть їх уламками скла. Все залежить від установок людини, які вона вибирає і закладає в свою підсвідомість. Знаю людей, які таким чином позбулися ракових пухлин, коли лікарі вже відмовилися від них і відправили додому помирати. У них всі документи і знімки на руках залишилися та й шрами від проведених операцій… А вони всупереч прогнозам медиків живі досі і здорові! Молодець Галина, що тут ще можна додати? Вона просто своїм прикладом довела, що людина володіє неабиякими здібностями і їх слід було б вченим вивчати, щоб врятувати людство від страшних хвороб, які забирають щорічно мільйони життів на землі.

zakarpatpost.net