ТОП-100. Впливові люди. Закарпаття європейське

Сайт zakarpatpost.net продовжує серію ексклюзивних публікацій рейтингу відомих закарпатців із журналу «Впливові люди» – ТОП-100

Передмова

За останні два роки, поки газета «НЕДІЛЯ» тримала паузу і не оприлюднювала рейтинг впливових людей, кардинально змінилася розстановка сил серед найбільш впливових людей Закарпаття. Нинішній рейтинг – якісно нова спроба оцінити можливості і дії людей, які впливали і впливають на життя суспільства.

Багатьом цей рейтинг відкриє нові імена, а декому допоможе по-іншому поглянути на відомих людей. Найімовірніше, у наступному році зміниться і вплив сьогоднішніх номінантів ТОП-100 на життя Срібної Землі. Тому багато з них можуть залишити цей список, поступившись місцями новим людям.

Цьогорічний «ТОП-100. Впливові люди Закарпаття» має кілька особливостей.

Рейтинг складається з 10 розділів. Чільне місце посів розділ «Знакове Закарпаття», у якому є прізвища тих людей (і не обов’язково навіть закарпатців), які, за нашим опитуванням, усіма своїми силами і можливостями змінювали за ці роки і продовжують змінювати як Закарпаття, так і Україну. Вони – найбільша, найглобальніша, найсвітліша, найвпливовіша сила, яка «зробила» цей проект.

Відносно великою частиною імен у цьому рейтингу стали імена, вперше почуті закарпатцями під час Революції гідності. Вони – ті, які досі називають себе революціонерами – таки зуміли перетворитися на впливову, хоч інколи і деструктивну силу.

Готуючи це видання, газета «НЕДІЛЯ» також враховувала думки експертів у різних галузях, анкети представників ЗМІ, громадських діячів, волонтерів, студентів, представників бізнесу. Кожен із опитаних нами закарпатських експертів визначав вплив на основі 3 критеріїв:

особистість (власна харизма, фінансові можливості, посадові повноваження, кількість людей, на яких має вплив персона);

публічність (можливість публічними закликами чи діями впливати на процеси в Закарпатті чи державі, публічний рейтинг, впізнаваність, наскільки людина активно використовувала протягом останніх років свої можливості для впливу);

непублічний вплив (неофіційні контакти з іншими впливовими людьми, можливість залучити фінансові ресурси, «порішати через знайомих», пролобіювати певні рішення чи кандидатури, фінансові активи, капітал, який належить персоні або контролюється нею).

ЗАКАРПАТТЯ ЄВРОПЕЙСЬКЕ

1. Василь Брензович, народний депутат України

Нині його без перебільшення можна вважати лідером угорців України і одним із найвпливовіших політиків у Закарпатській області. Умовним стартом для політичного сходження Василя Брензовича можна вважати 2014 рік, коли він став першим заступником голови Закарпатської обласної ради та очолив «КМКС». Наступний крок – вибори до Верхов-ної Ради, коли він став народним депутатом за списком Блоку Петра Порошенка. Тоді подібний кар’єрний злет Василя Брензовича пов’язували із підтримкою Віктора Балоги та його партії «Єдиний Центр».

Однак вже у 2015 році на місцевих виборах угорські політичні сили змогли об’єднатися (чи не вперше за багато років) і здобути на виборах до обласної ради майже 9% підтримки виборців та фактично отримали більшість у двох районних радах. Що найцікавіше, в обласній раді угорські депутати фактично увійшли до більшості, сформованої на базі БПП, натомість ЄЦ опинилися в опозиції. Фактично можемо констатувати, що Василь Брензович є чи не головним архітектором успіху угорських політичних сил на Закарпатті.

2. Янка Буріанова, генконсул Словацької республіки у м. Ужгород

Ужгород знав дуже багато дипломатів – українських і зарубіжних. Проте настільки щирої і відкритої людини з цього середовища тяжко пригадати. Вона уособлює усе найкраще, що є у словацькому національному характерові. За кілька років перебування на посаді генерального консула нею зроблено дуже багато – дається взнаки чвертьвіковий дипломатичний досвід і попереднє перебування на аналогічній посаді у Кракові. В Ужгороді Янка Буріанова, як справжня господиня, почала з ремонту-реконструкції консульства, успішно пройшла так звану велику Шенгенську перевірку, якій піддаються усі подібні установи. Видача віз при новому консульстві відчутно покращилася. Особливою турботою Янки Буріанової є ужгородська школа №4 зі словацькою мовою навчання, а також університетська кафедра словацької філології. Зміцнюються зв’язки консульства з не надто великою, зате консолідованою словацькою громадою краю.

3. Володимир Чубірко, екс-голова облради, громадський діяч

Легко на все впливати, коли маєш одну з найвищих посад в області. Значно тяжче лишитися впливовим, пішовши з неї. Це вдається тільки ліченим одиницям, зокрема, йому. Повернувшись із політики у бізнес, він зберіг усі необхідні зв’язки. Натомість позбувся багатьох чиновницьких обмежень, які раніше в’язали його по руках і ногах. Він продовжує розвивати взаємовигідні зв’язки нашого краю з ближчими і дальшими сусідами, залучати до місцевої економіки зарубіжні інвестиції, настільки необхідні нашому краю. Випробування себе в електоральних перемогах за крісло ужгородського мера принесли не тільки розчарування, але і безцінний досвід, котрий цілком може знадобитися у не такому вже й далекому майбутньому. Хоча нині політична кар’єра Володимира Чубірка стоїть на паузі, найімовірніше, цей період у його біографії триватиме недовго.

4. Ендре Саліпскі, генеральний консул угорщини в м. Берегово

Незалежно від дипломатичного рангу Ендре Саліпскі залишається для закарпатського соціуму чи не найбільш впізнаваною постаттю угорського дипкорпусу.

Завжди врівноважений, бездоганно толерантний і виважений, він з готовністю іде на контакт із пресою, що помітно вирізняє його з-поміж не лише «однокровних» колег.
Поважний досвід роботи на українських теренах, співпраця з українським бізнесом роблять цю людину чи не ключовою фігурою в усіх переговорних процесах, що тією чи іншою мірою відбуваються у транскордонному просторі, який є визначальним для Закарпаття. І, цілком очевидно, саме його устами значним чином і формується образ самого Закарпаття і його персоналій в одній зі складових Євросоюзу…

Його особисте знайомство з елітою Срібної Землі, жвава участь у співпраці на культурному, соціальному, економічному полі – це ті складові, які змушують закарпатський соціум будь-якого рангу з повагою і увагою ставитися до пана Саліпскі.

5. Світлана Мітряєва, директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгород

Світлана Мітряєва – чи не єдиний оптиміст щодо українських європерспектив. Її стійка позиція в обстоюванні безвізового режиму для українців виникла не учора і не два роки тому. Філігранне балансування між владними замовленнями для поважної структури, яку вона очолює, і відстоювання власних принципів – особливість чарівної леді, яка ніколи не втрачає власного обличчя.

Бездоганний смак, уміння витримати будь-який удар, зберігаючи лице, – якості, властиві далеко не кожному. Проте Світлана Іванівна за довгі роки сізіфової праці на державницьких теренах аж ніяк не втратила ані запалу, ані гідності, ані наполегливості. Мабуть, саме мемуари Мітряєвої могли б стати справжнім бестселером не лише для пересічного читача. Лише Всевишній знає, скільки чиновницьких «ляпів», державницьких зрад і елементарно хамства, властивого вітчизняному політикуму, доводилося Світлані Іванівні (з притаманною їй мудрістю і тактом) «перекладати» на дипломатичну мову, якою вона постійно спілкується з Європою.

6. Мирослава Лендьел, доктор політичних наук, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ

Серйозний науковець, відома поважним (хоча й обмеженим) колам теоретиків, Мирослава Олександрівна «вирвалась» у публічний простір на хвилі революційних подій 2013-2014 років. Жодне із помітних зібрань чи то на площах Ужгорода, чи то у просторих і не надто залах не обходилося без її участі і запальної риторики. Саме тоді вона почала уособлювати молоде, прогресивне обличчя сучасної науки.

Витримка і принциповість, жіноча інтуїція і непересічний інтелект – ті необхідні складові, які допомагають Мирославі Лендьел щоразу виходити з непростих ситуацій, які стрясають головний виш Закарпаття. Адже керівні позиції УжНУ є жаданими щонайменше для кількох осіб, які перманентно змінюють на них одна одну.

Залишаючись ключовою фігурою на університетській «шахівниці» Володимира Смоланки, Мирослава Олександрівна намагається зберігати політичний і «кадровий» нейтралітет, майстерно не вплутуючись у показові політичні ігри.

7. Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, депутат обласної ради

Яскраве уособлення угорської стриманості і національної самоідентифікації. Незважаючи на те, що в угорській традиції жінки (переважним чином) відіграють закулісну роль у прийнятті важливих рішень і публічно залишаються на другорядних ролях, ректор угорського інституту – обласний депутат, ключова фігура в угорсько-українських перемовинах – залишається найбільш помітною персоною у постановці і розв’язанні питань, важливих для розвитку освітнього простору угорської меншини та збереження її культурної автентичності.

Попри те, що в середовищі цієї меншини натякають, що пані Ілдика відіграє, радше, представницьку, аніж дійсну функцію, вибір саме цієї особистості свідчить про неабиякий вплив у найпотужнішому національному середовищі Закарпаття. Оскільки політичні амбіції є основною складовою угорського «рейтингу» на Закарпатті, позиція ректора угорського інституту не завжди приємна для титульної нації, але завжди принципова і однозначна, ніколи не залишається поза увагою і завжди викликає повагу.

8. Валентин Штефаньо, кондитер, засновник Valentin & Valentina Shtefanyo

Не будь надто солодким, бо тебе з’їдять. А якщо ти кондитер за покликанням? Тут доводиться балансувати на грані можливого. Йому вдалося поєднати в одній особі рідко поєднуване – особисту креативність і організаторсько-менеджерські здібності, бізнесову жилку. Результатом цього дивовижного синтезу став не тільки цілий ряд авторських кондитерських виробів, які додають неповторності Ужгороду і області, а й невелика торговельна мережа, що робить ці шедеври доступними кожному бажаючому. Між тим шоколатьє не знає втоми, ідеї продовжують фонтанувати в ньому, щосезону він радує своїх численних прихильників все новими і новими витворами. Навіть попри те, що на Закарпатті вже виникла конкуренція у «солодкому» бізнесі, саме В.Штефаньо продовжує залишатися визнаним законодавцем солодкої моди.

9. Ельвіра Кілару, заслужений журналіст України, керівник відділу програм румунською мовою обласного телебачення

Ельвіра Кілару – незмінний і фактичний керівник головної медіаструктури для румунів Закарпаття. Єдина жінка, на яку не поширюється сувора традиція румунів щодо участі жіноцтва у певних атракціях…

Ім’я Ельвіри Кілару ось уже кілька десятиліть знайоме в усіх (без перебільшення) румунських поселеннях Закарпаття, а її присутність – жадана на всіх, без винятку, помітних заходах, що їх проводять за участі представників цієї спільноти.

Непоборна захисниця інтересів свого народу, Ельвіра Олександрівна з таким же запалом обстоює на тій стороні, у тих колах інтереси своєї держави. Разом з тим, дипломатичність пані Ельвіри, бездоганне володіння тонкощами кількох мов уже не раз дозволяли гасити певні колізії у перемовинах різного рівня.

10. Ласло Віда, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді

Ласло Віда змінив на посаді консула, який «курує» внутрішню політику і відповідає за зв’язки зі ЗМІ у Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді, улюбленця медійників Ендре Саліпскі.

Більш жорсткий і гострий, Віда тримається на дуже ввічливій, корект-ній, але значно дальшій дистанції від тих, хто спілкується з ним у силу професійних необхідностей. У часи роботи із закарпатською пресою Ендре Саліпскі з боку уряду Угорщини було більше предметніших «точок дотику» працівників Генконсульства з журналістами. Тоді ж Генконсулом в Ужгороді працював Йожеф Бочкаї – завжди усміхнений, привітний, із гумором, який на перший план ставив людське порозуміння і співпереживання, виходив із принципу, що можна, а не чому не можна зробити.

Чи то в силу загалом більшого крену від «романтики» до «прагматизму» у взаєминах, чи то в силу особистих якостей характеру взаємини з новим «зв’язковим» Генконсульства нині прохолодніші, тому чимало не лише медійників, а й бувалих посадовців воліють «стукати» до більш звичних і завжди… трохи привідчинених дверей.

Наступна публікація – ЗАКАРПАТТЯ АКТИВНЕ

Попередня десятка – ЗАКАРПАТТЯ БІЗНЕСОВЕ

Друковану версію журналу «Впливові люди Закарпаття» – ТОП-100 купуйте у кіосках.

zakarpatpost.net