9 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1824 – перемога армії Перу над армією іспанських колонізаторів, що забезпечило незалежність цієї країни.

1918 – Директорія УНР відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1931 – початок Другої Іспанської реcпубліки (республіканський період правління в Іспанії).

1948 – Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду і покарання за нього.

1953 – в США компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів, що незабаром і було реалізовано.

1961 – в Єрусалимі ізраїльський суд визнає Адольфа Ейхмана (німецький офіцер, безпосередньо відповідальний за знищення мільйонів євреїв) винним у злочинах проти людства і присуджує до страти.

1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним в його лабораторії комп’ютерну мишу і гіпертекст.

1990 – перемога на президентських виборах Леха Валенси. Він став першим обраним президентом Польщі прямим методом.

1992 – У Національній академії наук США відбулася презентація Міжнародного наукового фонду Сороса.

2004 – Набрали чинності прийняті Верховною Радою України закони про зміни до Конституції і особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2005 – у Лондоні закінчилася експлуатація «Рутмастерів» – знаменитих червоних двоповерхових автобусів, які протягом багатьох років були символом Лондона.

2007 – У Ялті відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

9 грудня народились:

1608 – Джон Мільтон, видатний англійський поет. Найвідоміші твори: «Втрачений рай», «Повернутий рай» і «Самсон-борець».

1651 – Данило Туптало, український письменник, церковний і громадський діяч.

1717 – Йоганн Йоахім Вінкельман, німецький мистецтвознавець, основоположник сучасних уявлень про античне мистецтво.

1832 – Адальберт Крюгер, німецький астроном. Працював в Боннській обсерваторії і був головним помічником Аргеландера при опису північного зоряного неба.

1863 – Борис Грінченко, український письменник, етнограф. Автор фундаментальних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови та літератури. Укладач чотиритомного тлумачного «Словника української мови».

1920 – Карло Алзеліо Чампі, президент Італії. У травні 2005 Чампі був удостоєний премії імені Карла Великого за внесок у європейську інтеграцію.

1946 – Соня Ганді, індійський політик італійського походження, лідер Індійського національного конгресу, вдова колишнього прем’єр-міністра Індії Раджива Ганді.

1953 – Джон Малкович, американський актор, продюсер і режисер.

1956 – Барух Гольдштейн, ізраїльський терорист-одинак, що зробив в 1994 році теракт в Печері Патріархів, під час якого було вбито 29 мусульман і ще 150 чоловік поранено.

1964 – Пауль Ландерс, ритм-гітарист німецької групи Rammstein – однієї з найпопулярніших рок-груп Німеччини, широко відомої у всьому світі.

http://www.parta.com.ua