Чому закарпаткам не сидиться вдома? Третина жінок виходять на роботу з декрету раніше

Здавалося б, що може бути радіснішим у житті жінки, ніж народження дитини? Щастя материнства справді додає сил, окриляє і вселяє в душу нові надії. Але не завжди. Інколи жінки побоюються за майбутнє як своє, так і малюка і виходять на роботу значно раніше, ніж закінчиться термін декретної відпустки. Та у чому ж причина?

Із чого кормити дитину?

Олеся Кадар (із етичних міркувань імена дійових осіб у матеріалі замінено) виходила заміж не через кохання… Як кажуть у народі, залетіла. Її обранець погодився стати їй чоловіком лише для того, аби дитина з’явилася на світ, маючи офіційного батька. У свої 22 роки до створення сім’ї Петро готовим не був. Його більше приваблювали дружні посиденьки із приятелями у кав’ярнях, ніж памперси вдома.

Після народження Андрійка молодий татусь запив… чи то з горя, чи то з радості… а коли синові було шість місяців – взагалі пішов з дому.

— Мама у мене хвора, отримує пенсію за інвалідністю. Батька немає в живих уже давно. Я змушена була шукати роботу, аби мати з чого хоча б харчі купити, – наголосила жінка. – Бралася за будь-яку справу, лиш би платили.

Отже, Олеся ночами прибирала в кав’ярні, а вдень працювала в магазині продавцем.

— Чоловік жодного разу не прийшов навіть подивитися на дитину, не те, щоб йому щось купив, – зауважила молода мама.

На жаль, подібних життєвих історій чимало.

Коли вся родина хоче в декрет

У Аліси Шимон мама працювала бухгалтером. Їй добряче набридли перевірки, постійні візити контролюючих органів, тож коли в доньки з’явилася дитина, вона охоче погодилася взяти на себе функції другої мами.

— Ще коли я була вагітною, мама не раз заявляла, що хоче бути вдома. Я жартувала, що хай собі народить сина. Та після появи на світ Софійки, вона почала говорити про це чи не щодня. Я вирішила, хай собі сидить з нею, якщо вже так хоче. У мене й так режим роботи нерегламентований, побачити дитину зможу будь-якої миті, коли захочу. До речі, в декрет хотілося й батькові, але його мама не пустила. Сама ж я просиділа вдома усього три місяці. Бувають моменти, коли шкодую, адже з дочкою провела менше часу, ніж хотілося б, але в загальному… мама дбала про неї дуже добре. Правда, тепер вона більше бабина дочка, ніж моя… навіть спить із бабусею. Але все одно у нас із нею дуже довірливі стосунки, – зізналася жінка.

А в Катерини Дан у декреті побував чоловік.

— Василь бавив обох синів. Батько він взагалі ідеальний: і їсти зварить, і в хаті прибере, і за дітьми догляне. Тепер уроки з ними вчить також тільки він. А на той час, коли Денис та Марк народилися, у нього була дуже погана робота. Ми вирішили, що краще працюватиму я, – запевнила пані Катерина.

 Якщо через лікарняний можна втратити роботу

Ярина Василинець працювала у приватній структурі. Їй завжди хотілося мати саме таку роботу. Після весілля вона з чоловіком вирішила, що хоча б протягом п’яти років дітей заводити не будуть. Однак не так сталося, як гадалося. Завагітніла вже через сім місяців після одруження.

— Керівник заявив: або діти, або робота! Я знала, що якщо сидітиму вдома, на моє місце візьмуть когось іншого. Але ж просування кар’єрною драбиною починалося так гарно… У декрет замість мене із домашніх не хотів іти ніхто. Але все одно я пообіцяла шефові, що щойно народжу дочку, повернуся до виконання своїх функціональних обов’язків, – розповіла молода мати.

Отже, ще до лікарняного жінка почала шукати собі няню для дитини. Претенденток було чимало… Тож після пологів вдома пробула лише три тижні.

— Із Кароліною до двох років сиділа одна доглядальниця. Далі вони виїхала в Чехію, тож уже до шести вона була з іншою. Виросла, до речі, розумницею! Читати знала вже у п’ять! Зараз відмінниця. Навчається у третьому класі. Та й у мене на роботі все гаразд! На сьогодні я вже комерційний директор фірми, – поділилася думками пані Ярина.

У кожної жінки свої причини для виходу на роботу

Нещодавно Міжнародний кадровий портал hh.ua провів опитування українок. Досліджувалося, що саме є причиною переривання представницями слабкої статі декретної відпустки.

Як з’ясувалося, головними причинами такого рішення жінки називають бажання покращити матеріальне становище сім’ї, а також страх втратити кваліфікацію і стати незатребуваною на ринку праці. Про це заявили двоє з п’яти опитаних, а кожна шоста вийшла з декрету раніше, оскільки хотіла професійного розвитку і самореалізації. До того ж кожна восьма забажала бути фінансово незалежною від чоловіка і батьків. Практично кожна десята молода мама причиною передчасного виходу з декрету назвала бажання повернути колишнє коло спілкування – клієнтів та колег. Проте лише дві зі ста опитаних повернулись в штат за запрошенням попереднього роботодавця.

А ще… половина з опитаних зазначили, що їхні керівники доволі упереджено ставляться до працівниць із маленькими дітьми.

Цікаво, що середня тривалість декретної відпустки більшості наших землячок не перевищує двох років. Незважаючи на те, що держава пропонує матусям побути вдома зі своїми чадами аж три роки, лише третина жінок використовують цю можливість. Решта ж виходить на роботу значно раніше відведеного терміну.

Зокрема, кожна третя матуся займалась вихованням малюка з відривом від роботи протягом двох років, кожна п’ята – від півроку до року. Одна з десяти молодих мам дозволила собі кар’єрний тайм-аут тривалістю від 4 до 6 місяців. І ще 7% вийшли на роботу вже через декілька місяців після народження дитини.

Більше того, аж 84% опитаних зазнавали труднощів з працевлаштуванням після виходу з декретної відпустки, у кожної п’ятої складнощі були пов’язані з втратою колишніх навичок, їх невідповідністю вимогам ринку, 8% відповіли, що їм було складно поєднувати виховання дитини та пошук роботи. І стільком же не вистачало впевненості у собі. Головною перешкодою для подальшого кар’єрного розвитку вони назвали страх не впоратись із новими обов’язками.

Виходить, що декрет – не така вже й потрібна, але тимчасово вимушена відпустка… Сучасна жінка справді не бажає бути домогосподаркою… або принаймні… звикла розраховувати тільки на власні сили… навіть у питанні материнства.

zakarpatpost.net