Чому закарпатські чоловіки заробляють більше за жінок?

Здається, гендерна рівність – річ важлива, але насправді… другорядна у патріархальному суспільстві. Так уже традиційно склалося в нашій області, що чоловіки чомусь мають більше прав… хоча й не обов’язків… У нас рідше, ніж у інших областях представниці прекрасної половини стають депутатами, очолюють міські, сільські та селищні ради, а головою ОДА в нас ще ніколи не була жінка.

Чоловікам – зелене світло?

З іншого боку, закарпатські чоловіки частіше за жінок виїжджають на сезонні роботи. За важку фізичну працю за кордоном, логічно, що їм платять більше, ніж доглядальницям за дітьми та за хворими літніми людьми.

Отже, чим займаються закарпатці далеко від рідної домівки? Зазвичай вони трудяться на будівництві, на заводах, на лісозаготівельних роботах… Список можна продовжувати ще довго, але це – основні спеціальності.

У той же час, на обліку у центрах зайнятості вже давно перебуває більше жінок, ніж чоловіків. Отже, виходить, що вдома жінки шукають щастя частіше, ніж представники сильної статі.

Якщо за силою чоловіки переважають, то жінки традиційно вважаються хитрішими, тож мали б і заробляти розумом фактично більше, утім праця слабкої статі у нас слабо й цінується…

Вдома так само жінок недооцінюють

На жаль, заробітні плати жінок нижчі і вдома…

Зокрема, за даними Держслужби статистики, скажімо, чотири роки тому, в 2012 році, чоловіки отримували в середньому 3429 грн, жінки — 2661 грн. Різниця складала — 768 грн. Але вже у 2016-му вона збільшилася майже вдвічі — до 1448 грн. Незрозуміло, чому різниця всього за кілька років збільшилася з 29% на 35%. Причому в окремих галузях вона ще більша: наприклад, в банках чоловіки з року в рік заробляють на 55-60% більше від жінок, в IT-сфері — на 30% (тут впливає й те, що програмістами стають більше чоловіків), а ще – багато айтішників-чоловіків працюють віддалено з зарубіжними партнерами і зарплату отримують у валюті, а жінки в основному працюють в Україні і мають гривневі заробітки. Також у мистецтві сильна стать “коштує” удвічі більше, ніж прекрасна.

Тож як пояснити такі стрибки у оплаті праці? Чим перед роботодавцями завинили жінки? Експерти вважають, що представниці прекрасної половини часто просто обирають не ті професії… Скажімо, для прикладу, вони домінують в клінінгових компаніях, працюють на посадах секретарів на ресепшені, співробітників музеїв, бібліотек, архівів.

Однак… незрозуміло тоді чому у сфері освіти, де жінок значно більше, у чоловіків заробітки на 7% вищі, як і в лікарів.

Тому пояснити розумом таку тенденцію важко.

Проте зі слів окремих роботодавців, вони свідомо занижують жінкам зарплатню, адже вважають, що їхнім покликанням є народжувати дітей та догоджати чоловікові. При цьому такої думки дотримуються, як правило, роботодавці з числа самих же жінок.

Нерівність – усюди

Виявляється, подібна проблема існує не тільки у нас, але й за кордоном. У інших державах у середньому за рік чоловіки отримують $21 тис., а жінки — $11 тис.

За даними Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), тільки в Норвегії і Швеції представниці слабкої статі заробляють стільки ж як і сильна половина за умови, що займають аналогічну посаду.

А от в Ісландії розрив складає цілих 11%, у Данії — 10%. У США чоловіки одержують більше приблизно на третину. Найбільший розрив там — у лікарів: чоловік має $210 тис. на рік, жінка — $135 тис., або на 36% менше.

Найбільш без райдужною є ситуація в Ємені. Там чоловіки мають у три рази більшу заробітну плату, ніж жінки.

Отже й не дивно, що у всьому світі активізуються рухи феміністок… Жінки стають щодалі сильнішими, при чому не тільки психологічно, але й фізично та й відповідно заробляти хочуть більше.

zakarpatpost.net