В.Лунченко: «Народний фронт» вимагає від НАБУ та ГПУ розслідування заяви втікача Онищенка»

Народний депутат, керівник обласної організації «Народний фронт» Валерій Лунченко заявляє, що його політична сила вимагає від НАБУ та ГПУ відреагувати на інформацію втікача Онищенка.

Як відомо, тиждень тому у британському виданні The Independent вийшло інтерв’ю народного депутата України, олігарха Олександра Онищенка, у якому той стверджує, що організовував і фінансував наклепницьку кампанію проти колишнього прем’єр-мініста Арсенія Яценюка.

– Фактично це інтерв’ю підтвердило те, про що ми давно говоримо: проти Уряду Яценюка в 2015-2016 рр. тривала масштабна, добре організована, щедро оплачена кампанія дискредитації і дестабілізації державної влади. Раніше про свою свідому участь у цій кампанії заявляли Саакашвілі і Мочанов. «Народний фронт» вимагає від НАБУ і ГПУ встановити її замовників, – зазначає В.Лунченко.

За словами Онищенка, кампанія коштувала приблизно 3 млн дол. на місяць і тривала майже 10 місяців. Її замовника, високопоставленого державного чиновника, The Independent не називає з юридичних причин. Та все ж видання зазначає, що чиновник сказав олігархові: «Яценюк – наш ворог, він знищить все, що ми хочемо зробити… Ви повинні допомогти мені викинути його…» Онищенко зізнався, що організував відділ пропаганди проти обраного прем’єр-міністра. «Я вбив його за один рік», – говорить він, стверджуючи, що рейтинг Яценюка впав з 30 до 1 відсотка. Згідно з інформацією в інтерв’ю, він фінансував протести, антиурядові акції і підкуповував ЗМІ заради публікацій проти А.Яценюка. Загальна сума витрат на антиурядову кампанію становила 30 мільйонів доларів.

– Як ми бачимо, атака мала організований і безпрецедентно масштабний характер й повинна була знищити нашу політичну команду. Це все – на фоні боротьби із зовнішнім агресором. Заяви Онищенка фактично підтверджують, що йдеться про державний злочин, коли «газовий» ділок у змові з корумпованими посадовцями дискредитували уряд Яценюка, – наголошує Валерій Лунченко.

Онищенко зізнався, що до боротьби проти тодішнього уряду його спонукали ініціативи Яценюка щодо підвищення рентної плати до 70% на діяльність спільних підприємств з видобутку природного газу в Україні. «Це давня грабіжницька схема з визискування тіньовими ділками і корупціонерами природних ресурсів нашої держави. Так Яценюк зламав традиційну годівницю для корупціонерів, коли за безцінь видобувався державний газ, а доходи від його продажу на внутрішньому ринку йшли в кишені тіньовим «газовим» магнатам», – зазначає Валерій Лунченко і додає, що зізнання Онищенка також є підтвердженням дієвих реформ уряду Яценюка.

– Енергетична реформа була одним із його пріоритетів. Вона була спрямована на зміцнення нашої незалежності від Росії, що також передбачало нарощення видобутку українського газу й припинення у цьому секторі корупційних схем, – підкреслює керівник «Народного фронту» на Закарпатті.

Як відомо, Олександр Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт, та напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив Україну.

Прес-служба Закарпатської обласної організації Політичної партії «Народний фронт»