Закарпатці починають займатися самолікуванням. Ліки не по кишенях

Медикаменти дорожчають. Лікування для багатьох стає надто витратним…

Не дарма кажуть, що від суми, тюрми та хвороби застрахуватися не можна. Та, на жаль, основними клієнтами аптек є найменш соціально-незахищені верстви населення, здебільшого пенсіонери, адже з роками здоров’я все більш підривається, прогресують хвороби. Лікарі вправно виписують їм добре знайомі медикаменти, проте купити їх нашим краянам часто не по кишені…

Нещодавно в аптеці довелося почути розмову двох літніх жінок. Стояли вони в черзі і нарікали на важке життя. Одна бабуся запевнила, що препарати настільки подорожчали, що мусить ділити собі таблетку на два рази, аби вкластися в потрібну суму… адже пенсія залишилася незмінною, а ліки подорожчали. Інша, коли біля каси почула суму, озвучену провізором, яку їй треба заплатити за краплі від серця та препарат від тиску (376 гривень), мало не розплакалась і попросила пошукати щось дешевше… На щастя. замінники знайшлися…. До речі, них.

Аби допомогти закарпатцям заощадити кошти, пропонуємо список вітчизняних ліків, які за ефектом аналогічні дорогим імпортним препаратам. Для чого платити більше?

Знеболюючі та спазмолітичні препарати, жарознижуючі засоби: Но-шпа — спазмол, Дротаверин, Фервекс, Колдакт Лорпіс — Парацетамол, Кеторол, Кетонал — Ібупрофен, Ібуклін.

Серцеві засоби і гіпотензивні засоби: Арифон — Індап, Індапамід, Амлотоп — Амлодипін, Адалат СЛ — Ніфедипін, Індапамід — Іонік, Вазокардін, Беталок ЗОК — метапролол, Валокордин — Корвалдин, Верогаліду ЕР — Верапами, Нормодипін — Амлодипін, Кордіпін — Кордафлекс, Панангин — Аспаркам, Ендіт — Еналаприл, Енап — Еналаприл, Ескорд Кор — Амлодипін.

Антибактеріальні, протизапальні, противірусні засоби: Сумамед — Азитроміцин, Азівок — Азитроміцин, Зітролід — Азитроміцин, Рулид — Роксігестал, Ацикловір-Акрі Ацикловір, Зовіракс — Ацикловір, 5-НОК — Нітроксолін, Рібаміділ — Рибавірин, Тіберал — Метронідазол, Трихопол — Метронідазол, Форкан, Флюкостат — Дифлюкан. Флемоксин солютаб — Амоксицилін.

Протидіарейні засоби: Імодіум — Лоперамід.

Противиразкові засоби: Омез — Омепразол, Зантак-Ранитидин, Гастрозол — Омепразо, Ультоп — Омепразол.

Протиалергічні засоби: Аллертек — Цетиризин.

Інгаляційні препарати, засоби від кашлю: Вентолін — Сальбутамол, Саламол Еко — Сальбутамол, Лазолван — Амброксол, Халіксол, Хеліксол — Амброксол, Амбросан — Амброксол.

Заспокійливі засоби: Фенотропіл — Пірацетам, Ноотропил — Пірацетам, Лепонекс — Азалептин, Кавінтон Вінпоцетин, Нотта — Ново-пассит.

Гелі, мазі та креми для зовнішнього застосування: Віролекс — Ацикловір, Фастум — Кетопрофен-Врамед,  Биструм гель — Кетопрофен-Врамед, Диклак — Диклофенак, Фунготербін — Тербінафін.

Інші лікарські та медикаментозні засоби: Тимолол — Окумед. Актрапід НМ — Хумулін НПХ, Троксевазин — Троксерутин,  Калію і магнію аспарагинат — Аспаркам, Панангин, Вінбластин-Тева — Вінбластин-Ленс, Йодомарин — Калій йодид, Серміон — Ніцерголін,  Офтан дексаметазон — Дексаметазон, Гипотиазид — Гідрохлородіазід,  Вермокс — Мебендазол, Фінлепсин — Карбамазепін.

До речі, як повідомляє «Погляд », у середньому наші краяни витрачають на медикаменти  приблизно  20-30% відсотків загальних доходів. А в той же час аптечні заклади встановлюють на ліки такі ціни, що дозволити собі купити медикаменти можуть далеко не всі з числа тих, хто цього потребує. Навіть найбільш заощадливі громадяни не мають іншого вибору, адже деяким з них лікарські засоби потрібні часто.

Згідно з даними держстату, протягом дев’яти місяців поточного року продажі аптек склали близько 35.1 млрд гривень. При цьому, за рахунок Фонду страхування, який надає допомогу у разі нещасного випадку на виробництві було придбано всього ліків на 0,2% від загальної кількості, а всі інші препарати населення купувало власним коштом.

Зі слів же медиків, найчастіше  краяни хворіють зовсім не застудою, а мають проблеми із серцево-судинною системою та кишково-шлунковим трактом. Саме ця частка постійних клієнтів аптек і витрачає  рекордні суми коштів на лікування, у той час, як у сусідній Польщі рівень продажу ліків значно нижчий, як і нижча захворюваність.

Крім того, нерідко закарпатці змушені купувати препарати там, де кажуть їм окремі ескулапи, які підробляють, працюючи на певні фармакологічні компанії… як правило, такі ліки дорогі і не завжди ефективні. Це стосується і вітамінів, і біодобавок… які рекомендують навіть фірми, які до фармакології не мають жодного відношення.

Отже, в результаті близько 85% краян останнім часом почали займатися самолікуванням. Рецепти знаходять в Інтернеті, або у спеціальних книгах, журналах, питають порад від інших.

А, між іншим, Конституцією України наголошується, що «здоров’я людини є однією з найвищих соціальних цінностей, забезпечення якої – один з головних обов’язків держави».  (ст. 3, 27, 49, 50). Отже, держава повинна створити умови для ефективного і доступного для всіх громадян права на охорону здоров’я, а вартість ліків повинна бути такою, аби їх міг собі дозволити придбати кожен пенсіонер.

Інакше виходить, що наші законні права порушено… Та чи думають про це чиновники? А, між іншим,  «бавитись» із чужими життями – це не тільки злочинно, але й грішно.

zakarpatpost.net