Що думають ужгородці про збільшення «мінімалки»

Незабаром мінімалка повинна становти 3200 гривень. Однак обіцянкам уряду краяни не надто вірять.Крім того, варто звернути увагу на ще один нюанс. Чомусь мінімальну пенсію залишено на рівні 1372 грн, як це передбачено проектом бюджету. Такого розриву цих соціальних стандартів в Україні ніколи раніше не було. Тож що думають про це мешканці нашого міста?

Галина Кузьма, продавець

-Ніхто не враховує подорожчання продуктів харчування, вартості комунальних послуг, ціни на ліки та пальне. Навіть дрова, якщо грітися пічним опаленням на зиму за такі «копійки» придбати не можна. З минулого року ціна на них зросла вдвічі. Та таке рішення,напевно, просто популізм, аби відвернути увагу громадськості від декларацій чиновників. Думаю, що ми стали просто свідками блефу, нас розвели, як кошеням, адже населення не може оговтатися від підвищення тарифів. Отже, нас зацікавили обіцянками, а вони, як правило, розходяться у наших високопосадовців із реальними справами. Тобто, «подачки» для галочки. Вірніше, просто чергова піар-акція. Краще б долар «утримали». Для того, щоб дозволити собі купити хоча б найнеобхідніше, жити, а не животіти, не кажучи вже про відпочинок, потрібно заробляти не менше п’яти тисяч кожному члену сім’ї.

Дмитро Кочіш, водій

Думаю, на реальне підвищення у бюджеті навіть немає грошей. Адже на нступний рік і було закладено міні малку у розмірі 1600 гривень. Для чого було тільки робити цей цирк – не можу зрозуміти. Хотіли зарплати з тіні вивести? Смішно! З контрабандою борються? А Карпати в той же час лисіють! А ціни на запчастини та на пальне у скільки разів подорожчали! При цьому мінімальну заробітну плату отримує величезний відсоток краян. Якщо не 1600, то 1800 – 2000 грн. А це чим не мінімалка? Якщо молода родина живе на орендованій квартирі, то цього мало навіть, аби за житло заплатити. Якщо бути чесними перед собою, то навіть, якщо зарплата підвищиться до 3200 гривень, то це також мало для прожиття. Та й про пенсіонерів у нас думають в останню чергу. Кому вони зараз потрібні? Пенсійний фонд не наповнюється належним чином…. А страждають від цього ті, хто все життя чесно працював.

Катерина Пал, пенсіонерка

Як виживати з суми, трохи більшої за тисячу гривень знаю по собі. Заощаджую на всьому, на чому тільки можна. Навіть на ліках. Якщо не дуже погано почуваюся, п’ю не цілу таблетку, а половину препарату, аби зекономити навіть на своєму здоров’ї. Таке «підвищення» є просто смішним! Навіть якщо зарплату буде офіційно підвищено, це не означає, що люди  реально отримуватимуть саме стільки. Їх оформлять наполовину ставки, або ще на менше. Про пенсії взагалі мовчу. Мені просто хотілося б бачити, як проживе депутат місяць за 1500 гривень, нехай навіть за дві тисячі, що він їстиме, на чому їздитиме, у що одягатиметься і ще як платитиме за комунальні послуги. От саме через такі гучні заяви чиновників владі  нині вже ніхто не вірить.

Олег Кадар, заробітчанин

-У Чехії мінімальна заробітна плата складає 9200 крон, це – 332 євро. За ці гроші чехи можуть собі дозволити непогано прожити, ще й відкласти на «чорний день». А що можемо заощадити ми? У мене троє дітей, дружина у декретній відпустці, постійної роботи не маю. От і доводиться заробляти далеко від рідної домівки, аби утримати рідних. Мінімалка би мала бути хоча б у три рази вищою. А що на нас чекає? Нове підвищення цін на все, інфляція, стрибок долара… Тому навіть якщо мінімалка буде 5200 – цього мало. Як на мене, все це монетарна спекуляція. Як і субсидії… краще б гроші віддали людям і вони б розпоряджалися ними на власний розсуд.. але ні… краще виходжувати папірці та йти до чиновників із простягнутою рукою. У нас простий народ принижувати звикли. Кажуть, що це підвищення зарплат відповідає європейським стандартам… Смішно! Там не рахують як у нас шкарпеток та краваток. Потрібних людині на рік. Маю на увазі споживчий кошик, який вкотре затвердили необмірковано.

Яна Попович, підприємець

Взагалі економіка у нас «хвора». Якщо позитивних змін найближчим часом не буде, то перестануть працювати навіть ті підприємства, які ще не збанкрутували. Людям пропонують трішечки більші статки… От і всі «покращення». А чи більше вони можуть купити за ці гроші, ніж торік? Звичайно, що ні! Адже подорожчало все. Таке враження, що ми «котимося» назад, у 90-ті.

У пенсійному фонді дефіцит становить 140 млрд гривень. Про пенсіонерів зараз мова взагалі не йде. Але ж їм від цього не краще…. Що за філософія в уряду? Говорять про тіньові зарплати, виведення на чисту воду підприємців. А за рахунок кого вони мають мільярдні статки? За наш, платників податків. Якщо «придушать» малий і середній бізнес, і самі рано чи пізно залишаться без грошей. Бо які б у них не були заводи, якщо в людей не стане грошей, вони просто не матимуть із чого купувати. Нині вже маємо перші наслідки реформ. Населення має змогу придбати  лише найнеобхідніше… У приватних підприємств також обмежені ресурси. Скільки ж із них можна тягнути… в державну казну, себто у власну кишеню… А підвищувати мінімалку справді потрібно. У мене на фірмі менше, ніж 5 тисяч не отримує ніхто.

Юрій Кемінь, фермер

Як кажуть, краще сухий хліб з водою, ніж паляниця з бідою. Звичайно, надбавка мала, але й держава бідна, у стані війни. Якщо порахувати ті гроші на кожного, хто працює за «мінімалку», то вийде величезна сума у межах України, а бюджет у нас, м’яко кажучи, «дірявий». Тому, на мою думку, ці нелегкі часи просто треба пережити. А загалом, вважаю, що зарплатня мала б бути за нинішніх цін не менше 6-7 тис. грн. Та людям скільки не давай – їм все мало. Розумію, що після обгорнень декларацій такі підвищення виглядають образливо, але кого ми собі обрали, те й маємо. Як казав Джордж Оруелл: “Люди, які голосують за злодіїв, зрадників і шахраїв, не є їх жертвами. Вони співучасники”. Не маю особистої неприязні ні до кого з парламентарів, але чому у всіх бідах ми звинувачуємо тільки їх? А чому самому не спробувати щось зробити для власного добробуту? Прибуток може принести навіть просте вирощування картоплі на присадибній ділянці. Звісно. Не мільйони одразу, але все ж… краще, ніж чекати від когось на подачки.

zakarpatpost.net