ТОП-100. Впливові люди. Закарпаття мистецьке

Сайт zakarpatpost.net завершує серію ексклюзивних публікацій рейтингу відомих закарпатців із журналу «Впливові люди» – ТОП-100

Передмова

За останні два роки, поки газета «НЕДІЛЯ» тримала паузу і не оприлюднювала рейтинг впливових людей, кардинально змінилася розстановка сил серед найбільш впливових людей Закарпаття. Нинішній рейтинг – якісно нова спроба оцінити можливості і дії людей, які впливали і впливають на життя суспільства.

Багатьом цей рейтинг відкриє нові імена, а декому допоможе по-іншому поглянути на відомих людей. Найімовірніше, у наступному році зміниться і вплив сьогоднішніх номінантів ТОП-100 на життя Срібної Землі. Тому багато з них можуть залишити цей список, поступившись місцями новим людям.

Цьогорічний «ТОП-100. Впливові люди Закарпаття» має кілька особливостей.

Рейтинг складається з 10 розділів. Чільне місце посів розділ «Знакове Закарпаття», у якому є прізвища тих людей (і не обов’язково навіть закарпатців), які, за нашим опитуванням, усіма своїми силами і можливостями змінювали за ці роки і продовжують змінювати як Закарпаття, так і Україну. Вони – найбільша, найглобальніша, найсвітліша, найвпливовіша сила, яка «зробила» цей проект.

Відносно великою частиною імен у цьому рейтингу стали імена, вперше почуті закарпатцями під час Революції гідності. Вони – ті, які досі називають себе революціонерами – таки зуміли перетворитися на впливову, хоч інколи і деструктивну силу.

Готуючи це видання, газета «НЕДІЛЯ» також враховувала думки експертів у різних галузях, анкети представників ЗМІ, громадських діячів, волонтерів, студентів, представників бізнесу. Кожен із опитаних нами закарпатських експертів визначав вплив на основі 3 критеріїв:

особистість (власна харизма, фінансові можливості, посадові повноваження, кількість людей, на яких має вплив персона);

публічність (можливість публічними закликами чи діями впливати на процеси в Закарпатті чи державі, публічний рейтинг, впізнаваність, наскільки людина активно використовувала протягом останніх років свої можливості для впливу);

непублічний вплив (неофіційні контакти з іншими впливовими людьми, можливість залучити фінансові ресурси, «порішати через знайомих», пролобіювати певні рішення чи кандидатури, фінансові активи, капітал, який належить персоні або контролюється нею).

ЗАКАРПАТТЯ МИСТЕЦЬКЕ

1. Тарас Табака, художник

Художник вимушений перебувати у вічному пошукові. Тільки допоки триває цей творчий неспокій, людина і лишається митцем. Але йдеться не тільки про власний живопис, а й про громадську діяльність – Тарас Табака гуртує навколо себе цілу когорту молодих митців. Організована ним упродовж кількох останніх років ціла серія виставок засвідчила, що на Закарпатті, окрім традиційного живопису, існує ще й модерний, авангардний. Майстер учить дивитися на світ не зашореним поглядом, вдихати його красу на повні легені, бачити незвичне у тому, що давно приїлося. Попри нібито принципову відмінність його картин від того, що ми звикли називати закарпатською школою живопису, саме він є одним з найцікавіших продовжувачів її традицій, успадкувавши від корифеїв не їхню букву, а дух – відкритість світові і безперервний пошук нових виражальних засобів.

2. Олена Камінська, керівник Студії Сучасного танцю «БЛІЦ»

Засновник, керівник, балетмейстер-постановник, натхненник та ідеолог Студії сучасного танцю «БЛІЦ», почесний громадянин Ужгорода, вона привела свою групу до світового визнання, численних міжнародних премій та інших відзнак. Колектив вирізняється неординарною музикою, чудовою постановкою, цікавим колоритом і, що особливо важливо, щирими усмішками. Танцюристам подобається те, що вони роблять, а головною запорукою цього успіху є їх наставниця Олена Камінська, яка створювала цю студію, ретельно добираючи виконавців і репертуар, діючи шляхом проб і помилок, але ніколи не здаючись. Вона і понині не зупиняється на досягнутому. Тому її активний поворот до громадської діяльності і успішне балотування здивували багатьох. Чи здатна вона вплинути на депутатів, аби їхня діяльність була такою самою злагодженою, гармонічною і естетичною, як і композиції її танцюристів? Не будемо вимагати від неї занадто багато. Але десь глибоко у душі десятки тисяч ужгородців сподіваються саме на це.

3. Еміл Сокач, керівник та диригент камерного хору Cantus

Тримати на своїх плечах упродовж стількох десятиліть один з найвідоміших брендів Закарпаття – ой як непросто. Це як двоколісний велосипед: аби триматися вертикально, треба стрімко рухатись уперед. Зупинишся – упадеш. Тому керований Емілом Сокачем хор «Кантус» чи не найбільш динамічний з усіх творчих колективів Закарпаття. На Закарпатті про нього чули усі. Хор – пара десятків виконавців і кількасот творів у репертуарі, який постійно оновлюється. А ще на його конто – регулярне проведення міжнародних фестивалів сучасної духовної музики. Хор співав усюди – у філармонії, вузах, музеях, храмах, театрах, владних резиденціях. Серед руїн і новобудов. У великого гравера Густава Доре було гасло: «Проілюструвати все!» У «Кантуса» – «Переспівати усюди і все!» Здається, ще не освоєні тільки дно морське, форт Буайяр з тиграми і орбітальна станція «Мир». Хор демонструє практично безмежні можливості людського голосу. Передати його енергетику не здатні жодні аудіозаписи чи трансляції. Маємо співочий колектив справді світового рівня, здатний говорити зі слухачем на серйозні вічні теми.

4. Одарка Долгош-Сопко, кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри дизайну ЗХІ

Одарка Іванівна Долгош-Сопко, попри славний шлях у мистецтві, соціуму більш відома як активний громадський діяч. Варто лише згадати ініційованого свого часу «Книжкового Миколая», якого започаткувала організація «Творчі жінки Закарпаття», до утворення якої пані Одарка мала безпосереднє відношення і яку очолювала тривалий час.

Всупереч зовнішній тендітності, пані Одарці властивий тверезий розум, непохитність в обстоюванні власних принципів, неабиякі організаторські здібності і особлива якість – обов’язково втілювати у життя задумане.

Унікальна здатність бездоганної організованості дозволяють їй в однаковій мірі успішно вести діяльність і на педагогічній, і на творчій, і на науковій ниві, встигаючи усюди залишати помітний, яскравий слід.
Завдяки цим якостям, непохитна амазонка закарпатського мистецтва-науки-педагогіки є помітною і шанованою особистістю закарпатського соціопростору!

5. Михайло Ілько, засновник мистецького центру ILKO Gallery

Утримувати найсучасніший культурно-мистецький центр Закарпаття – це справжній подвиг Геракла. Це портал, через який у наш край проникає усе найбільш свіже, чим живе нинішнє мистецтво – образотворче, музичне, словесне. За три роки представлено митців з доброго десятка країн, і це число продовжує зростати. Храм мистецтва збудований Ужгородові, так би мовити, на виріст, і тепер місто посилено пнеться угору, аби відповідати одному з найкращих своїх культурних закладів. Тому сповнений синівської любові Михайло Ілько проявляє себе не тільки як провідний дизайнер України, відомий далеко за її межами, а й як культуртрегер, організатор духовного життя цілого краю. Не маючи належної віддачі за свої титанічні зусилля у сьогоденні, він працює на майбутнє, котре саме по собі не приходить.

6. Володимир Микита, народний художник України, академік

Бути патріархом – це карма. Лишатися при цьому ще граючим тренером, який щороку видає на-гора все нові і нові полотна – це вже чудо, яке демонструє безмежжя людських можливостей. Володимир Микита – патріарх нашого образотворчого мистецтва, безпосередній учень і продовжувач традицій засновників закарпатської школи живопису. Незмінний учасник усіх вернісажів, він дає батьківське благословення молодшим колегам. Його картини – це справжня алегорія закарпатської душі, це завжди зображення якоїсь конкретної емоції, причому людина на цих полотнах завжди перебуває у діалозі з навколишньою природою. Картини майстра наскрізь міфологічні, для нього характерні картини-притчі. Є у митця і наскрізний персонаж – сивобородий і вусатий дід-трудяга з якимись по-дитячому блакитними очима, що кочує з однієї картини в іншу. Художник-мислитель створив не тільки авторські техніки живопису, а й власну мову, котрою намагається осягнути безмежний світ Карпат.

7. Наталя Петій-Потапчук, керівник Заслуженого академічного Закарпатського народного хору

Вона диригує не тільки власним хором, а й задає тон усьому виконавському мистецтву області. Художній керівник і головний режисер Закарпатського народного хору багато в чому визначає нинішнє музичне обличчя нашої області. Без неї не обходиться жодна значна музична акція в нашому краї. Попри тендітну зовнішність, це жінка з великим організаційним талантом, сильною волею до перемоги і високою вимогливістю до себе та підлеглих. А ще пані Наталя є «хрещеною мамою» багатьох юних співочих талантів. Воно й не дивно, адже талановитий музичний педагог починала у тоді ще Ужгородському училищі культури, де керувала училищним хором і вокальним народним ансамблем, котрий здобув міжнародне визнання. Фактично нині складається ціла вокальна школа, пов’язана з іменем цього заслуженого працівника культури. Зараз Наталя Йосипівна є ще й доцентом місцевих музичних вузів. З її легкої руки започатковано щорічну світанкову «Молитву за Україну» на 24 серпня, а зараз започатковується ціла серія ретро-концертів з історичного репертуару хору.

8. Владислав Габда, заслужений художник України

Тяжко бути сином відомого батька, особливо якщо успадкував його професію, зберігаєш його творчу спадщину, організовуєш його меморіальні виставки. Проте всякий митець покликаний сказати власне слово, дане тільки йому. У його творчості парадоксально поєднуються епатаж і ліризм. Глибока укоріненість у місцевий колорит доповнюється пошуками нових лінійних і просторових рішень, грою із підсвідомістю глядача, провокування його на несподівані, розкуті асоціації. Сміливе експериментування з барвами, композицією переростає у намагання вийти за межі тримірного простору. В.Габда є творцем нового авторського стилю, котрий ще чекає свого визначення. А ще митець зайнявся громадською діяльністю, долучився до волонтерського руху, організовує аукціони і продажі творів колег на користь наших військових.

9. Михайло Рошко, декан факультету іноземної філології УжНУ

Попри помітні досягнення у науці, літературі, педагогіці, Михайло Рошко залишається у категорії «вічних юнаків». Його безпосередня манера спілкування, авторитет і любов студентської аудиторії дозволяють йому перебувати із молоддю в одній «ваговій» категорії щодо манери і щирості спілкування.

Щоправда, саме ці, властиві далеко не всім викладачам, риси дратують багатьох колег. Можливо, саме через це Михайло Михайлович навіть при зміні керівництва рідного вишу не здійснив помітного кар’єрного злету, все ще залишаючись очільником рідного факультету. Хоча свого часу саме він був довіреною особою нинішнього ректора під час однієї із непростих виборчих кампаній і міг би, здавалося, претендувати на більш помітні посади у структурі УжНУ.

Разом із тим, оскільки Михайло Рошко позиціонує себе як невиправний оптиміст, очевидно, що його амбіції реалізовані не в повній мірі. Свого часу він здійснив яскравий старт у письменницькій кар’єрі, спробував себе у медіапросторі, проте головну ставку зробив усе ж на науково-педагогічну роботу.

10. Наталія Засухіна, артистка Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. Шерегіїв

Без яскравої, місцями вибухонебезпечної і незабутньої Засухіної ось уже багато років не проходить жодний помітний креатив в Ужгороді.

Найяскравіша наречена всіх парадів, гіперкомунікабельна циганка усіх помітних і не надто заходів – Наталія Засухіна – давно і міцно посіла місце у серцях і душах закарпатців. І нехай серед регалій артистки немає гучних державних звань, проте головним виразником і показником поваги до неї глядача є його любов!

Звичайно, в образі жінки, яка говорить дуже неголосно, не застосовує яскравого макіяжу і зухвалих нарядів, мало хто впізнає епатажну Магду чи неповторну наречену. Однак варто їй за кілька хвилин перевтілитися і заволати: «Анджела!!!» – обличчя усіх навколо неодмінно осяють щирі посмішки. А як інакше реагувати, коли душа повертається в місто, душі і серця?!

Можливо, відсутність тих саме регалій, за якими колеги Засухіної стоять у черзі, і зачіпає актрису… Але справжня й непідкупна шана й любов глядачів – гідна компенсація для справжнього лицедія!

Попередня десятка – ЗАКАРПАТТЯ ДУХОВНЕ

Друковану версію журналу «Впливові люди Закарпаття» – ТОП-100 купуйте у кіосках.

zakarpatpost.net