Чи вистачить закарпатцям мінімальної зарплати на подарунки до зимових свят?

Новорічний експеримент

Зима – період не тільки розваг, але й подарунків, особливо для малечі… а ще й у Закарпатті.  Це – і два Миколаї (угорський та український), і два Різдва, і два Нові роки. Смішно, але це дійсно так… Тож як закупити подарунки дітям із мінімальними втратами для себе?

Скільки треба грошей і… дітей?

Сума, яку потрібно витратити пропорційно залежить від кількості власних чад, племінників, хрещеників чи дітей  друзів, знайомих, яким ми збираємося щось дарувати.  Але не тільки… має значення ще й вік, стать малюків, а також потреби… Бо можна подарувати дитині й телефон за 16 тисяч гривень, і ноутбук за 7 тисяч, і ялинкову іграшку за п’ять гривень.

Отже, спробуємо з’ясувати, у скільки обійдеться подарунок.

Якщо купувати одяг дитині шкільного віку, то на джинси треба витратити 200-1200 гривень, куртку   – від 800 гривень, светри – від 350 гривень, взуття – від 400 гривень, шапки зимові – 350 гривень. Ціни на менших не надто різняться. Хіба що потреби…

Комбінезони вартують від  400 гривень, футболки – 100 гривень, які бодіки, теплий конверт для малюків – майже тисяча гривень.

Навіть за прості махрові шкарпетки для малюка треба викласти як мінімум 30 гривень.

Проте деколи одежу для дитини важко підібрати батькам, не те що чужим людям. Без примірки тут важко. Але ж для новорічних сюрпризів примірка не підходить. Тож може краще про вбрання забути? Більш нейтральним і фактично  безпрограшним варіантом є іграшки. Їх можна придбати будь-де… але найдешевше – у Інтернет-магазинах. Отже, моніторимо ситуацію.

Бавитись завжди цікаво, але чи безпечно?

Для хлопчиків найкращим подарунком  традиційно вважаються  машинки. Найдешевшу можна знайти справді дуже дешево – усього за 28 гривень. За 120-240 – уже можна дещо придбати навіть із автоматичним керуванням. Є також настільні ігри за 50 гривень, пазли по 35-40 гривень. Креативним варіантом можна вважати також іграшкову спецтехніку, що коштує від 100 гривень.

Для дівчат можна підібрати ляльку за 70-80 гривень. Однак більш цікаві просто вражають вартістю – 1500-2500 гривень за просту гумову іграшку з аксесуарами. Утім замість ляльки можна купити будиночок. Коштує таке диво – від 200 до 2000 гривень. Палаци для поні стартують із 300 гривень.

Доволі оригінальним для будь-якої статі подарунком можуть стати черепашки Ніндзя. Коштують вони приблизно 600 гривень. Можна окремо придбати ще й  зброю для мультгероїв (300-400 гривень), а ще – різноманітні конструктори (від  200 гривень), м’ячі (від 50 гривень), а також – канцелярські набори з олівцями, фарбами, фломастерами, розмальовками…

Загалом варіацій із іграшками безліч і вони, до речі, для самих дітей є найулюбленішими. Правда, для більш дорослих, цей варіант вже не підходить.

Та й далеко не завжди іграшки є цілковито безпечними. Скажімо,  на перший погляд вони й привабливі, але дитина може забавкою себе пошкодити. Як правило,  швидко ламаються дешеві китайські речі. Але не тільки… Діти є діти, вони можуть відірвати колесо чи голову із будь-якої іграшки. Тому підбираючи подарунок усе ж варто звертати увагу й на те, наскільки він є безпечним.

До слова, іграшки мають мати сертифікат якості.

«У сертифікаті, виданому державними органами, покупці повинні побачити саме цю іграшку, артикул цієї іграшки. Сертифікат видається не на все, а на кожний конкретний тип іграшки. Має бути чітко прописаний виробник цієї іграшки”, – наголошує експерт Сергій Каспаров.

Зимова свіжість… або розумні подарунки?

Звісно, для зими підходять і відповідні аксесуари… скажімо, лижі. А продають їх за дуже різними цінами (від 400 гривень)… або сани, за які треба викласти 600-1500 гривень. Снігокат же обійдеться у 2-3 тисячі гривень.

Однак найбільшим попитом нині користуються усілякі розвиваючі ігри, інтерактивні іграшки. Наприклад,  музичний ігровий столик. Коштує таке диво техніки у межах 1300 гривень.  Або майже аналогічний стільчик за 2 тисячі. Можна підібрати і дешевші розумні подарунки. Приміром, фітнес-піаніно за 1100 гривень чи розвиваючі килимки за 700 гривень, хатку, що говорить за 500 гривень. Загалом варіацій безліч…

Крім того, усі діти люблять солодощі. Тож набір обійдеться в 24-250 гривень. Можна, до речі, вміст набору формувати самотужки… Так і смачніше, і дешевше. Або просто купити цукерки на вагу.

Іншою альтернативою є фрукти. Їх також полюбляють усі діти. Для прикладу, найпопулярніші банани можна купити за 23-25, мандарини 23-28, ківі – 30 гривень за кілограм.

Отже, якщо подарунків треба кілька, то мінімалки, звісно ж, замало…

У будь якому разі, якщо для новорічного експерименту купувати подарунки, плюс фрукти та солодощі двом дітям – шкільного та дошкільного віку, у середньому на свята лише для цього потрібно витратити 3500 тисяч гривень.

Газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net