Свято наближається: скільки в Закарпатті коштує Новий рік?

Новий рік – особливе свято, на яке чекають усі: і дорослі, і діти. Звичайно, багато-хто підбиває, бодай уявно, підсумки зробленого, а хтось – рахує гроші, витрачені на приготування до новорічної ночі. Опитавши майже сотню хустян різного віку і соціального статусу, ми з’ясували, що на свято більшість краян готові витратити до 3 тис. грн., утім вкластися у цю суму зможуть далеко не всі. Тож спробуємо з’ясувати, у скільки ж приблизно обходиться Новоріччя.

Росла собі ялиночка…

Який Новий рік без лісової красуні? Штучні ялинки, до речі, продають уже майже місяць. Їхня вартість у цьому році трохи зросла, проте з’явилися нові оригінальні дизайнерські вічнозелені дерева. Тож можна знайти невелику ялинку і за 80 грн., а можна придбати метрову й за 1500, і за 2,5 – 5 тис. грн. Звичайно, таке дерево радуватиме своїми принадами господарів не один рік, не осипатиметься, а за наявності ароматизатора – навіть може пахнути натуральною хвоєю.

Проте більшість краян досі надають перевагу «живим» деревам. Тож ялинки, змайстровані з гілок, можна купити й за 25, і за 75 грн. Звичайна срібляста красуня у цьому році обходиться в 50 – 300 грн. Ціна залежить не тільки від висоти, але й від пишності крони та безпосередньо від різновиду дерева та від ряду інших чинників.

Приблизно на 25 відсотків, порівняно з минулим роком стали дорожчими й наряди на символ зимових свят. Скажімо, звичайні кульки варіюються у вартості від 5-6 до 200 грн. за штуку, сніжники – приблизно 15-30 грн., дощик – 30-50 грн., гірлянди – від 60 до 350 грн., у вигляді казкових оленів – 1500 грн., різдвяні вінки – від 60 до 200 грн., залежно від величини та оздоби., різні зимові статуетки (сніговики, Діди Морози, Санта Клауси, янголи) – від 100 до 1700 грн.

Отже, лише на придбання ялинки та прикрас до неї потрібно витратити щонайменше 1000 грн.

Святковий стіл – задоволення не з дешевих

Добре б, звичайно, мати хоча б для особливих випадків скатерть-самобранку. Але подібні дива не трапляються навіть у святкову ніч. Тому готувати новорічні наїдки господиням доводиться самотужки, при чому, це задоволення – одне з найдорожчих. Тож тільки аби зробити традиційне олів’є, потрібно викласти більше сотні гривень, хоча ще торік приготувати салат можна було приблизно на 30 відсотків дешевше.

Ковбаса (0,5 кг) обійдеться в 50-120 грн., м’ясний рулет (0,5 кг) – 50-85 грн., запечена підчеревина (0,5 кг) – 65 грн.; твердий сир (до речі, можна брати декілька різновидів) – 75-215 грн./кг., котлети, відбивні – у залежності кількості гостей (кілограм м’яса 80-85 грн.). Морепродукти цьогоріч теж доволі зросли у вартості, скажімо, баночка червоної ікри коштує 168 грн., риба – 125-140 грн. за кг., мандарини – від 28 грн. за кг., шампанське – від 95 грн. А от домашній торт (враховуючи вартість масла, яєць, борошна, цукру, горіхів, молока та інших інгредієнтів) «потягне» на 90-150 грн. Проте, це далеко не весь набір продуктів…

Тож тільки за найскромнішими підрахунками, на новорічний стіл потрібно витратити у середньому 2-2,5 тис. грн. Отже, для тих, хто не любить сидіти вдома, кому подобаються веселі компанії, дешевше до свята замовити столик у кафе (правда, у такому разі слід ще й подбати про вбрання та зачіску).

Чи багато грошей у Діда Мороза? Вартість подарунків

Звичайно, кому що дарувати – справа індивідуальна, але дітей залишати без маленької радості якось не хочеться. Отже, стандартні набори з цукерками у цьому році коштують від 35 грн., трохи більші від 65 до 120, із сюрпризом – від 250.

Іграшки також подорожчали. Скажімо, мавпочки, символи 2016 року, можна придбати як за 25 грн. (зовсім маленькі), так і за… 3000 грн. – великі плюшеві. Ведмедики – від 60 грн., ляльки – від 40 грн., машинки – від 50 грн., пазли – від 30 грн., настільні ігри – 100-300 грн., шахи, шашки – 40-80 грн.

Запросити в гості Діда Мороза комусь вдається за 100 грн., а комусь – за 250, зі Снігуронькою – 200 – 400 грн.

Можна, звичайно, подарувати близьким людям не матеріальний подарунок, а враження, скажімо, поїздку на відпочинок. Зокрема, ковзанка для дітей у межах області (Тячів, Берегово) обходиться в 30, а для дорослих – у 40 гривень (плюс по 30 гривень за прокат ковзанів), поїздка в гори коштує від 1000 грн. з людини. Звичайно, така зимова пригода запам’ятається як батькам, так і малюкам надовго.

Тож як би хто не планував новорічний бюджет, аби більш-менш нормально відпочити, відчути святкову атмосферу, порадувати близьких та себе, потрібно мати в гаманці не менше 5 тис. грн.

zakarpatpost.net