Раннє материнство, рідкісні імена та золоті весілля ужгородців

Сьогодні під вінець поспішають далеко не всі. Та й причини у молоді вагомі. Церемонія обходиться недешево, а вжитись разом може далеко не кожна пара. Отже, значний відсоток закарпатців надає перевагу громадянським шлюбам. Звичайно, пріоритети і цінності в кожної людини свої і кому, як та з ким жити – вирішувати індивідуально кожному. Крім того, усе частіше стають на рушничок щастя вдруге та втретє, а також поєднують долі у передпенсійному віці.

Розлучаються не так часто, як раніше

Подружнє життя – це не тільки вечері при свічках та романтичні подорожі. Часто сподівання молодят розбиваються в підводні камені сірих буднів, отже чимало родин розпадається. Причин для  цього багато – і в кожної родини вони вагомі. Як казав Лев Толстой: «Усі щасливі сім’ї щасливі однаково, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму» … Отже, в Ужгороді під укіс іде родинний корабель у кожної шостої пари…

— У цьому році було зареєстровано 660 шлюбів і 105 розлучень. Однак ми розлучаємо лише тих, у кого немає дітей, усі інші розривають стосунки через суд, – розповіла zakarpatpost.net керівник Ужгородського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Тетяна Лендєл-Склярова.

Проте є між ужгородцями і такі, для кого сімейні цінності – понад усе.

— Цьогоріч у нас була одна пара, яка святкувала золоте весілля.  Вони  знову повторювали обряд поєднання сердець. І приємно дивитися в очі усе ще закоханих літніх людей, які справді схожі на вісімнадцятирічних наречених, – зауважила  пані Тетяна.

Однак полюбляють ужгородці вступати до шлюбу й із іноземцями. Найбільшою популярністю користаються чехи, угорці, поляки, німці, громадяни країн СНД.

Вагітна у 14

Протягом 2016 року, за даними Ужгородського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану народилося 1671 немовлят і померло 1376 осіб (станом на 23 грудня).

Цікаво, що наймолодшій мамі щойно виповнилося 14 років – вона з 2002 року народження. Однак деякі жінки зважуються на щастя материнства далеко не в юному віці. Найстаршій представниці прекрасної половини з обласного центру Закарпаття, яка стала мамою – 45 років.

У той же час триває бум на рідкісні імена. Батьки, намагаючись зробити свою дитину унікальною, впізнаваною, нерідко нарікають її на честь літературних персонажів, відомих артистів, навіть героїв турецьких серіалів. Тож і не дивно, що послугою зміни імені користуються усе більше краян.

Отже, найбільш рідкісними імена в цьому році серед маленьких ужгородців були: Асія, Зора, Сонора, Ліліан, Кая, Аврора, Селін, Беата, Айшен-Евеліна, Ліна, Євдокія, Стелла, Доротея, Олівія, Ніколь, Арсенія, Рустем, Геннадій, Савелій, Мирон, Роберт, Маркіян, Еміл, Лука, Ренат, Вадим, Теодор.

Але все ще в Ужгороді  зберігається тенденція і називати дітей загальновідомими іменами. Тож найпоширенішими іменами, які присвоювали дітям при державній реєстрації народження були: жіночі – Дарина, Юлія, Злата, Анастасія, Вероніка, Марія, Вікторія,  чоловічі – Максим, Ілля, Олександр, Давид, Артем, Дмитро.

Проте найбільше в Ужгороді немовлят цьогоріч було названо Евелінами, Олександрами, Еміліями, Софіями, Ніколеттами, Артемами, Марками, Максимами, Давидами, Данилами, Богданами, Сергіями.

Звичайно, ім’я – не показник щастя в майбутньому, але воно все одно має важливе значення в житті людини. Отже хочеться, аби в наступному році не тільки найменші, але всі краяни були життєрадісними, активними і успішними, а також аби молоді сім’ї народжували більше дітей.

zakarpatpost.net