«Кіндер-сюрпризи» від держави: коли від закарпатців крадуть радість материнства

Яким був рік для закарпатських матерів

Дітей стане менше. Жінки народжуватимуть рідше. І все через те, що держава все більше «затягає паски» соціальних виплат. Навіть у Китаї торік офіційно дозволили народжувати більше однієї дитини, а у нас… все робиться для того, аби населення відкинуло спроби продовження роду людського.

Проблему народжуваності влада вже вирішила?

Діти, безумовно – велика радість, але й чималі видатки. Адже малюка потрібно не тільки одягати та годувати, але й забезпечувати всім необхідним. Починаючи з садочка, з’являються нові види платежів, у школі вони примножуються, а у вишах – уже вимірюються цифрами з багатьма нулями. Це відомо всім, хто має намір стати батьками. Єдине, що стимулювало жінок до збільшення народжуваності – це державна грошова підтримка. Саме завдяки соціальним виплатам у 2005-2010 роках у нашому краї почався справжній бейбі-бум. Жінки охоче народжували не тільки другу, але й третю-п’яту дитину.

Проте цей рік став роком справжніх «кіндер-сюрпризів».  Ще 1 січня матерів-одиначок позбавили ряду соціальних пільг, скасували допомогу по догляду за дітьми до трьох років. Відтак постала проблема з харчуванням дошкільнят та учнів молодших класів.

А з 1 липня на жінок чекала ще одна несподіванка – розмір допомоги при народженні дитини, незалежно від того, якою ця дитина народилася – першою, другою, третьою тощо, склав 41, 280 тисяч гривень. При цьому відразу після народження малюка родині почали виплачувати 10 320 грн. Решту суми (30 960 грн) сім’я почала тримувати протягом 36 місяців по 860 гривень щомісяця, а не протягом 24 місяців, як це було раніше.

-Пологи мені обійшлися в 12 тисяч, були патології, були ускладнення. Післяпологовий період і реабілітація дитини коштували ще майже стільки ж. Чи хтось мене спитав, чи маю такі гроші? Якщо платитимуть трохи більше 10 тисяч, із чого жінка зможе розрахуватися за лікарські послуги, придбати візок, ліжечко для малюка, одежу, харчування для немовляти? Про памперси взагалі мовчу. Адже я до виходу у декретну відпустку мала зарплату 1440 гривень, а чоловік заробляє на місяць 2500. Чомусь собі зарплату чиновники ніколи не врізають, – каже ужгородка Олена Янюк.

-Цікаво, навіщо я податки сплачую у фонд соціального страхування, коли на повноцінний лікарняний піти не можу, народити дитину безкоштовно – також. А тут ще й від матерів ті нещасні копійки відбирають, які давали раніше. Синові шість місяців. Про другу дитину навіть не мрію, – зізнається інша краянка Марта Денисенко.

Якщо так триватиме й далі, нація може вимерти, як динозаври,  адже народжувати дітей ніхто не захоче.

Багатодітні матері майже не мають пільг

Від початку року демографічна ситуація в області погіршується, чисельність населення тільки за останні три місяці скоротилася на більше ніж чотири сотні осіб. Природній приріст у Закарпатті, яке завжди лідирувало за кількістю багатодітних матерів, наразі знову від’ємний.

Ускладнює ситуацію не тільки ситуація з соціальними виплатами, але й загальне погіршення рівня життя, підвищення цін на комунальні платежі, продукти, девальвація гривні… при збільшенні зарплат на зовсім незначні суми.

-Жінки зараз не зацікавлені народжувати багато дітей, адже чим більше наступників – тим більші у хаті злидні. У моєї матері нас було восьмеро, вона мала ряд привілеїв як мати-героїня – це і вихід на пенсію, і плата за послуги, і грошова допомога від держави. Наразі ж харчування в школі багатодітним і малозабезпеченим сім’ям замість держави має фінансувати місцева влада. А тут уже – де як вирішать. Втратили жінки і пільги на проїзд, та й пенсія мізерна. У мене двоє синів. Звісно, хочеться мати й донечку. Однак не впевнена, що фінансово готова до такого відповідального кроку, – стверджує 28-річна Марія Вовчок.

Утім не всі краяни такої думки. Дехто навіть радіє, що жінок позбавили ряду пільг.

-Те, що скасували привілеї – це добре. Адже багато хто народжував лише заради грошей. Діти ж потім бідували й голодували. І я маю на увазі не тільки ромів. Передусім йдеться про тих, хто веде аморальний спосіб життя і вживає алкоголь. У таких сім’ях дітей, як правило, більше трьох і при цьому всі вони тільки бідують, – переконує ужгородець Валентин Кушнір.

Звичайно, як кажуть, ліс не без вовка. Але більшість багатодітних жінок усе ж дбають про наступників, хоч і не розкошують. Та й живе на широку ногу зараз взагалі мало хто.

До речі, при народженні дитини найбільше платять у Росії – 8854 долари, на другій сходинці Іспанія – 1500 євро, третю позицію займає Чехія – 594 долари (13 000 крон). Україна ж поки що на четвертому місці. Утім у країнах Європи зовсім інша соціальна політика, інакші стандарти життя і не ті зарплати. У нас же маємо старіння населення, військовий конфлікт на сході,  майже збанкрутілий Пенсійний фонд, міграцію та безробіття. А ліквідація допомоги по догляду за дитиною та зменшення щомісячних виплат є свідченням того, як влада «дбає» про покращення народжуваності… і це при тому, що офіційно 17 відсотків родин із-за різних причин взагалі не можуть мати наступників.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net