На що ужгородці витрачають найбільше грошей і на чому економлять?

Згідно з даними Державної служби статистики, більше ніж половину доходів у населення нашої держави «поглинають» витрати на продукти харчування та комунальні послуги. Зокрема, у першому півріччі цього року ця частка видатків зросла до 58% у порівнянні з 52% торік. У той же час, як свідчать результати опитування, українці почали заощаджувати на здоров’ї –  10%, на транспортних послугах – 8,6% та на придбанні одягу – 6,4%. Тож на що витрачають свої важко зароблені гроші мешканці нашого міста і в чому собі відмовляють?

Марія Кравець, перукар

-Найбільше грошей із зарплатні у нашій родині ми просто «з’їдаємо». Хліб, каші, макарони, овочі та фрукти цьогоріч коштують недешево. Отже, логічно, що за один похід на ринок чи до супермаркету доводиться залишити чи не половину  зарплати і в той же час повернутись додому з невеликим пакетом у руках. При цьому я ще непогано заробляю. А що говорити про стареньких, які просто животіють із мізерних пенсій. Заощаджую ж влітку на комунальних послугах. Правда, зекономити воду не вдається, бо перу більше, ніж взимку. Також рідше ходимо з дітьми у басейни. Купаємось переважно у природних водоймах. Та й погода для відпочинку у цьому сезоні була не надто сприятлива.

Володимир Пап, водій компанії з міжнародних перевезень

-Оскільки зараз ми з родиною маємо приємні турботи – зводимо будинок, то найбільше грошей іде саме на матеріали і оплату праці робітників. Цегла, цемент, дошки, пісок, розчини, гіпсокартон, навіть цвяхи  – все зараз дорого. А попереду ще – найголовніше, облаштувати всередині помешкання. Тому не розкошуємо, заощаджуємо на всьому, на чому тільки можна, навіть на їжі. Дітям купуємо менше іграшок, дружині – одягу, мені – автомобільних аксесуарів. Також у цьому році ми не їздили на море, хоч раніше ніколи собі не відмовляли в такому задоволенні.

Поліна Удут, пенсіонерка

-У моєму віці найбільш витратним «пунктом» є придбання ліків. Саме в аптеці залишаю 60% грошей. Заощаджую ж теж таки на медикаментах, хоч це звучить і доволі дивно. Також майже відмовилася від м’яса, принаймні їм його рідко. Давно не купую дорогих нарядів, одягаюся переважно у секонд-хенді. На комунальних платежах, як правило, зекономити не вдається. Хоч і маю субсидію, та все одно за світло і газ платити треба. Крім того, продукти намагаюся купувати там, де дешевше, у магазинах шукаю акційний крам, на ринку намагаюся збити ціну. Інакше – просто не вижити.

Юрій Сабов, фермер

-У моєму випадку основні видатки спрямовуються на їжу: як для тварин, так і для нас із сім’єю. Чимало грошей цього літа я витратив і на оздоровлення. Діти були на відпочинку у Хорватії, а ми з дружиною – у Греції. Також у значну суму обійшлося придбання техніки для господарства. У той же час намагаюся скромніше одягатися, менше купую дорогих напоїв, рідше відвідую кафе та ресторани. А ще – намагаюся якомога рідше купувати ліки, радше терплю біль поки можу.

Аліна Кут, студентка

-Прибутків як таких я не маю. У червні-липні підробляла офіціанткою в кафе, бо не хочу бути аж надто матеріально залежною від батьків. Робота нелегка, але на кишенькові витрати заробила. Більшість грошей я витрачаю на відвідування цікавих заходів, мандрівки та на косметику. Економлю ж найчастіше на продуктах. Їм небагато, але не можу собі відмовити у солодощах. Також нерідко нехтую шопінгами, хоч гарну одежу дуже люблю. Однак, як правило, купую якісні речі під час розпродажів – так вигідніше. Щодо відпочинку,  то в цьому році також ніде не була, отже, виходить, зекономила значні кошти, бо торік на поїдку до Туреччини витратила доволі кругленьку суму.

Дмитро Максимець, торговий агент

-Найбільше грошей витрачаю на утримання автомобіля. Вартість запчастин висока, бензин – теж недешевий. На другому місці – їжа. Навіть овочі та фрукти цього літа дорожчі, ніж раніше, не кажучи вже про крупи, хліб, алкогольні напої та… навіть дитяче харчування. На третьому – речі для сина (іграшки, одяг, памперси, вітаміни). Заощаджую ж на газі. Плиту встановив електричну, закупив на зиму дрова. Сподіваюся, видатків стане менше. Також постійно цікавлюся різними акціями, купую побутову техніку хоч і недешеву, зате якісну, отже й гроші витрачаю рідше. У супермаркетах, між іншим, також звертаю увагу на продуктові знижки. Це ж стосується і засобів для прання та гігієни, різних інструментів та іншого краму.

Яна Попович, дизайнер

-Більшу частку грошей із мого бюджету «споживають» магазини. Люблю м’ясо і морепродукти. Майже 51% заробітку проїдаю. До інших важливих видатків відношу купівлю різних смаколиків для свого домашнього улюбленця. На засоби догляду за шкірою витрачаю теж відсотків 20 зарплатні. На щастя, за послуги розраховуються батьки. Тому про них не думаю. Також 10-12 відсотків коштів віддаю за різні задоволення – подорожі, відпочинок за містом, десерти у кав’ярнях із подругами. На одяг значні суми не «викидаю», купую лише тканину, більшість нарядів шию собі сама. Економити, звісно, також доводиться. Найчастіше заощаджую на поїздках на таксі – або пересуваюся на велосипеді, або на громадському транспорті. Також не відвідую перукарів, зачіски роблю собі самотужки.

Отже, як з’ясувалося, крім якихось особистих примх чи планових покупок, більшість опитаних ужгородців найбільше коштів витрачають на спожитки. Утім, поруч із цим, найчастіше краяни економлять теж таки на найважливішому – на власному здоров’ї, тобто на продуктах. Звучить досить дивно і доволі суперечливо… адже певною мірою їжа вказує на спосіб життя, вподобання, звички, статки… Бо ж як казав Людвіґ Фейєрбах, людина є тим, що вона їсть…

zakarpatpost.net