Чи вдоволені закарпатці курсом національної валюти

Минає непростий переломний вік. Затверджено новий бюджет на наступний і разом з ним за прогнозовано, що гривня у 2017 році вкотре знецінитися.

Зараз наші гроші є не єдиним засобом платежів, адже багато хто з підприємців встановлює ціни, виходячи з курсів валют, та й на ринках нерідко можна  розрахуватися і євро, і форинтами, і доларами… Тож із якими настроями чекають краяни січень?

Юрій Климко, економіст

-Зараз довкола гривні багато спекуляцій. Покращується естетичний вигляд, рівень захисту банкнот, тільки не міцнішає сама валюта. Парадоксально, але Міністерство соцполітики анонсує підвищення зарплат, але не каже, де братиме для цього гроші. Тож навряд чи у гривні перспективи дуже райдужні. Якщо 20 років тому ми сподівалися, що українські гроші будуть не просто папірцями, а сильною валютою, то зараз населення дещо розчароване. Причинами є інфляція, висока вартість комунальних тарифів, цін і багато інших чинників…

Валентина Юрчак, психолог

-На мою думку, гривня буде девальвувати й надалі. Якщо у 1996 році за американський долар давали 1 гривню 76 копійок, то нині долар – у середньому по 25 гривень. Експерти прогнозують, що у 2017 році курс буде 28-30 гривень. Крім того, якщо два десятиліття тому за гривню можна було придбати 120 грамів шоколаду, 3,5 кг солі, стільки ж – картоплі, 1,4 кг гречки, 1,2 кг цукру, 0,8 л олії, 1,2 л молока та 3,3 хлібини, то нині – хіба що одну дешеву цукерку, одноразовий пакет чи смужку лейкопластиру. Часи змінюються. Тому повинні змінюватися й ми… передусім ментально.  Труднощі й випробування роблять сильнішими і нас, і державу. Тому, переконана, кращі часи не за горами. Життя «тече по спіралі» і періоди спадів мусять змінитися підйомами.

Світлана Хома, історик

Аж не віриться, що з’явилася українська валюта ще за часів Київської Русі і була в обігу аж до XIV століття. Згідно з письмовими згадками, під час монголо-татарської навали срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з’явилися рублі. Крім того, гривні були грошовою одиницею УНР у 1918-1920 роках. Та суть не в тому. На жаль, у нас за 100 гривень можна купити трохи більше, ніж кілограм м’яса, американці ж за 4 долари можуть ситно прохарчуватися цілий день, а в Індії стільки коштує смартфон. Щодо літератури, то з наших зарплат можемо собі дозволити придбати хіба що одну художню книгу на рік. Прикро. Тому так званий ювілей національної валюти святкувати з особливим піднесенням важко.

Віталій Дан, юрист

За роки існування гривня знецінилася  майже у 15 разів. Так кажуть експерти. Колись справді за 10 гривень можна було так скупитися, що сьогодні й за 200 стільки придбати нереально. Виною – безграмотна економіка і особисті інтереси певного кола олігархів. Страждає ж, як завжди, просте населення. Це стосується і цін, і кредитування. Сотні, навіть тисячі краян стали заручниками ситуації, придбавши через банківські позики автомобілі та побутову техніку. Коли ж вони не можуть погасити борги, їх через суди притягають до відповідальності, адже відсотки зростають…

Антоніна Шип, працівниця фармакологічної компанії

Нас вчили, що гроші – це зло. У той же час усі розуміємо, що прожити без них не можна. Та й не такі вже наші гроші знецінені. Скажімо, за долар у Будапешті можна придбати одну газету. У нас же за 25 гривень можна купити цілу пачку періодики. Або ж у Сеулі долар коштує квиток на автобус у межах міста, у нас же за таку ціну можна проїхатися на таксі.

Слід зазначити, що ставлення закарпатців до гривні різне, більшість краян прагнуть реальних покращень і усе ж вірять, що рано чи пізно вони таки настануть, а також що курс української валюти знову зміцниться.

zakarpatpost.net