Закарпатські пенсіонери отримують приблизно на сто гривень більше, ніж раніше

У грудні закарпатцям провели масовий перерахунок пенсій, у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. В результаті у 211-ти тисяч пенсіонерів  зріс розмір виплат, в середньому на 108 гривень. Про це під час брифінгу в Закарпатській ОДА повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек. Також переглянуто розмір пенсії жінкам, які скористалися достроковим виходом на пенсію в 55 років.

«Працюючим пенсіонерам, розмір пенсій яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, виплачується 85 відсотків призначеного розміру. Водночас  не менше 150 процентів прожиткового мінімуму, що нині становить 1870 гривень.  Ця норма діятиме і протягом 2017 року», – поінформувала А. Пентек, повідомила zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

Посадовець також поінформувала про законодавчі зміни у пенсійній системі. З першого січня наступного року, зокрема, максимальний розмір  пенсії  не  перевищуватиме 10 тисяч 740 гривень. А заробітна плата працівника за місяць не може бути нижчою розміру мінімальної зарплати –  3 тисяч 200 гривень. «Внесено зміни й у Закон “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” для фізичних осіб-підприємців загальної системи оподаткування. Підприємець повинен відраховувати обов’язкову сплату єдиного соціального внеску в розмірі 704 гривень – 22 відсотки від мінімальної заробітної плати – незважаючи на те, чи отримувався дохід від здійснення підприємницької діяльності. Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, ця сума внеску має бути не менше 0,5 мінімального страхового внеску», – каже А. Пентек.

Нині на Закарпатті працює система централізованого призначення та виплати пенсій. Фахівці управлінь Пенсійного фонду у районах та містах, приймають документи для оформлення виплат, сканують їх та вносять у єдину базу. «Якщо всі папери подані згідно з вимогами, людина може отримати пенсію вже через десять днів після звернення», – зазначила А. Пентек.  Завдяки цій системі, пенсію можна оформити без прив’язки до місця проживання чи роботи.  Сьогодні працює і веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, який дає  можливість отримати практично всі послуги дистанційно, використовуючи електронний цифровий підпис.

 

zakarpatpost.net