Дешево і сердито: скільки коштує в Закарпатті накрити новорічний стіл

Перед святами ціни, як правило, зростають. Такий уже закарпатський менталітет, що покупцям замість акцій і знижок пропонуються звишки… Хоч ми до цього вже й звикли, та все одно хочеться заощадити,адже, бо ж крім продуктів потрібно ще й ялинку прибрати і подарунки рідним купити.

Індекс олів’є

Дивно, але салат, який із року в рік готують закарпатські господині, за  рік подорожчав  не сильно…. при тому, щоправда, що знецінилася заробітна плата і зросла вартість газу (деякі і інгредієнти потрібно варити). Вірити, чи  ні Державній службі статистики – справа особиста, але вона подає офіційні дані, на які ми й посилатимемося.

Отже, за даними держстату, ціни за рік зросли на 12,1%, а середня зарплата (дані за жовтень) — на 18,1%, або на 818 грн. Тобто реальна (без урахування інфляції) середня зарплата за рік збільшилася на 6%, або на 270 грн. При цьому салат олів’є в класичному для українців виконанні  подорожчав всього на 3,8%. Якщо приготувати його на шість персон, або по 300 г на кожного, страва обійдеться трохи дорожче, ніж у 71 грн. Рік тому такий же обсяг обійшовся б на 2 грн менше. Приріст вартості в розрахунку на їдця виходить символічний — 35 копійок на порції, – пише «Сегодня».

Для експерименту готуватимемо олів’є на шість персон по 300 грамів кожному. Для цього беремо 0,4 кг вареної ковбаси, що зараз коштує 24,1 грн, а торік вартувало 21.97 грн, мариновані огірки (у більшості господинь вони є вдома), 0,3 кг картоплі – 1,51 грн (1,78 грн торік), 0,1 кг моркви – 0.80 грн (1,04 у минулому році), 0,1 кг цибулі – 0,50 грн (1,07 – у 2015р), 4 яйця – 8,80 (було – 8,70 грн), 0,2 кг горошку – 12,60 грн (10,80 грн торік) і 0,3 кг майонезу – 9,60 грн (6,60 котував рік тому).

Не салатом єдиним, але й мандаринами…

Звичайно, яке свято без мандаринів… У багатьох вони досі асоціюються саме з Новим роком. А коштують тропічні фрукти від 25 гривень за кілограм…

Традиційне шампанське можна придбати у крамницях від 25 гривень. Торт – від 110, однак більшість господинь наполовину заощадять, якщо спечуть його самі.

Цукерки, на які так чекають діти, можна купити на вагу, а можна пакуночком, вартість якого складає 90-250 гривень.

Але ж іще потрібно курити сир, ковбасу, приготувати холодець, традиційні закарпатські голубці, котлети, відбивні, рулети… а це потягне не менше ніж на тисячу гривень.

Оскільки наступає рік Півня, дехто хоче в чарівну ніч ласувати саме курятиною, а хтось – навпаки – каже, що пернатий може розгніватись і взагалі… старожили радять наколи на Новий рік не їсти курятину, аби домашня птиця не розгребла гроші і щастя. Але це, звісно, забобони.

А коштує кілограм філе майже 80 гривень. Та й несуть наші курки дійсно золоті яйця,  які вартують 2,20 за штуку.

Якщо від м’яса ще дехто відмовляється (як-не-як піст), то рибу багато хто взагалі вважає традиційною новорічною стравою. Викласти ж за кілограм найдешевшої лускатої потрібно від 65 гривень.

Отже, за середніми підрахунками на новорічний стіл потрібно витратити не менше тисячі гривень. Якщо ж родина очікує на прийом гостей, то сума збільшиться рази. Можливо, вигідніше відзначити свято у ресторані?

Скільки планують витратити мешканці міста на святкову трапезу?

Кожен розраховує на власні кулінарні смаки та на родинні статки. Тут, як кажуть, не тільки на колір і смак, але й на гаманець… товариш не всяк.

Тому ми вирішили опитати кількох містян про те, як вони святкуватимуть і скільки планують витратити на новорічні наїдки.

— Приготую традиційно Олів’є, салат із крабових паличок, картоплю пюре із відбивними, кнедлики із квашеною капустою та фрикадельками, спечу якесь тісто і куплю шампанське. Святкуватимемо  лише з чоловіком та двома синами, у тісному сімейному колі. Нікуди не їздитимемо, дивитимемося телевізор. Планую вкластися в економ-бюджет  десь до 700 гривень. Хоча не впевнена, що такої суми буде достатньо, – каже Олена Мейсарош.

—Відзначатимемо з друзями у мене вдома. Готуватиме мені мама. Вона запече індичку, зробить салат і голубці. Каже, що трьох тисяч мало. На столі не буде чогось екстраординарного. Я купив червону рибу, ікру, ковбаси, сири, фрукти, – запевняє Валентин Подолей.

— Планую приготувати млинці із м’ясом, картоплю запечену із сиром та ребрами, смачну домашню піцу, кілька легких салатиків, гриби. Також я купила шинку та буженину. Торт спечу сама. Ще на стіл поставлю мариновані огірки, помідори, салат із капусти. Розраховую витратити десь 1500 гривень, – зізнається Оксана Коваль.

— Думаю, багато не витрачу. Зустрічатимемо Новий рік із коханим. Це – наше перше спільне свято. Зроблю канапки, куплю цукерки і якісь тістечка. Головне – не що їсти, а з ким. Розраховую, що витрачу десь гривень 300. Зате на подарунки вже в мене пішло кілька тисяч, – ділиться думками Аліса Товт.

Звичайно,  у кожного власні уподобання і цінності. Багато хто взагалі на свята виїжджає за кордон або в інші міста, хтось – усамітнюється, а хтось –  приймає гостей. Тож визначити точний алгоритм вартості закарпатського Нового року складно, адже ціна святкувань передусім залежить від кожної людини особисто… однак у загальному накрити стіл у цьому році коштує приблизно на відсотків 20 дорожче, ніж торік.

zakarpatpost.net