В Закарпатському музеї народної архітектури та побуту працює студія вишивки «Косиця»

Автентичні сорочки, виготовлені власноруч учасницями музейної студії, презентували днями в Ужгороді.

Рік тому в музеї народної архітектури розпочалося навчання в студії вишивки, що мало на меті навчити всіх охочих основним технікам вишивання, прийомам крою, показати все різноманіття орнаментальних мотивів вишивки Закарпаття.

Кінцевим результатом занять для кожного учасника мав стати готовий виріб (сорочка).

Протягом року відбувалися регулярні заняття в студії, вправляння у вишиванні різними техніками, детальне вивчення стародавніх сорочок із фондової колекції музею. Кропітка і наполеглива робота принесла чудові результати – автентичні сорочки, виготовлені власноруч учасницями музейної студії, презентували вчора, 28 грудня.

Найбільше здивувала Тетяна Заводяк, якій вдалося відтворити сорочку з Іршавського району та вишити дві сукні в етностилі з традиційними орнаментами. До речі, в одній із суконь Тетяна взяла участь у відомому ужгородському параді наречених. Натхнення, навички та знання вклали в свої бойківські сорочки Галина Мунчак та Вікторія Співак, котрі були своєрідним “двигуном” студії та разом із майстринею Тетяною Когутич налаштовували всіх учасників на продуктивну працю.

На цьому робота студії не закінчується, в наступному році музейні працівники разом із майстринею розпочнуть новий набір, щоб усі охочі змогли долучитися до важливої справи – пізнання вишивальних традицій нашого краю, їх популяризації та відтворення.

Сподіваємося, що музейні сорочки надихатимуть кожну з вишивальниць на створення власної неповторної автентичної сорочки. Адже, недарма народна приказка говорить “Своя сорочка – ближча до тіла”.