Автомобільні шахраї дурять закарпатців при купівлі та продажу автомобілів

Шахраї почуваються твердо на ногах, бо мають прикриття серед правоохоронних органів та у владних кабінетах.
На Львівщині та Івано-Франківщині діють автомобільні шахраї, внаслідок їхніх хитромудрих оборудок водіїв позбавляють транспортних засобів, які ті придбали цілком законно. Шахраї почуваються твердо на ногах, бо мають прикриття серед правоохоронних органів та у владних кабінетах. Тут має місце кримінал.

Уникнувши в суть питання, ми спробували скласти умовну схему афери. Такий собі молодик Богдан (так його назвемо) продає свій транспортний засіб за генеральною довіреністю. Покупець платить йому гроші. Потім цей Богдан домовляється з другом по справі Ігорем, ніби той боргує йому певну суму грошей. «Потерпілий» подає на «боржника» до суду. Суд виносить рішення про стягнення з боржника відповідної суми. Цей боржник голий-босий, без кола без двора, але має декілька транспортних засобів. Інформацію про транспортні засоби надає Центр національної поліції при УДАІ УМВС. Виконавча служба виносить Постанову про розшук цих т/з. Знайдений т/з забирають від водія. Справжній потерпілий залишається з нічим, бо по-доброму справу годі вирішити з аферистами, добритися справедливості в суді – марна справа.

Мукачівець Микола Чорній позбувся свого мерса, який придбав напередодні у одного знайомого, на другий день Великодня. Відтоді минуло понад сім місяців, а авто чоловіку так і не повернули. Шукав справедливості в Мукачівському міськрайонному суді, але безуспішно, бо ні для кого секрет, що українські суди – «найгуманніші суди у світі», правда, у переносному значенні слова. По допомогу потерпілий звернувся до редакції газети. Під час зустрічі з журналістом Микола розповів про ситуацію, в яку потрапив, та надав копії відповідних документів.

Великодня неприємність

У квітні цього року М.Чорній придбав транспортний засіб марки Mercedes-Benz Vito 108CDI, 1999 року випуску, днз. АТ1377ВС від Симчини Ярослава Івановича, жителя села Бобовище Мукачівського району. Декілька днів машину лагодив, бо збирався з сім’єю відвідати родичів на Львівщині. Другого травня, на другий день Великодня на СП «Нижні Ворота» мерседес тимчасово затримали і помістили на арештмайданчик, бо сказали, що він у розшуку як майно боржника.

– На посту в Нижніх Воротах нас зупинили і сказали, що на цю машину накладено арешт Рожнятівською виконавчою службою, бо її власник Вірстюк Володимир з Калуша боргує комусь там гроші, – Микола переповідає хронологію подій. – Жодного документа не показали, сказали, що ця інформація є в комп’ютері. Інспектор роти №5 батальйону УПП в м.Ужгород та Мукачеві рядовий поліції Расп(ч)упкін (своє прізвище поліцейський написав нерозбірливо) у присутності двох свідків склав Акт огляду та тимчасове затримання транспортного засобу і видав мені на руки копію Акту. Від мене забрали машину і ключі, у мене залишився техпаспорт та страховка на машину. Поліцай сказав, що машина стоятиме тут доти, поки я не вирішу питань з виконавчою щодо арешту мерса. Дав мені номер телефону жінки, відповідальної за стоянку. Після вихідних телефонував їй, вона сказала, скільки треба буде платити за кожну добу.

– Протягом 46 років свого життя купував декілька машин, всі по довіреності. Довіряв людям. Ніколи не мав проблем, – каже чоловік. – У мене був старий бус, вирішив його продати, а придбати трохи кращий. Один знайомий сказав, що його друг продає ту машину, яку я раніше бачив і знаю, що водій їздив на ній за кордон. Купив я машину в Симчини Ярослава з Бобовища. Заплатив йому гроші у сумі 79 695 грн., на той час це було три тисячі 200 доларів, про що він написав розписку. Славік дав мені техпаспорт на прізвище Вірстюк В.В. та довіреність. Ще 13 березня 2013 року Симчина отримав генеральну довіреність на право експлуатації транспортного засобу з правом продажу від Вірстюка Володимира Володимировича. Коли я взяв ту машину, вона була запущена, бо господар не їздив на ній певний час. Підремонтував її.

Рожнятівська виконавча служба у курсі справ аферистів

Після свят Микола Чорній поїхав до Рожнятіва.

– Вирішив піти напряму до начальника Рожнятівської виконавчої служби, але його не було, зайшов у якийсь кабінет, там сиділо двоє працівників – чоловік і жінка, розказав їм ситуацію. Мені видали копію Постанови про розшук майна боржника від 24 вересня 2015 року, в якій державний виконавець Сус Олег Ігорович постановив, що боржнику Вірстюку Володимиру Володимировичу (адреса: смт.Рожнятів, вул.Гагаріна, 33) належить аж 9 (!) транспортних засобів (за №1 у цьому списку є і мерс, який я купив) і всі вони оголошені в розшук, бо дані тз відсутні за місцем проживання боржника. А боргує Вірстюк Вориняку Роману Богдановичу, який проживає за адресою: м.Дрогобич, вул.М.Старицького, б.23, кв.25, не таку вже і велику суму – 62 238 грн. Рожнятівський районний суд виніс рішення стягнути з Вірстюка В.В. 62 238 грн. та 712 гривень судових витрат по справі. Це чистої води афера. Від галицьких аферистів потерпіло ще щонайменше 8 чоловік.

Працівник виконавчої служби сказав, що поки мій транспортний засіб буде під арештом, я можу оформити його на зберігання, аби не платити зайвих грошей за стоянку на арештмайданчику. Я дав ксерокопії всіх необхідних документів. Сказали, що треба зачекати начальника, він має поставити підпис. Залишив їм номер мобільного і пішов прогулятися містом, попити кави. Десь за півтори години зателефонував той хлопець і сказав, що не можна мені брати машину на зберігання. Питаю, чому. «Так сказав начальник», – відповів хлопець. Я повернувся туди, але працівники не змогли мені видати того документа, а начальника вже не було.

Отже, Рожнятівська державна виконавча служба в курсі справ аферистів. Далі ще цікавіше. Буквально за декілька днів Микола зателефонував тій жінці, вона сказала, що машину з арештмайданчика забрав Вірстюк В.В.

Виникає декілька питань: як Вірстюк дізнався, що машина на арештмайданчику в Нижніх Воротах ? І як її могли віддати йому, якщо техпаспорт і страховка у Миколи Чорнія? Поліцейські яким законом керувалися?

Зухвалий аферист

Микола телефонував Вірстюку, але той говорив зухвало, казав, що може мерс віддати за викуп. «Я питав, скільки він хоче. Він сказав, аби я приїхав до нього, переночую і тоді «порішаєм». Коротше кажучи, говорив по-крутому, він молодий, 27 років. Я не ризикнув їхати. Питав його, яким чудом він забрав ту машину. Посміхаючись, сказав, що то його машина». Машину продав у 2013 році, а в розшук подали у 2015.

Ще один промовистий факт!

19 липня 2016 року старший державний виконавець Рожнятівського районного відділу ДВС ГТУЮ в Івано-Франківській області Вагилевич В.М. виносить Постанову про звільнення майна боржника з-під арешту, бо до даної установи поступила заява від стягувача Ворика Р.Б. про погашення боргу боржником Вірстюком В.В.

Вірстюк потерпілий?

У телефонній розмові з журналістом Володимир Вірстюк назвав себе потерпілим. «Машина моя, за неї мені ніхто не віддавав гроші чотири роки. Ще за три машини мені боргують», – сказав. Коли я попросила його прокоментувати, що в документі виконавчої служби вказано, що він є власником дев’яти транспортних засобів і всі вони оголошені у розшук, Вірстюк занервував і підвищеним тоном став засипати мене запитаннями: «Що ви хочете від мене? Ви хочете привезти мені гроші, 18 тисяч доларів, за три машини? Все, до побачення». І кинув трубку. Нашої розмови є диктофонний запис.

P.S. В одних документах вказано, що Вірстюк В.В. проживає за адресою: смт.Рожнятів, вул.Гагаріна,33, Рожнятівського району Івано-Франківської області, а в інших друга адреса: вул.Січових Стрільців 34б, кв.102, м.Калуш Івано-Франківської області.

P.S.2. Аби невинні люди не потрапили на гачок шахраїв, правоохоронні органи повинні відкрити кримінальну справу і вивести на чисту воду автомобільних аферистів…

Тетяна ГРИЦИЩУК, газета «НЕДІЛЯ», спеціально для zakarpatpost.net

zakarpatpost.net