Світ ґудзиків закарпатської умілиці

Виявляється, ґудзики можна використовувати не тільки для фіксації одягу, чи як декоративну прикрасу…  Із них виходять надзвичайно цікаві творчі композиції, правда, за умови, що створює їх людина, закохана у хенд-мейд.

Хустська фантазерка

Пані Ірина рукоділлям займається всього два роки, та має вже надзвичайно багатий доробок авторських витворів. Фантазує вона і над паперовими композиціями, і з природними матеріалами, і з квітами. Утім… найбільше працювати умілиця любить саме з ґудзиками.

-У дитинстві я ні до чого не мала хисту. Підготувати домашні завдання з малювання та з трудового навчання без допомоги батьків не могла, – скромно зізнається жінка. – Якось треба було зробити аплікацію на роботі, тоді вперше й спробувала ази рукоділля. А вже згодом, перебуваючи у декретній відпустці, маючи вільний час, почала цікавитись хенд-мейдом. Захотілося новизни в житті, чогось неординарного.

Слід зазначити, що Ірина Мелай за фахом вихователь. Раніше працювала у одній із дошкільних установ міста, а зараз – у навчально-реабілітайному центрі для дітей з особливими потребами. Ні дизайнерську, ні художню освіту майстриня не здобувала, усього навчилася самотужки.

-Дивилась відео-уроки в Інтернеті, пробувала, експериментувала. Вдавалося не відразу, але поступово роботи ставали все кращими, – ділиться думками пані Ірина. – Зараз же маю певні здобутки. У роботі, до слова, завжди використовую виключно природні матеріали, такі, аби діти могли з ними бавитись, щоб вони були безпечними. Маю чимало макаронних композицій та іграшок із гороху, горіхів, жолуді, рису, шишок, зі стрічок, із яєчних лотків, з пластику, із квітів, з усього, що є в господарстві.

Працює над своїми виробами майстриня переважно вночі, каже, що окремі речі може змайструвати за годину, але над деякими доводиться потрудитись і кілька тижнів.

-За один вечір можу зробити дві-три декоративні пляшки, обмотані нитками і оздоблені ґудзиками, кілька аналогічних сердечок, але над габаритними роботами працюю довго, до місяця – зізнається умілиця.

Ґудзикова веселка

Ірина Мелай переконана, що навчитись робити рукотворну красу може будь-хто, головне – мати бажання, терпіння та творчу уяву.

-Ручна робота заспокоює, дозволяє «відключитись» від буденних речей і поринути у світ високих ідей. Моє хобі – така собі психотерапія, як для когось в’язання, або вишивка. Між іншим, із ґудзиків можна робити дуже цікаві листівки, оздоблювати ними не лише одяг, але й взуття, сумки, виготовляти браслети, намиста, персні, сережки, приколки у волосся, «малювати» ґудзикові картини, настінні панно, робити рамки для фотографій, подушки, усілякі сувеніри… Розмаїття кольорів дрібненьких круглих пластмасових чи залізних пластинок дозволяє зробити світ довкола себе більш яскравим і веселим, – запевняє Ірина Мелай. – Навіть якщо повітряну кульку надути  і обклеїти ґудзиками – вийде така собі чудернацька модель простору, власний глобус, оздоблений уламочками фантазій. Звичайна проста річ може подарувати масу позитивних емоцій дітям, які дуже полюбляють мистецтво, загадки та строкаті кольори.

А надихає майстриню на творчу «хвилю» все, що її оточує – перехожі на вулиці, продукція у сувенірних магазинах, світлини у газетах, журналах, соцмережах, сама природа… та й життя…

-Навіть ковток кави інколи може слугувати потужним джерелом натхнення, – усміхається хустянка. – А робота з ґудзиками зовсім нескладна. Треба мати лише багато підручних матеріалів, ножиці, голку, нитки або дротики, скотч або клей. Як правило, найбільше хороших ідей з’являється саме під час виробничого процесу. Мені подобається приносити людям радість, дарувати свої вироби іншим. Саме їхнє щире захоплення є найпотужнішим стимулом для подальшого самовдосконалення. Адже іноді одного теплого погляду достатньо, аби розтопити крижане серце. Так і в мистецтві – досить, аби хтось один похвалив витвір, як одразу хочеться робити нові й нові унікальні речі. Усі ж ми прагнемо проявити себе, показати іншим власне «я», свою оригінальність, самобутність і неповторність.

У майбутньому пані Ірина мріє побувати на одній з міжнародних виставок хенд-мейду, знайти якомога більше однодумців, а також обмінятися досвідом із іншими майстринями.

-Наше сучасне життя є дуже напруженим,  тож, переконана, що щасливий  той, хто має якесь захоплення, може відволіктися. Моє ґудзикоплетіння дозволяє зняти внутрішню напругу, отримати задоволення від результату праці, адже мистецтво, як і молитва, здатне зцілювати тіло і душу, – переконана Ірина Мелай.

Марина АЛДОН,  ексклюзивно для zakarpatpost.net