Новину про останнє місце Закарпаття в рейтингу роботи в ОДА називають фейком

Поширена деякими обласними інтернет-виданнями інформація про те, що Закарпатська ОДА займає останнє місце в рейтингу роботи, не відповідає дійсності. Фейкова новина з’явилася з подачі одного з користувачів Фейсбуку, котрий на основі матеріалів громадської організації (яка моніторить дані системи ProZorro й створила умовний рейтинг областей за відкритістю для бізнесу) оприлюднив у себе на сторінці перекручену інформацію. Зараз дана інформація видалена користувачем, а вказані громадською організацією дані є дуже умовними й до ОДА практично не мають відношення. По-перше, ОДА зі своїми двадцятьма структурними підрозділами займає мізерну частку в загальній картині державних закупівель, що відбулися й відбуваються на Закарпатті. Бюджетними коштами розпоряджаються також органи місцевого самоврядування (міські, районні, сільські та селищні ради), силові, контролюючі та правоохоронні органи, представництва центральних органів державної влади, які не підпорядковуються ОДА, тощо, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

По-друге, протягом 2016 року з усіх торгів, що проводилися на Закарпатті за бюджетні кошти, 71,2% були оголошені за конкурентними процедурами, і тільки 28,8 – за неконкурентними. Усього через систему ProZorro було оголошено 5,09 тисяч тендерів на планову суму 2,71 мільярда гривень, економія при цьому – 33,3 мільйони гривень. По-третє, зіставлення областей за витраченими сумами бюджетних коштів і складання на основі цих даних рейтингу є некоректним, оскільки різні області мають різне фінансування з бюджетів різних рівнів.

ОДА закликає журналістів зважено ставитися до інформації, яку поширюють громадські організації, і не публікувати для своїх читачів створені в соцмережах фейкові новини.

zakarpatpost.net