Чому закарпатці платитимуть за електроенергію більше, ніж німці?

Попри вже захмарні тарифи, від 1 березня ще на 25% українські та іноземні олігархи підвищують ціни на електричну енергію.

Після Різдвяних свят на українців чекає черговий сюрприз від енергетиків. Цього разу ще на 25% дорожчає електроенергія. Вочевидь, урядовці разом з енергетичними багатіями вирішили «добити» людей захмарними тарифами. Підвищивши до критичного рівня ціну на газ, що потягнуло за собою зростання вартості опалення та інших тарифів, тепер людей вирішили взагалі позбавити можливості скористатися благами цивілізації.

Від 1 березня вчергове підвищать тариф на електроенергію для населення з 1,29 грн. до 1,68 грн. за кВт/год., для тих, хто споживає від 100 до 600 кВт, пише “Погляд“.

Так званий пільговий тариф, до 100 кВт, якого вистачає хіба що на  освітлення, зросте на 26%, з 0,714 до 0,90 грн. за кВт/год.

Це уже п’ятий раз підвищують тарифи на електроенергію від квітня 2015 року. Тариф за цей період зріс у 3,5 раза (!). Таке підвищення мотивують тим, що для населення середньозважену вартість електроенергії довели до рівня собівартості – 122,83 коп. за кіловат.

Поки ціна на електроенергію продовжує зростати, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕ), ухвалила рішення знизити гуртово-ринкову ціну електроенергії з 1 січня на 10% і з 1 квітня на 5,8%. Однак електропостачальники не зважають.

Приватні обленерго, які отримують надприбутки, навіть чути не хочуть про зниження тарифів. І це зрозуміло, адже компаніями, які свого часу продали майже за безцінь, нині володіють українські та російські олігархи. За даними порталу «Інсайдер», акції 27 компаній обленерго належать п’ятьом українським олігархам. Лідером за кількістю активів є російська «VS Energy», яка належить російським бізнесменам Михайлу Спектору, Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну і колишньому віце-спікеру Держдуми РФ Олександру Бабакову. А 45% акцій Чернівціобленерго належить якраз  «VS Energy».

Гуртова ціна на електроенергію вища, ніж в Європі

Щоразу підвищуючи тарифи на електроенергію, в НКРЕ стверджують, що роблять це згідно з меморандумом з МВФ. Щоправда, про які меморандуми йдеться та звідки беруть такі цифри, для пересічних українців, невідомо. Бо за словами експертів, гуртово-роздрібна ціна на електроенергію в Україні уже на 50% дорожча, ніж у країнах Центральної Європи.

Зокрема виконавчий директор інвестиційної компанії «Concorde Capital» Андрій Герус ще влітку після чергового підвищення ціни на електрику зазначив, що після впровадження «роттердамської формули» торік у квітні гуртово-роздрібна ціна зросла на 26%, а вона вже тоді була на 20%-30% вищою за центральноєвропейські ціни. А після коригування тарифів улітку електроенергія для українських споживачів стала на 46%-56% перевищувати центральноєвропейські ціни. Нині, зважаючи на чергове підвищення тарифів з березня, для українського споживача електроенергія стане ще дорожчою, аніж для європейців, уже близько на 75%.

Ольга МАКСИМЮК

zakarpatpost.net