У Броварах за побори звільнятимуть директорів шкіл, у Закарпатті збирати кошти з батьків – нормально

Традиційно у багатьох навчальних закладах Закарпаття батьківська плата на потреби класу є нормальним явищем, адже значна частина видатків державних шкіл фінансується з батьківських кишень.

Існують навіть спеціальні каси, тож батьки щомісяця збирають певні кошти. Купують мило, туалетний папір, часто крейду, серветки тощо… А от у Броварах гостро взялися вирішувати проблему. Про це йдеться на сайті «Педпреса».

Оскільки батьки учнів поскаржилися на те, що у школах і дитсадках немає засобів для чищення, а керівники закладів збирають із них гроші, питання винесли на обговорення під час наради керівників освітніх установ.

«Ми зробили останнє китайське попередження щодо ситуації, коли з батьків вимагають кошти. Якщо ще раз почуємо від батьків, що хтось збирає кошти на миючі засоби, будемо таких керівників звільняти. Має бути план від управління освіти щодо закупівель засобів для чищення поквартально», — заявив міський голова Броварів Ігор Сапожко.

У той же час в Закарпатті за кошти батьків купуються не тільки подібні дрібниці. У багатьох містах і селах області батьки оплачують як у дитсадках, так і в школах серйозні ремонти, купують вікна, двері, килими, спортивний інвентар, люстри, навіть класні дошки.

Звісно, нерідко між ними виникають навіть скандали, оскільки далеко не всі можуть знайти потрібну суму, дехто не має грошей на найнеобхідніше…

Напевно, добрий досвід Броварів було б доцільно перейняти й нам. Незважаючи на те, що фінансування закладів освіти є недостатнім, повинні бути плани закупівель, у які  мають вноситись побутові витрати.

zakarpatpost.net