Ужгородцям покажуть забуті картини Глюка

До 105-річчя від дня народження художника 9 лютого в Ужгороді відкриється виставка робіт Гаврила Глюка.

Родина митця зізнається, що організаціями виставки постійно займалася мати, проте її вже немає серед живих. Отож, онуки спробують самотужки вшанувати свого талановитого діда. Обіцяють, що хоч виставка пройде й без нових полотен, адже художник помер у 1983 році, проте будуть представлені роботи, які протягом чверті століття ніхто не бачив. Їх доставлять до Закарпатського художнього музею з приватних колекцій. Відомо, що Глюк зображував здебільшого лісорубів та людей праці. Ніколи не писав на замовлення радянської влади. Також митець має багато малюнків для дитячих книжок.

Онук художника Йосип Гомокі приніс із собою славнозвісну срібну медаль, яку присвятили Гаврилу Глюку у 1958 році на Всесвітній виставці образотворчого мистецтва у Брюсселі. Подібної нагороди немає жодний художник в Україні. Медаль Гаврило Глюк отримав за картину «Лісоруби». Картина була намальована на величезному холсті, який зі шматків зшивав сам художник. Раніше такого розміру холстів просто не існувало.

Як розповіли онуки художника Олександр Александров та Віктор Гомокі газеті «Наш Ужгород», художнику забороняли виїздити за кордон. Натомість його картини об’їхали весь світ. Сьогодні деякі його полотна зберігаються у членів королівської родини в Іспанії, деякі – знаходяться у колекціонерів в Новій Зеландії.

Альона КОЛОДІЙ, газета «Наш Ужгород»,  ексклюзивно для zakarpatpost.net