Як закарпатцям правильно зігрітися взимку?

Узимку від обмороження страждає чимало краян. Зокрема, цей січень видався справді морозним. Тож як закарпатцям найкраще зігратися?

Розповідає лікар Роза Цалланова:

“Розтирати шкіру обличчя рукавичкою і тим більше снігом не можна! Жорстка матерія може пошкодити шкіру, що постраждала від морозу шкіру і викликати мікротріщини, в які пізніше може потрапити інфекція. Відновити кровотік в замерзлій зоні допоможуть легкі масажні рухи, які краще виконувати теплими руками. При перших симптомах замерзання або обмороження (почутті печіння і легкого поколювання) краще переміститися в тепло і випити гарячого чаю. Якщо такої можливості немає, знайдіть тихе місце (на вітрі отримати обмороження можна навіть при нульовій температурі) і почніть рухатися. Якщо дозволяють обставини виконуйте нахили, присідання, згинайте руки і ноги. Принаймні поперемінно напружуйте і розслабляйте м’язи рук, ніг і сідниць прилив крові до них допоможе зігрітися”, – каже медик.

Слід зазначити, що в багатьох населених пунктах області діють пунти обігріву. Проте звертаються туди, як правило, найбільш нужденні.

zakarpatpost.net