Про проблеми в роботі з переселенцями йшлося під час круглого столу в Ужгороді 

24 січня, в Закарпатській ОДА відбулося розширене засідання круглого столу на тему «Актуальні питання та проблеми в роботі з внутрішньо переміщеними особами в Закарпатській області».
У заході взяли участь представники Центру зайнятості, Пенсійного фонду, департаментів соцзахисту, охорони здоров’я, освіти та науки, директори Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області В.Попадинець та Ужгородського МЦ М.Давиденко. До обговорення долучилися й представники ГО «Неємія», БФ «Карітас», ГО «Закарпаття-Донбас», ГО «Веста», переселенці з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, радник Мінсоцполітики з питань ВПО області Анжела Бабкіна.

Як зазначив заступник начальника Управління ДСНСУ області Богдан Ількович, станом на 24 січня 2017-го року в області зареєстровано 4209 внутрішньо переміщених осіб, з яких 3921 прибула із зони АТО, 288 – з окупованого Криму. Найбільше ВПО мешкає в Ужгороді – 1861 особа, в Мукачеві – 898.Наразі 654 особи покинули наш край.

Заступник директора департаменту соцзахисту населення ОДА Наталя Омелянюк каже, що всього з 2014-го року за довідками до управлінь соцзахисту звернулося 5111 осіб. Наразі отримали адресну допомогу понад чотири тисячі громадян. Усього в 2015-му році переселенцям було виплачено понад 18 млн. грн. допомоги, у 2016-му році – 14 млн. 308 тисяч.

Серед питань, які нині чи не найбільше турбують переселенців – це проблеми з житлом. Як зазначив директор Ужгородського МЦ з надання БВПД Михайло Давиденко, до центру зверталися переселенці, які проживають у готелі «Закарпаття», із скаргами на високу вартість проживання та недостатній рівень відшкодування: проживання у готелі обходиться у кілька тисяч гривень на місяць. Нині тут мешкає 14 родин, серед яких більшість пенсіонерів та багатодітних родин. Переселенка зі сходу, мати п’ятьох дітей, переконана, що саме через труднощі з житлом, роботою та безгрошів’я багато хто був змушений повернутися на малу батьківщину…

За інформацією Михайла Давиденка, з 5 січня цього року, завдяки внесеним змінам до Закону «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи виділені в окрему категорію громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці системи БПД готові надати їм якісну правову допомогу із будь-яких питань.

Представниця ГО «Закарпаття – Донбас» Тетяна Хорошилова щиро подякувала всім, хто опікується долею ВПО та запропонувала створити інформаційний простір, на якому переселенці могли б ставити злободенні питання держслужбовцям та отримувати на них офіційну відповідь.

Підсумовуючи зустріч, заступник голови ОДА Олександр Петік зауважив, що «ми всі разом повинні консолідувати зусилля, аби допомогти переселенцям якомога швидше адаптуватись та вкоренитися на закарпатській землі».

Оксана ДУДАШ, фото автора

zakarpatpost.net