У Мукачеві ділять лікарню між містом і районом. Як бути пацієнтам?

Ситуація з лікуванням мешканців Мукачівщини у лікарні міста: район боргує 9,6 млн., мешканцям й надалі надають медичну допомогу, – інформує zakarpatpost.net Мукачівська міська рада.

Минулоріч Мукачівська центральна районна лікарня, яка є міським комунальним закладом надала мешканцям району медичних послуг на 35, 6 млн. гривень.

Натомість з районного бюджету заклад отримав лише 26 млн, і наразі район й досі боргує за 2016 рік більше 9,6 млн. гривень за лікування мешканців Мукачівщини , – пояснює ситуацію з фінансуванням лікарні начальник відділу охорони здоров’я Мукачівського міськвиконкому Любов Мандзич. Попри цей факт, лікарня й надалі надає медичну допомогу мешканця району. В січні майже півтисячі мешканців Мукачівщини отримали медичну допомогу в Мукачівській ЦРЛ.

У 2016 році в лікарні міста серед пацієнтів, які отримували меддопомогу – майже 50% саме мешканців району. В структурі наданих послуг в умовах амбулаторно – поліклінічного обслуговування мешканці району становлять 25 % від загальної кількості наданих медичних послуг.

Водночас Любов Мандзич зазначає, що минулоріч коштом міського бюджету для лікарні придбано обладнання на 6,8 млн. гривень, проведено капремонт хірургічного корпусу на 1,77 млн. І з району знову ж таки для цього не виділялися кошти. Окрім того, коштом міста 92 мешканці району отримали повний курс хіміотерапії на суму майже півмільйона, ще 7 мешканці району отримали кошти на ендопротезування.

Незважаючи на борг за минулий рік, і на цей рік у бюджеті району передбачено таку ж суму, як і на 2016 рік – всього 26 млн. При цьому не врахували ріст цін на медикаменти та підвищення заробітної плати в середньому на 40%. Із цих коштів достатньо: 21,5 млн. – 70% фонду заробітної плати медичних працівників, що обслуговують населення району від потреби у 2017 році; 5 млн. на медикаменти, або 51 грн на 1 ліжкодень; 500 тис. на харчування, або 5 грн. на 1 ліжкодень.

« При цьому район кошти на лікування має, адже отримає у 2017 році 74 млн. медичної субвенції. В районі вирішили майже 70% субвенції спрямувати на медичну допомогу у закладах першого рівня і лише 34% – на лікарню другого рівня, тобто ЦРЛ. Хоча мало б бути навпаки. Минулого року в дільничних лікарнях району лікувалося 2 тисячі мешканців, а в ЦРЛ –10 тисяч. І попри це район скеровує кошти на дільничні лікарні. В районі є кошти на лікування мешканців Мукачівщини у ЦРЛ, але нема політичного бажання виділяти для цього гроші», – резюмує Любов Мандзич.

zakarpatpost.net