Владика Феодор звершив богослужіння в Михайлівському храмі Ужгорода

Під час богослужіння владика звершив хіротонію в сан священика випускника Одеської духовної семінарії Іоана Совтан.

5 лютого в неділю про митаря і фарисея керуючий Мукачівською єпархією, Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив архієрейське богослужіння в Свято-Архангело-Михайлівському храмі Ужгорода (с. Минай).

Перед початком богослужіння архіпастиря при вході в храм зустрічав настоятель громади − протоієрей Іван Ваш, повідомляє Єпархіальний інформаційний відділ.

Під час промови до присутніх, владика сказав наступне: «Митар і фарисей − два образи життя людей віруючих, прообрази того, як нам всім потрібно ходити до храму Божого і яким чином возносити свої молитви до Творця і Вседержителя. Якщо людина вважає себе достойною у чомусь, то так вона уподібнюється фарисею з нинішньої євангельської притчі, який собою вихвалявся. Усі без винятку преподобні отці, навпаки, старалися принизити себе перед іншими, смирити і, певною мірою, занадто вказати на свої немочі. Смирення є головним добродіянням, бо ж хто смиряється, буде вознесений, а хто возноситься − того смирить Господь», − наголосив владика.

В кінці архіпастир призвав на усіх Боже благословення.
Вже з цієї неділі розпочинається підготовка до великого посту. Євангельське читання пропонує для повчання вірянам притчу Христа про митаря і фарисея (Лк. 18: 10-14), від цієї оповіді отримав назву і перший підготовчий тиждень. В богослужбовому просторі Церква використовує книгу Тріодь Пісна.

На богослужінні в цей день, починаючи з вечірні, співають особливі піснеспіви — стихири, пов’язані з притчею про митаря і фарисея, проводячи аналогії з людьми. Йдеться про те, що одні з них —праведні у вчинках, але схильні до гордого фарисейства; а інші — грішні в способі життя, але здатні до смирення і щирого, митаревого покаяння.

https://zakarpatpost.net