П’ятнадцятирічний ужгородець – у фіналі конкурсу World Robot Olympiad від Google

15-річний Марк Дробнич розробив платформу для роботів під назвою ELFi robots, і хоче зробити їх створення доступним кожному. Для цього хлопець запустив кампанію на Kickstarter: щоб досягнути поставлену ціль, йому потрібно зібрати 33 тисячі фунтів. Як розповів Марк Inspired, зараз він презентує свою ідею у фіналі World Robot Olympiad в столиці Катару.

Минулого року ми вже писали про цього здібного школяра з Ужгорода: влітку 2014 року Марк потрапив до фіналу Google Science Fair, престижного наукового конкурсу для молоді. Його проект, який називався “Шкільний презентаційний мікроскоп з дистанційним управлінням”, увійшов до числа 15-ти фіналістів, яких було відібрано журі Google в ході конкурсу. Марк навчається в хіміко-біологічному класі Ужгородської гімназії, і з самого дитинства проявляє інтерес до конструкторських рішень та науки, повідомляє inspired.

Мікроскоп для Google Science Fair хлопець зібрав самостійно, використовуючи запчастини конструктора LEGO. Така ж концепція лежить в основі ELFi Robotics: люди отримають набір інструментів та програмного забезпечення, за допомогою якого зможуть самостійно зібрати робота-іграшку. Роботи, створені на базі ELFi Robotics, можуть комунікувати з людьми англійською мовою – підтримка інших мов, за словами Марка, очікується незабаром.

Проект школяра включає також запуск RoboMarket, де користувачі зможуть докуповувати необхідні деталі та додатки, щоб створювати власних роботів. На сайті проекту можна відстежити прогрес підготовки до його повноцінного запуску: механічна частина готова вже на 95%, а софтова – на 80%. Асистує та допомагає йому в цьому всьому його батько, Олексій Дробнич.

До кінця кампанії на Кікстартері залишилось трохи більше місяця.

zakarpatpost.net