Корисні поради для збереження здоров’я

Народна мудрість з допомогою лікарських рослин тисячоліттями рятує людство від багатьох недуг.

Цілющі рецепти від діда-прадіда на основі буковинсько-карпатських трав чи не найбільший дар природи. З сивої давнини людина використовувала блага рослинного світу для полегшення своїх недуг. Спостережливість і народна мудрість спершу заклали основу використання рослин у лікуванні, а згодом, з набуттям досвіду, допомогли створити вагомий арсенал помічних лікарських рецептів, пише «Погляд».

Щоб не докучав ревматизм

– Столову ложку суміші цвіту липи і бузини чорної, трави звіробою (1:1:1) залити склянкою окропу, кип’ятити 20 хвилин. Настояти 30-40 хвилин. Пити по склянці настою два рази на день до їди.

– 5 г суміші листя берези і кропиви та трави фіалки триколірної залити склянкою окропу, кип’ятити 20 хвилин. Вживати по склянці настою два рази на день до їди.

– 15 г суміші квіток волошки синьої і календули, ягід ялівцю звичайного, кори крушини ламкої, квіток бузини чорної, листя кропиви, кори верби білої, трави хвоща і листя берези (1:1:1:1:2:2:4:4:4) залити 0,5 літра окропу, кип’ятити 10 хвилин. Настояти 30-40 хвилин. Вживати по півсклянки настою 4-5 разів на добу до їди.

– Лікування бджолами (якщо у вас нема на них алергії!). Беруть бджолу за крильця і прикладають до хворого місця, щоб вона вкусила. На другий день треба отримати 2 бджолиних жала (через 4-6 сантиметрів), на третій день – 3 і так до 5-ти жал; через один-два дні, навпаки, розпочинати від 5 укусів на день до одного. Якщо хвороба не пройде, то повторити це лікування через тиждень.

– Кілограм сінної трухи зі старої копиці насипати в марлевий мішечок і кип’ятити 30 хвилин у 5-6 літрах води. Цей відвар вилити у ванну, додати гарячої води (яку тільки може терпіти хворий). Сісти у ванну і накритися повністю плівкою, щоб пара не виходила, додавати гарячої води протягом всієї процедури (45 хвилин – 1 година). Таку ванну приймати щодня або через день на ніч.

– Ягоди ялівцю звичайного (50 г) кип’ятити у 5-6 літрах води 30 хвилин, додати до ванни, яку слід приймати при температурі 38-40 градусів за Цельсієм протягом 20 хвилин.

– Півбанки (0,5 л) свіжого листя і квіток акації жовтої подрібнити і утрамбувати, залити 70% спиртом, настояти два тижні в теплому темному місці. Натирати настойкою хворі місця.

– Подрібнену шипшину коричну (1,5 склянки) покласти у літрову банку, залити 0,5 літра 40% спирту або горілки. Настояти у теплому темному місці три тижні. Вживати по чайній ложці тричі на день 3-4 дні, потім збільшити об’єм вживання до 1/4 склянки (при ревматизмі суглобів).

Корисні рецепти вбережуть здоров'я

П’яткові шпори: позбуваємося болю
– Суміш кухонної солі і питної соди (1:1) розчинити у теплій воді. Потім підігріти її до 38-40 градусів за Цельсієм і парити ноги перед сном. Процедуру виконують протягом місяця.– Насіння льону (0,5 склянки) залити склянкою молока і варити на малому вогні, доки не утвориться кашка. Гарячу кашку накладають на марлеву пов’язку, яку прикладають до місця утворення шпори на ніч. Бажано залишити компрес на цілий день. І так робити протягом 2-3 тижнів.

– Зварити накруто свіже куряче яйце, додати 15 г скипидару, 15 г есенції оцту і добре перемішати. Суміш прикласти до хворого місця і обв’язати ногу. Повторювати щодня протягом 2 тижнів.

Коли здолав радикуліт
– Чайну ложку спиртової настойки лавра благородного втерти у хворі місця, перев’язати теплою вовняною хусткою на ніч. Повторити 2-3 рази.

– Сирий корінь живокосту лікарського (100 г), подрібнений на тертці, добре змішати із 2 столовими ложками спиртової настойки лавра благородного (1:10). Робити з цієї кашки компреси на ніч. Рекомендовано при випадінні хребців.

– На аркуш друкарського паперу нанести тонким шаром гумовий клей, з’єднати з другим аркушем паперу та прикласти на 5 хвилин на хворе місце, перев’язати теплою хусткою. Повторювати декілька разів, готуючи нові аркуші і збільшуючи тривалість їхьої дії з 5 до 15 хвилин.

– 10 плодів кінського каштана розтерти, додати постоловій ложці свіжого свинячого смальцю і камфорної олії, добре перемішати. Робити марлеві пов’язки на хворі місця.

– Листя евкаліпта (100 г) залити 0,5 літра 40% спирту, настояти два тижні. Натирати хворі місця.

Проти гнійних ран та пролежнів 

– Приготувати мазь для лікування пролежнів: кору дуба, бруньки тополі і свіже вершкове масло (2:1:7) покласти у посуд, перемішати і залишити на ніч у теплому місці. Вранці нагріти на малому вогні до кипіння, відтиснути теплим у банку. Змащувати уражені місця.

– Змастити уражені місця олією обліпихи або накласти з неї пов’язку.

– Суху траву полину (30 г) залити 0,5 літра окропу, настояти 1-2 години. Використовувати настойку для примочок, компресів. Можна використовувати свіжий сік полину.

– 10 г суміші квіток ромашки, трави фіалки триколірної, трави хвоща, звіробою і деревію, цвіту календули, кори дуба (2:1:1:2:1:2:1) залити 0,5 літра окропу, настояти годину. Робити компреси, примочки.

– 20 г квіток звіробою залити 80 мл соняшникової олії, настояти 3-4 тижні. Використовувати для примочок і промивання ран.

– Для примочок і компресів використовувати відвари (10 г сировини, або 2 столові ложки залити 0,5 літра окропу і кип’ятити 10-15 хвилин) з бруньок берези бородавчастої, трави деревію, кори дуба, бруньок сосни лісової, трави хвоща польового, листя берези білої, листя календули, меліси, череди.

При ослабленні зору 

– Протягом 2-3 тижнів вживати 1-2 чайні ложки свіжого соку горобини або готувати відвар із сухих плодів, пити по 2-3 склянки на день.

– Запарити столову ложку молодої кропиви дводомної в склянці води і відвар пити як чай протягом місяця.

– 20 г кореня солодки голої додають до 0,5 літра чаю і п’ють по склянці вранці натще.

– При постійній сльозотечі, запаленні очей, повік, при катаракті зробити такий відвар: столову ложку плодів кмину звичайного залити склянкою окропу, кип’ятити 25 хвилин. У гарячий відвар додати по одній чайній ложці квіток волошки синьої, листя подорожника, очанки лікарської, щільно закрити і тримати в теплому місці 10-12 годин, потім прокип’ятити 10-15 хвилин, процідити. Цим відваром закапують очі декілька разів на день.

Корисні рецепти вбережуть здоров'я

Викорінюємо пародонтоз 

– Корінь аїру (15 г) залити склянкою окропу, настояти годину. Полоскати рот та пити по одній чайній ложці тричі на день.

– Дві-три столові ложки меліси лікарської залити склянкою окропу, гріти на водяній бані 15 хвилин, настояти 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Полоскати рот 3-5 разів на день.

– Траву золотушника канадського (20 г) залити склянкою окропу, гріти на водяній бані 30 хвилин, настояти годину і полоскати рот 3-5 разів на день.

– Столову ложку трави полину гіркого залити склянкою окропу, гріти на водяній бані 30 хвилин, настояти і полоскати рот 3-5 разів на день.

– Дві столові ложки трави деревію залити склянкою окропу, гріти на водяній бані 15 хвилин, настояти годину. Вживати по 1/3-1/2 склянки 2-3 рази на день за 30 хвилин до їди.

– Три столові ложки суміші деревію, ромашки лікарської, календули, подорожника і м’яти (рівними частинами) залити 0,5 літра окропу, гріти на водяній бані 15 хвилин, настояти і полоскати рот 4-6 разів на день.

zakarpatpost.net