Чи платитимуть закарпатці менше за газ? Комунальні платежі можна здешевити

Кожен з нас міг би платити за комуналку як мінімум на 600 гривень менше.

Експерти підрахували, що тарифи на газ для населення могли б без особливих втрат для “Укргазвидобування” знизити на 1 до 1,7 тисячі грн за тисячу кубів.

Минуло два місяці після того, як Верховна Рада знизила на 50% -ю ренту на видобуток газу для “Укргазвидобування”, але тарифи для населення залишилися без змін, – передає ubr.ua.

Розмір ренти в структурі нинішнього тарифу був 2471 грн. Однак з 1 січня 2017 року року закінчився термін дії перехідних положень Податкового кодексу України, який діяв з 1 квітня 2016 року року, тому державна компанія тепер платить ренту в розмірі 29% (для свердловин менше 5000 м) і 14% (для свердловин глибше 5000 м) ,

Тобто, теоретично, тарифи на газ для населення могли б бути знижені на 1 до 1,7 тисячі грн за тисячу кубів. Пропорційно знизилися б також тарифи на опалення і гарячу воду, в складову яких закладена ціна на газ.

В результаті середня комунальна платіжка на квартиру, яка зараз становить близько 3 тис. грн в місяць, могла б автоматично, без негативних наслідків для бюджету і “Укргазвидобування” зменшитися як мінімум на 20%, тобто десь на 600 грн, підрахували фахівці “Публічного аудиту”.

“Погодьтеся, ослаблення комунального” тягаря “відчутно, особливо, якщо врахувати, що доходи кожної української сім’ї за останні три роки знецінилися втричі”, – коментує керівник організації Максим Гольдарб.

За його словами, про те, що тарифи на газ для населення можуть бути знижені, свідчать показники роботи “Укргазвидобування”.

“Дохід в 2471 грн, який вона отримувала в минулому (сплачуючи 50% ренту) дозволяв компанії їй успішно розвиватися, нарощувати обсяг видобутку, закуповувати обладнання і навіть платити мільйонні зарплати своїм топ-менеджерам. Керівник” Укргазвидобування “Олег Прохоренко на початку листопада 2016 року заявив, що до 2020 року компанія планує витратити $ 3 млрд (78 млрд грн) на програми, які б забезпечили Україні енергонезалежність “, – говорить експерт.

До сих пір планується пробурити 657 свердловин, 32 модернізувати старих бурових верстати та закупити 30 нових, завдяки чому видобуток вітчизняного газу буде доведений до 20 млрд кубів (зараз – 14,6 млрд).

“Виходить, середньорічні витрати компанії складуть близько 26 млрд грн (78 млрд / 3 роки). ПРИ доході” Укргазвидобування “на рівні 2016 року в 2471 грн за тисячу кубометрів, навіть без збільшення обсягу видобутку і реалізації, компанії отримає дохід у розмірі 35 млрд . грн в рік І це не рахуючи доходів від інших видів діяльності, тому цього цілком достатньо для виконання програми “20/20”, “- переконаний фахівець” публічного аудиту “Тарас Галайда.

За його словами, оскільки рента зменшилася на 25-36%, а тарифи залишилися на тому ж рівні, що і були, тепер “Укргазвидобування” має ще й додатковий дохід – 1-1,8 тисяч грн з кожної тисячі кубів газу. “Тобто, в цілому мова йде про плюс 15-17 млрд грн до щорічного 35 мільярдного доходу”, – резюмує експерт.

zakarpatpost.net