Голодування продовжує життя

У своїх дослідженнях вчені використовували мишей, яких розділяли на дві групи.

Скорочення кількості споживаних калорій уповільнює процес старіння. Це відбувається завдяки тому, що рибосоми знижують свою активність, що, в свою чергу, дає їм більше клітинних ресурсів для самовідновлення.

Про це повідомили вчені з Університету Брігама Янга в США, опублікував свою статтю в журналі Molecular & Cellular Proteomics. Коротко про неї повідомляється на сайті EurekAlert !.

Рибосомами називають органели клітини, які беруть участь в синтезі білка. Вони складаються з пептидних молекул і РНК і постійно потребують заміни своїх компонентів. Порушення балансу між темпами відновлення і зносу рибосом призводить до розвитку нейродегенеративних захворювань, ракових пухлин і скорочує тривалість життя.

До цього часу залишалося невідомим, як можна впливати на оновлення цих органоїдів, хоча дослідження продемонстрували роль низькокалорійних дієт в зниженні швидкості синтезу білка в клітинах.

У своїх дослідженнях вчені використовували мишей, яких розділяли на дві групи. Тварин в одній з них обмежували в їжі, інші харчувалися нормально. Після 10 тижнів гризунів почали убивати через певні проміжки часу. З клітин печінки мишей виділили рибосоми, після чого проаналізували склад утворюють їх білків і РНК. На основі цих даних біологи визначили швидкість обміну різних компонентів рибосом.

Таким чином вчені встановили, що у обмежених в калоріях мишей швидкість ділення клітин зменшилася на 25%. Крім того, в самих клітинах знизилася активність рибосом, а також швидкість обміну білків. При цьому посилилися темпи деградації рибосом (рібофагіі), що свідчило про прискорення заміни їх пошкоджених частин на нові, пише  «Сьогодні».

На думку дослідників, отримані ними результати показують користь помірного голодування для мишей, проте поки рано говорити про позитивний вплив обмежень в їжі на людей. Майбутні дослідження покажуть, як саме та чи інша дієта впливає на обмін речовин в клітинах людини, і це дозволить розробити стратегії по збільшенню тривалості життя.

zakarpatpost.net