Ранній Великдень – до ранньої весни

«Який Великдень – така й весна», – вважається в народі. Цього року Пасха досить рання, вона припадає на 16 квітня. Вплинуло це чи ні на прихід весни? Давайте спробуємо в цьому розібратися.

Ось уже майже 40 років щорічно я веду щоденники спостережень за природою. Особливу увагу приділяю весняним фенологічним явищам, і, перш за все, як орнітолог, дат прильоту перелітних птахів. Велику допомогу у веденні цієї щорічної літописі природи мені надає мій брат Михайло, якому я висловлюю щиру подяку. У нас є фенологічні спостереження за весняною природою з 1976 р. Хотілося б проаналізувати їх, відповівши на два головних питання:

– Чи пов’язана дата Пасхи з особливостями весни?

– Чи є закономірність у чергуванні ранніх і пізніх весен?

Згідно з правилами Першого Вселенського собору (325 р Никея) святкування православного Великодня відбувається в першу неділю після весняного повного місяця, яка наступає після або в день весняного рівнодення. Таким чином, день святкування нашої Пасхи виявляється в межах від 4 до 8 квітня травня нового стилю.

Аналіз спостережень говорить про те, що ніякого зв’язку особливостей весни з датою Великодня немає. Зауважу при цьому, що жодна весна не може копіювати іншу. У кожної є свої особливості, вони пов’язані і з минулою зимою, і навіть з минулими дітами та осенями, запасами снігу, промерзанням землі, кількістю опадів, нічними заморозками тощо.

Рання весна, як відомо, буває затяжною і холодною, і дуже рідко дружною і швидкоплинною. Пізня весна, навпаки, нерідко стає дружною з швидким потеплінням і сніготаненням, рясним повінню. Дуже часто «нормальна» весна раптом затягується через квітневі приморозки і переходить в пізню. Але навіть, якщо знехтувати цим, виходить наступна картина.

З проаналізованих нами весен умовно “ранніх” було 13, «пізніх» – 13, «нормальних» – 13, тобто, порівну. Умовно «ранній» Великдень був 7 разів (на нього припали 2-3 ранні пізні і 2 нормальні весни), «пізній» – 14 разів (5 ранні і пізні 4-5 нормальних весен) і в середині квітня Великдень був 18 разів (5 ранніх, 6 і 7 пізніх нормальних весен). Таким чином, ніякої різниці в співвідношенні дати Пасхи і особливостей весни немає, пише газета «Покров».

Народні прикмети в більшості своїй пророкують в цьому році пізню весну. Ось деякі з них:

«Якщо на даху довгі бурульки – весна буде довгою» – цієї зими бурульки довгі.

«Яка погода на Стрітення, така і весна буде».

Не виключено, що весна, яка в цьому році почалася рано, набуде затяжного характеру. Однак, робити прогнози – справа ненадійна, часто прикмети обманюють, особливо в останні роки.

 Сергій ФОКІН,

кандидат біологічних наук

zakarpatpost.net